Είδαν κι απόειδαν οι επαγγελματίες και ανοίγουν τη δική τους τράπεζα

Στη δημιουργία μιας δικής τους τράπεζας προχωρούν οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι, μη αντέχοντας άλλο να βλέπουν τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια μόνο σε επιχειρηματίες που έχουν «μπάρμπα από την Κορώνη» και στις πολυεθνικές εταιρίες.

Για ποιο λόγο όμως τώρα και όχι νωρίτερα να γίνει αυτή η κίνηση και για ποιο λόγο γίνεται τη στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει χρυσοπληρώσει για να σωθούν οι «νεκρές» τράπεζες, οι οποίες αντί να ρίξουν έστω ένα τμήμα από το ποσό που έχουν απομυζήσει από τους συνεπείς φορολογούμενους στην αγορά, κρατάνε ερμητικά κλειστές τις πόρτες τους στους πολίτες. Για το θέμα μίλησε στο Radio 1 Daniolipton ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για την κατάσταση που ο ελληνικός λαός βιώνει εδώ και τρία χρόνια στις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες.

«Διαβουλευόμαστε με την τρόικα αντί να διαβουλευόμαστε με την κυβέρνηση», δήλωσε σχετικά, εξηγώντας την αδιαφορία της κυβέρνησης να βρει λύση για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει στην αγορά με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι Ελληνες να βυθίζονται στη φτώχεια που τον καταδίκασαν τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται εδώ και τόσα χρόνια πριν και μετά από τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι βάζει την Ελλάδα στο Μνημόνιο και κατ’ επέκταση οδηγεί τον ελληνικό λαό στην οικονομική υποδούλωσή του. «Δεν είναι καινούριο το αίτημα να ιδρυθεί συνεταιριστική τράπεζα των επαγγελματιών για να τονώσουν οι ίδιοι την αγορά.

Την πρόταση την είχε καταθέσει πριν πολλά χρόνια η ΓΣΕΕΒΕ και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον υπεύθυνο της ομάδας δράσης της τρόικας στην Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, διότι και ο ίδιος είχε υποβάλλει μια τέτοια πρόταση πριν από ένα χρόνο αλλά προφανώς οι κυβερνώντες έθαψαν την πρόταση. Εκείνη την περίοδο, πρωθυπουργός ήταν ο πρώην αρχιτραπεζίτης, Λουκάς Παπαδήμος, στη διάρκεια της θητείας του οποίου λήφθηκαν πολλά θετικά για τις τράπεζες αντιλαϊκά μέτρα. «Οι τράπεζες ενθυλάκωσαν τα υπερκέρδη τη δεκαετία του 2000 και σήμερα οι μέτοχοί τους, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τους αρνούνται να αντιληφθούν ότι είναι πλέον κρατικές οι τράπεζες και τί περνά ο ελληνικός λαός για να ενισχυθούν οι τράπεζες», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Και εκείνες τί κάνουν; «Οι τράπεζες αρνούνται να αντιληφθούν το πρόβλημα και χορηγούν δάνεια μόνο στις υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες όμως είναι ελάχιστες. Ούτε καν όριο δεν επιβλήθηκε ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν στην πραγματική οικονομία έστω το 15% του ποσού των άνω των 270 δισ. ευρώ που έλαβαν από τον ελληνικό λαό ως ανακεφαλαιοποίηση», τόνισε.

«Στην Κομισιόν παραδέχονται ότι δεν υπάρχει κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα»

«Επίτροπος της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι ο κοινωνικός διάλογος έχει σταματήσει στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια», είπε ο κ. Καββαθάς, αναφερόμενος στη θέση του κ. Ράιχενμπαχ για την κατάσταση στη χώρα μας. «Η κυβέρνηση δεν ασχολείται με την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Τί συνέβη με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Τί συνέβη με τη ζούγκλα στην αγορά; Τί συνέβη με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων; Δυστυχώς, η όποια πρότασή μας δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Οι επαγγελματοβιοτέχνες βιώνουμε καθημερινά την αδιαφορία της κυβέρνησης. Συζητάμε, προτείνουμε λύσεις αλλά εκείνοι έχουν προαποφασίσει διότι υπάρχουν εκπρόσωποι συγκεκριμένων κύκλων, διαπλεκόμενων σε θεσμικές θέσεις κλειδιά πλέον στο Δημόσιο που αποφασίζουν μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντα που εκπροσωπούν», είπε ο κ. Καββαθάς.

«Ακόμη και στο ζήτημα του Τειρεσία η κυβέρνηση λαμβάνει λάθος αποφάσεις, καθώς ανοίγει το θέμα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών., ανοίγουν το θέμα να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές, δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υψηλή εισφορά στον ΟΑΕΕ και τη λειτουργία του», είπε. «55.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν φέτος» «Εγώ δεν βλέπω ανάπτυξη για το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Διαφωνούσαμε με την υπογραφή του Μνημονίου, διότι αν είχε πετύχει, θα ξέραμε ότι θα υπάρχει το οικόπεδο, αλλά δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να μείνουν εκεί». τόνισε ο κ. Καββαθάς, συμπληρώνοντας ότι «είναι παράνομο το μνημόνιο, ενάντια στο Σύνταγμα, υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας».

Τί μας μένει να κάνουμε; «Να αντιδράσουμε», τονίζει ο κ. Καββαθάς. «Η ύφεση παρατείνει τη φτωχοποίησή μας και η ανεργία είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια κάθε οικογένειας. Συνολικά, 429.000 οικογένειες δεν διαθέτουν ούτε έναν εργαζόμενο. Τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

danioliptes.gr