Κοινοί κανόνες στην Ευρώπη για τα στεγαστικά δάνεια

Με το βλέμμα στις «φούσκες» των τιμών ακινήτων, οι οποίες συνέβαλαν στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η ΕΕ αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την πρώτη ενιαία νομοθεσία αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν την πιστοληπτική ικανότητα των δυνητικών πελατών τους και την ικανότητα αυτών να αποπληρώσουν τα δάνεια.

Τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν χορηγήσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά ανέρχονται σε 6,5 τρις.

Παράλληλα, η νέα νομοθεσία αυξάνει την προστασία των καταναλωτών, καθώς καθιστά δυσκολότερη για τις τράπεζες την κατάσχεση κατοικιών από δανειολήπτες οι οποίοι δεν είναι ικανοί να αποπληρώνουν τα δάνεια.

Επιπλέον, τυποποιείται και γίνεται υποχρεωτική η διαδικασία παροχής πληροφοριών για στεγαστικά δάνεια στους καταναλωτές ολόκληρης της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση του διασυνοριακού ανταγωνισμού η οποία θεωρείται ότι θα συμβάλλει στη σύναψη καλύτερων συμφωνιών και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης.

Άλλωστε, οι νέες ρυθμίσεις απαγορεύουν τη σύνδεση των μισθών στελεχών των τραπεζών με τον αριθμό των στεγαστικών δανείων τα οποία θα εγκρίνουν από εδώ και στο εξής.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ προσδοκούν στη σύναψη συμφωνίας με τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα εντός της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο των νέων κανονισμών θα τεθεί προς κύρωση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από τις χώρες – μέλη της ΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί εντός του 2015.

enet