Πώς γίνεται τα λουκέτα των καταστημάτων και κατ’ επέκταση οι άνεργοι να αυξάνονται καθημερινά και ενώ ανακοινώθηκαν απολύσεις 44.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 και ολοένα και περισσότεροι συνεπείς φορολογούμενοι και δανειολήπτες να μην ΕΧΟΥΝ πλέον να πληρώσουν τους δυσβάσταχτους πλέον φόρους και τις προ-Μνημονίου συμφωνηθείσες δόσεις δανείων με παράνομους όρους δανεισμού και η κυβέρνηση να κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του 2013;
Γίνεται πολύ εύκολα, και ενδεχομένως θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρουσιάσει και άλλα τέτοια παραποιημένα στοιχεία, λέγοντας τη μισή αλήθεια στο λαό, όταν θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα υμετέρων.
Οι θριαμβολογίες περί πλεονάσματος 520 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση έγιναν τη στιγμή που τα φορολογικά έσοδα, όπως είναι λογικό διότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι που δίνουν καθημερινά αγώνα για να επιβιώσουν και να είναι συνεπής, και ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προέβλεπε για το πρώτο τρίμηνο του έτους πρωτογενές έλλειμμα 2,33 δισ. ευρώ.
Συνταγή «δεν πληρώνω»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών/ προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πλεόνασμα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι πλασματικό και διαμορφώθηκε με τον εξής απλούστατο τρόπο:
-το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών μειώθηκε κατά 60%
-το κράτος δεν πλήρωσε δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ
-δεν καταβλήθηκαν επενδυτικές δαπάνες ύψους 671 εκ. ευρώ
-δεν επιστράφηκαν φόροι προς φορολογούμενους από το κράτος ύψους 467 εκ. ευρώ.
-περιορίστηκαν γενικά κατά τουλάχιστον 30% οι επιστροφές φόρου
Με άλλα λόγια, το πρωτογενές «πλεόνασμα» παρουσιάζεται διότι το κράτος δεν πληρώνει κανέναν -τύφλα να έχει το Κίνημα Δεν Πληρώνω- και δεν επιστρέφει φόρους σε κανέναν.
Παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες των δημόσιων υπαλλήλων, όπως π.χ. των γιατρών και των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Φέτος, το κράτος δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα να υπολειτουργούν τα νοσοκομεία σε εφημερίες, διότι γιατροί και νοσηλευτές πολύ απλά δεν πατάνε το πόδι τους, με αποτέλεσμα π.χ. σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι να περιμένουν υπομονετικά επί πολλές ώρες πότε θα έρθει η σειρά τους για να εξεταστούν από μόλις δύο γιατρούς, οι οποίοι συνεχίζουν να εκτελούν το κοινωνικό έργο τους ευσυνείδητα, κρατώντας πιστά τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη, κι ας του στέλνει μήνυμα το κράτος ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν τις υπερωρίες.
Η πλειονότητα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού επιλέγει να μην πατάει στα νοσοκομεία στις εφημερίες διότι δεν πρόκειται να τις πληρωθεί με αποτέλεσμα ουσιαστικά εκατοντάδες άνθρωποι σε κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει να περιμένουν υπομονετικά να τους φροντίσουν δύο ή τρεις γιατροί που με αυταπάρνηση συνεχίζουν το καθήκον τους. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι από το κράτος δόθηκαν 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των μισθών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για εφημερίες.
Επίσης, το κράτος συνεχίζει να παίζει το ρόλο του μπαταχτσή απέναντι στους προμηθευτές των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν να παίρνουν χρωστούμενα ακόμη και πολλών ετών..
Εχουμε επομένως να κάνουμε με το πλεόνασμα του μπαταχτσή, όπως πολύ επιτυχημένα αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της σημερινής έκδοσης της «Εφημερίδας των Συντακτών». Η παύση πληρωμών από το κράτος αποδεικνύεται η συνταγή του κράτους για να πείσει ότι δήθεν έχει έσοδα, και επομένως τάχα ότι επιστρέφει η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Συνεχής πτώση κρατικών εσόδων λόγω μείωσης της κατανάλωσης
Αν συνυπολογιστούν τα ποσά που δεν συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στον απολογισμό, τότε διαπιστώνουμε ότι το συνολικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ήταν ελλειμματικό κατά τουλάχιστον 1,3 δισ ευρώ.
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών που οδήγησε στον περιορισμό της κατανάλωσης τη στιγμή που οι επαγγελματίες ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν ούτε την πασχαλινή περίοδο που επισήμως ξεκίνησε σήμερα, αποτελεί μια από τις αιτίες που στην πραγματικότητα τα έσοδα μειώνονται από την έμμεση φορολογία, δηλαδή την πληρωμή ΦΠΑ σε διάφορα είδη (εστίασης, προϊόντα, υπηρεσίες κλπ.). Η μαύρη τρύπα από τη μείωση των έμμεσων φόρων έφτασε στα 506 εκατ. ευρώ λόγω των επιπτώσεων της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και επηρεάζει αρνητικά και τα συνολικά φορολογικά έσοδα, τα οποία ήταν λιγότερα κατά 411 εκατ. ευρώ από αυτά που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Τα έσοδα από το ΦΠΑ υστέρησαν κατά 217 εκ. ευρώ, όχι μόνο διότι ο κόσμος αγοράζει λιγότερο ή προφανώς στρέφεται σε φθηνότερα προϊόντα που διακινούνται και μέσω της μαύρης αγοράς ή και σε είδη που μπορεί να λάβει και δωρεάν πλέον μέσω δομών αλληλεγγύης, αλλά και επειδή το ποσό από το ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή που περίμενε να λάβει η κυβέρνηση ήταν μειωμένο κατά 126 εκατ. ευρώ από ότι υπολόγιζε, διότι εξισώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και διότι για πολλούς ιδιοκτήτες Ι.Χ. είναι ασύμφορο να πληρώνουν πανάκριβα τη βενζίνή να πληρώνουν άλλα κερατιάτικα, όπως τα διόδια που έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια στους κύριους οδικούς άξονες της Ελλάδας και δεν μετακινούνται πλέον τόσο συχνά με το όχημά τους όπως έπρατταν πριν από το 2013.
Επιπλέον, μειώθηκε η είσπραξη φόρων από την κυκλοφορία των οχημάτων κατά 135 εκ. ευρώ διότι πολλοί ιδιοκτήτες Ι.Χ. προτίμησαν να παραδώσουν πινακίδες, αντί να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους ως κάτοχοι αυτοκινήτων.
Τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα και άλλα προϊόντα, όπως τα αλκοολούχα ποτά, ήταν μειωμένα κατά 144 εκ. ευρώ από ότι περίμενε η κυβέρνηση, ενώ λιγότερα έσοδα κατά 55 εκατ. ευρώ διαπιστώθηκαν και στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα από ότι περίμενε το υπουργείο Οικονομικών κι αυτό διότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες στρέφονται σε όσο το δυνατόν πιο οικονομικές λύσεις ακόμη κι αν αυτές εντοπίζονται στη…μαύρη αγορά!
Επιπλέον, τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένα κατά 22 εκατ. ευρώ και αναμένεται να μειωθούν κι άλλο λόγω των συνεχιζόμενων μειώσεων στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των λοιπών φορολογούμενων. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί, αφού διαπιστώθηκε «τρύπα» 348 εκ. ευρώ στα προ επιστροφών φόρων έσοδα. Ουσιαστικά η εφορία δεν έχει επιστρέψει ούτε το ένα τρίτο των φόρων στους πολίτες τους οποίους αδικαιολόγητα φέσωσε!
Το κράτος σε ρόλο μπαταχτσή κόβει και τις επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 δόθηκαν 3,73 δισ. ευρώ έναντι 4,92 πέρσι. Μόνο στο ΙΚΑ η επιχορήγηση περιορίστηκε στο 50%, δηλαδή 860 εκ. ευρώ από 1.599 εκ. ευρώ και μειώθηκε στα 880 εκ. ευρώ από 1.370 εκ. πέρσι στον ΟΓΑ.
Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε, αντί να γίνεται μπαταχτσής στους συνεπείς φορολογούμενους και δημοσίους υπαλλήλους και να κοροϊδεύει τους πολίτες, να μειώσει με διαφορετικό τρόπο το έλλειμμα μέσω μείωσης των υπέρογκων εξόδων σε θέσεις στο Δημόσιο που «δημιούργησε η κρίση», όπως σύμβουλοι για ιδιωτικοποιήσεις, σύμβουλοι των συμβούλων για ιδιωτικοποιήσεις, σύμβουλοι των τροϊκανών, σύμβουλοι των συμβούλων των τροϊκανών, δήθεν συντονιστές διυπουργικής λειτουργίας του κράτους και ότι τέλοσπαντων έχουν σκαρφιστεί οι κυβερνώντες για να βολέψουν με παχυλούς μισθούς και bonus φίλους τους σε θέσεις, όπως π.χ. του ξεπουλήματος της περιουσίας του κράτους (Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων). Επιπλέον, δεν σταματά το μεγάλο πάρτι με τις παχυλές επιδοτήσεις σε ΜΚΟ, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΜΚΟ της οποίας πρόεδρος είναι ο αδερφός του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη ξοδεύουν απίστευτα ποσά σε ταξίδια στο εξωτερικό με τα λεφτά του κράτους, όταν στη Βρετανία για τον ίδιο λόγο αποπέμφθηκαν υπουργοί στο περίφημο σκάνδαλο δημοσίων δαπανών που συγκλόνισε τη βρετανική Βουλή πριν από μερικά χρόνια!
Επιπλέον, το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει ακριβά τα χρεολύσια βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού ύψους 14.277 εκατ. ευρώ έναντι 9.715 εκατ. ευρώ πέρσι, δεδομένου ότι δανειστές καλύπτουν μόνο τον μακροχρόνιο δανεισμό. Συνολικά τα χρεολύσια που πληρώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 16.165 εκ. ευρώ από 14.718 εκ. ευρώ πέρσι.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.