Τα μισά μας λεφτά τουλάχιστον κάθε χρόνο καταλήγουν μέσω των φόρων που πληρώνουμε στο κράτος και από εκεί στα ταμεία των τραπεζών, στις τσέπες των κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών και διεφθαρμένων κυβερνώντων, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat. 

Φέτος, ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά πέντε στα δέκα ευρώ θα πληρώσουμε στην εφορία!

 

Πρώτοι στην ΕΕ είναι οι Σουηδοί -όχι όμως τζάμπα- (56%) και ακολουθούν οι Πορτογάλοι (53%), οι Ισπανοί και οι Ολλανδοί (52%) προφανώς λόγω ανάλογης φορομπηχτικής πολιτικής που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις των κρατών τους.

 

Ο φόρος επί του εισοδήματος των φυσικών προσώπων αυξήθηκε από 45% το 2000 σε 46% το 2013 στη χώρα μας, ενώ αντίθετα στην ΕΕ μειώθηκε κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες (από 44,8% σε 38,3%) και στην ευρωζώνη κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες (από 47,1% σε 43,3%)., σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.  

Λιγότερα πληρώνουν οι εταιρίες

Την ίδια ώρα, ο εταιρικός φόρος μειώθηκε κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα (από 40% σε 26%), ενώ στην ΕΕ μειώθηκε κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες (31,9% σε 23,5%) και στην ευρωζώνη κατά 8,1 ποσοστιαίες μονάδες (από 34,4% σε 26,5%).

 

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κεφαλικός φόρος, το χαράτσι και άλλοι φόροι που επιβλήθηκαν στους πολίτες καθώς και η μείωση των φόρων στις κρατικοδίαιτες πολυεθνικές και μη μεγάλες εταιρίες χωρίς να γίνει κάτι αντίστοιχο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη αυτό το μέτρο για να μη βάλουν…λουκέτο είναι μερικές από αυτές.

 

Το συμπέρασμα από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι η αντιλαική φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης τόσο σε πολίτες -ακόμη κι άπορους- όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζεται παράλληλα με την επιβράβευση των κλασικών μπαταχτσήδων απέναντι στο Δημόσιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες που έπαιρναν τη μια δουλειά μετά την άλλη με τις πολιτικές διασυνδέσεις τους, τις απειλές τους και σε απόλυτη συνεργασία με τα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, των οποίων τα bonus δεν φορολογούνται, όπως άλλωστε και το 30% του μισθού των βουλευτών!

 

Μείωση φορο-εσόδων, η λογική συνέπεια

Η φορομπηχτική πολιτική φέρνει μείωση εσόδων ή καλύτερα «κόκκινων φόρων» -κλέβουμε τον αδόκιμο όρο από τα κόκκινα δάνεια και όχι από τα κόκκινα φανάρια- και το κράτος αντί να σκεφτεί πώς θα μειώσει την φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά και να σκεφτεί πώς θα ελέγξει την περιουσία των φοροφυγάδων σκαρφίζεται φυλακές και αστυνομικές και δικαστικές περιπέτειες ακόμη και δήμευση κατοικίας για μικροοφειλές στην εφορία.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat προκύπτει μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, την περίοδο 2000-2011 τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν στην Ελλάδα από 34,6% το 2000 σε 32,4% το 2011, ενώ στην ΕΕ διαπιστώθηκε μείωση από 40,4% σε 38,8% και στην ευρωζώνη από 40,9% σε 39,5%. 


danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.