Ανεβοκατεβαίνει το συνολικό (;) ποσό που θα δοθεί από την τσέπη των φορολογούμενων πολιτών των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την υποτιθέμενη οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όσων έχουν απομείνει δηλαδή μετά από τρία χρόνια άγριας φορομπηχτικής τραπεζοκρατικής πολιτικής.
Χθες, διαβάζαμε στα πρωτοσέλιδα των παπαγαλικών ΜΜΕ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν χρήμα από συνολικά 800 εκ. ευρώ μέσω του ΕΤΕΑΝ και του προγράμματος «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Σήμερα, μάθαμε από τα ίδια ΜΜΕ ότι το συνολικό ποσό είναι 550 εκ. ευρώ. Πρώτη ανακρίβεια….
Μετά μαθαίνουμε ότι το ποσό αυτό θα δοθεί μέσω τραπεζών και υπό μορφή δανείων με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο πότε ανεβαίνει και πότε κατεβαίνει. Δεύτερη ανακρίβεια…
Κατόπιν διαβάζουμε τις προϋποθέσεις. Φαίνεται πώς δεν έχει λυθεί αυτό το θέμα διότι πέραν του ότι είναι πολύ αυστηρές και μόνο από το κριτήριο ότι μόνο οι συνεπείς επιχειρήσεις απέναντι στους πιστωτές, δανειστές και το κράτος έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Επομένως, μπορούν να υπαχθούν μόνο κερδοφόρες επιχειρήσεις και στη σημερινή κρίση που βιώνουμε υπάρχουν οι επιχειρηματίες που κερδοφορούν με το σπαθί τους και οι πολύ περισσότεροι επιχειρηματίες που κερδοφορούν μέσω των διασυνδέσεων που έχουν στα έδρανα της Βουλής και στα γραφεία των διευθυντών των τραπεζικών καταστημάτων.
Το υπό τον βαρύγδουπο τίτλο πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση» δυστυχώς δεν είναι στραγάλια που μοιράζονται στο δρόμο.
Δεν είναι καν ένα φιλικό δάνειο. Είναι ένα δάνειο, με ότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά μπορεί να σημαίνει αυτό. Είναι άραγε μια απόπειρα να βάλουν στο χέρι οι τραπεζίτες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις;
Μήπως είναι ένα δάνειο που αποσκοπεί στον ίδιο στόχο με την υποτιθέμενη ρύθμιση για τους συνεπείς δανειολήπτες, τους οποίους η κυβέρνηση τους καλεί να προσημειώσουν σπίτια για να υπαχθούν σε δήθεν διακανονισμούς με τις τράπεζες;
Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ που υπεραμύνεται της δημιουργίας μικροτραπεζών στην Ελλάδα, συνεταιριστικών δηλαδή τραπεζών διαφόρων επαγγελματικών κλάδων, τί έχει να πει για το θέμα; Συμφωνεί ή διαφωνεί;
Πάντως, καιρό είχαν να δουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τέτοια βροχή για προσφορές δανεισμού μέσω των τραπεζών. Έπρεπε δηλαδή οι τράπεζες να μη διαθέτουν δικό τους χρήμα ως δάνειο στους μικρομεσαίους επαγγελματίες αλλά να πάρουν το ξένο χρήμα και να το δανείσουν. Παράλογο;
Από τη μια έχουν το Πρόγραμμα Επιχειρηματική Επανεκκίνηση που τους παγιδεύει στα δίχτυα των τραπεζών, από την άλλη έχουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία επίσης δίδονται όπως κατήγγειλε οργάνωση νέων επιχειρηματιών κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μόνο όσων έχουν τις απαραίτητες διασυνδέσεις στις δημόσιες εταιρίες που διαχειρίζονται και διανέμουν όπως αποφασίσουν τα κοινοτικά κονδύλια.
Kαι τελευταίο και πολύ καλύτερο μάλλον, αλλά σίγουρα πολύ μακρινό προς το παρόν αποκούμπι τους είναι οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Για ποιο λόγο δόθηκαν περισσότερα από 270 δισ. ευρώ στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους και τώρα, κατόπιν εορτής, και αφού θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός για να συνεχίσουν να περνάνε πολυτελή βίο οι τραπεζίτες και οι φίλοι τους προωθείται η δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών ειλικρινά δεν το καταλαβαίνουμε.
Πάντως, προς το παρόν το φως το αληθινόν στο τούνελ που βλέπει το 2014 ο Σαμαράς και κάπου εκεί γύρω οι κ.κ. Στουρνάρας, Χατζηδάκης κ.α. εμείς δεν το είδομεν…
Μάλλον θα κρατάνε φανούς ομίχλης οι κύριοι που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις;
Εμείς προς το παρόν συνεχίζουμε να κρατάμε το φανάρι του Διογένη αναζητώντας ανθρώπους εκεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε βάρος του λαού μας και της χώρας μας;
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.