Της Μίνας Αφεντούλη
Το 4ο Μνημόνιο το αποκαλούμενο πολυνομοσχέδιο, που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, σύμφωνα με τις μετριοπαθείς και ελλιπείς εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κρύβει επιβαρύνσεις της τάξεως των 6 δις ευρώ για την κοινωνία.
Την ίδια στιγμή, περιλαμβάνει ρυθμίσεις ικανές να ακυρώσουν και να τερματίσουν τις όποιες ευεργετικές συνθήκες που προβλέπονται στο νόμο Κατσέλη. Την ώρα που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι θα λάβει μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, περνάει από την πίσω πόρτα και μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα, το οποίο περιέχει αλλαγές στο ΤΧΣ μέχρι το φόρο ακινήτων.
Για θηλιά στο λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων νοικοκυραίων έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με το πολυνομοσχέδιο –σκούπα που ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων στη Βουλή με τις ψήφους των 168 Βουλευτών της κυβέρνησης.
Δεν είναι ευκαιρίες αλλά καρμανιόλα και λαιμητόμος, είπε ο κ Νικολόπουλος μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο είναι τόσες και τέτοιες που αποκλείουν την συντριπτική πλειοψηφία, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
«Οι Σαμαράς – Στουρνάρας – Βενιζέλος και Κουβέλης έβαλαν επίτηδες τόσο ψηλά τον «πήχη» ακριβώς για να ακυρώσουν και να τερματίσουν ν τις όποιες ευεργετικές πρόνοιες είχε ο νόμος Κατσέλη», τόνισε. Αναφέρει ως παράδειγμα ζητούν υποχρεωτικά ως ελάχιστη κατά μήνα καταβολή το 10% των δόσεων, για να συμπεριληφθούν στις δήθεν «ευκαιρίες» νέες ρυθμίσεις, χωρίς δικαστική απόφαση.
Για να προστατευθεί κάποιος με μια απόφαση δικαστηρίου είναι τέτοιες οι δυσκολίες που δε θα καταφέρνει ποτέ να το πετύχει. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ Νικολόπουλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, δε θα επιτρέπουν να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά 3869/2010 ο απελπισμένος και πολύ χειρότερα εκείνος που οι Τράπεζες κατήγγειλαν την δανειακή τους σύμβαση.
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»
Η κυβέρνηση, λοιπόν, με την ευλογία της τρόικας, νομοθετεί προκειμένου να κλείσει το δρόμο στους πολίτες να ευνοηθούν από τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να ανακόψει την όποια χασούρα μπορεί να έχουν οι τράπεζες από αυτό, παράλληλα όμως κάνει «δωράκια» εκατομμυρίων προς τον Mr Πειραιώς.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από έναν άνευ προηγουμένου φοροεισπρακτικό κρεσέντο όσον αφορά τους πολίτες, χαρίζει σε κορυφαίο τραπεζίτη μία τράπεζα στην οποία εκείνος και μέλη της οικογένειας τους έχουν οφειλές εκατομμυρίων.
Την είδηση, που είναι και για γέλια και για κλάματα, έφερε στο φως το περιοδικό Hot Doc. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Μιχάλης Σάλλας, χρωστά εκατομμύρια ευρώ προς την Τράπεζα Κύπρου, την οποία όμως αγόρασε η Τράπεζα την οποία διοικεί, με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχεδόν άνοιξαν σαμπάνιες, ενώ ο Μιχάλης Σάλλας απέκτησε διαστάσεις «Μεσσία» για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος. Με τη μόνη διαφορά ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απέκτησε μία Τράπεζα στην οποία ο ίδιος προσωπικά αλλά και μέλη της οικογένειας του χρωστούν ύψους 112,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα παραπάνω προκύπτουν από την επίσημη απάντηση της κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών στη Λευκωσία, Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μάλιστα η απάντηση φέρει την υπογραφή του ίδιου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη.
Πρόκειται για τα περίφημα δάνεια τα οποία είχε λάβει κατά το παρελθόν ο κ. Σάλλας, τα οποία όπως είχε αποκαλύψει το HOTDOC χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την επίσημη απάντηση της Τράπεζας Κύπρου, «αρχικά δόθηκε όριο σε Ανοικτό Αλληλόχρεο Λογαριασμό (ΑΑΛ) ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς σε εταιρείες συμφερόντων του κ. Μιχάλη Σάλλα.
Πρόκειται για τρεις εταιρείες με έδρα την Κύπρο με τα ονόματα KAEO Enterprises, Shent Enterprises, Benidver Investments. Η KAEO Enterpises είναι μια εταιρεία η οποία ανήκει προσωπικά στον κ. Σάλλα. Οι άλλες δύο, έχουν πλέον μεταβιβαστεί στα δύο παιδιά του κ. Σάλλα, Μυρτώ και Γιώργο, όπως αναφέρει η επίσημη απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.
Οι εταιρείες αυτές έλαβαν δάνεια από την τότε Marfin Egnatia Bank, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Οι οφειλές τους, ακόμη και σήμερα ανέρχονται σε 112,5 εκατ. ευρώ συνολικά και για τις τρεις εταιρείες. Για τη λήψη των δανείων δόθηκαν και εγγυήσεις.
Ο κ. Σάλλας εμφανίζεται να αγοράζει μία Τράπεζα, έναντι 524 εκατ. ευρώ στην οποία ο ίδιος οφείλει το ¼ από αυτά και τα οποία έλαβε για να χρηματοδοτήσει τη δική του Τράπεζα.
Το αν ποτέ θα προχωρήσει ο ίδιος στην εξόφληση των δανείων είναι κάτι που κανείς δε γνωρίζει, ενώ διαφαίνονται ξεκάθαρα οι σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων τραπεζιτών, οι οποίοι δίνοντας δάνεια ο ένας στον άλλο επιχειρούσαν να παρουσιάζουν μία εικόνα ευρωστίας για το τραπεζικό σύστημα.
Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη της υπόθεσης δημιουργεί μείζων θέμα χωρίς όμως να είναι κανείς σίγουρος ότι ένα τέτοιο ζήτημα θα φτάσει στη δικαιοσύνη.
Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και σε αυτήν την περίπτωση ποιείν την νύσσαν στο συγκεκριμένο ζήτημα ενώ ο Διοικητής της ο Γιώργος Προβόπουλος, που διαθέτει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος θα υποχρεώσει τον κ. Σάλλα να αποπληρώσει τα δάνεια ή μήπως όχι;
Όπως αναφέρει όμως το ίδιο δημοσίευμα, τα δάνεια όμως της οικογένειας του κ. Σάλλα, δεν είναι και τα μοναδικά. Άλλες δύο εταιρείες, η Sibadel και Dimaline με τελικό δικαιούχο το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Τσατσόπουλο, έλαβαν δάνεια ύψους 21,5 εκατ. ευρώ με μοναδική εξασφάλιση την ενεχυρίαση 12,8 εκατ. μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Μάλιστα λίγο αργότερα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου απαίτησε και πρόσθετη πρόβλεψη ύψους 18,16 εκατ. ευρώ.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.