Το επίδομα ανεργίας εν έτει 2009 ήταν γύρω στα 500 ευρώ. Τότε διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν έξω από γραφεία του ΟΑΕΔ για να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 1000 ευρώ και να χορηγείται για όσο διαρκεί το διάστημα της ανεργίας. Είναι σαν να μιλάμε για τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο των Πετραλώνων.
Πλέον έχουν αυξηθεί οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας με αποτέλεσμα να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι και τα λεφτά που παίρνει στο χέρι ο άνεργος δεν ξεπερνούν τα 360 ευρώ.
Μήπως όμως αυτά τα 360 ευρώ είναι προτιμότερα από το ενδεχόμενο να μπλέξει στα δίχτυα μιας αγοράς εργασίας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής πλέον, καθώς οι μισθοί -αν υπάρχουν- είναι χαμηλότεροι και από αυτούς στην Κωνσταντινούπολη;
Μήπως τα χρήματα που υποτίθεται ότι δίδονται στους επιχειρηματίες για να προσλάβουν ανέργους, είναι προτιμότερο να δίδονται για τη δημιουργία συλλογικών θέσεων εργασίας αυτοδιαχειριζόμενων από τους ίδιους τους ανέργους ώστε σιγά σιγά να σταθούν στα πόδια τους και να ορθοποδήσουν στην οικονομική κρίση και γιατί όχι να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για άλλους ανέργους.
Μια τροπολογία που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που είναι γνωστό και ως Μνημόνιο 4 αποδεικνύει που το πάνε οι εκάστοτε μνημονιακοί κυβερνώντες.
Είναι μια τροπολογία που οδηγεί σε μισθούς πείνας για τους πρωτοδιοριζόμενους. Έναν ακαθόριστο μισθό πείνας που τον υπολογίζει ανάλογα με τα κέφια του κάθε εργοδότης.
Η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε προαναγγελθεί άλλωστε από τον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Μέργο, ο οποίος θήτευσε επί μακράν σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο και είχε πει την πικρή αλήθεια ότι είναι πολύ υψηλός ο βασικός μισθός στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε βέβαια ισχυριστεί ότι δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να θιγεί ο βασικός μισθός, αλλά κατά έναν περίεργο λόγο γίνεται και σε αυτή την περίπτωση το αντίθετο από ότι είχε ισχυριστεί προεκλογικά.
Το πρόβλημα διαφάνηκε και στη διάρκεια της Πρωτομαγιάς, όπου οι εργαζόμενοι έριξαν ένα χαστούκι σε όλους τους συνδικαλιστές καριερίστες κομμάτων-οργανωτές των διαμαρτυριών που δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα όσον αφορά στην ανάσχεση της πολιτικής οικονομικής υποδούλωσης του ελληνικού λαού.
Η απαξίωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη διάρκεια της Πρωτομαγιάς σε όλη την Ελλάδα είναι σημάδι ότι οι άνεργοι φαίνεται να έχουν αφεθεί σε μια μοίρα, η οποία δεν ήταν γραφτό να γίνει, αλλά τη χάραξαν οι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύτηκαν ως χαμηλόμισθους εργαζόμενους στην προ κρίσης εποχή για να συνεχίσουν να τους εκμεταλλεύονται πιο στυγνά αυτή την περίοδο, παγιδεύοντάς τους στο ψευτοδίλημμα να μείνουν άνεργοι ή να εργαστούν με τρόπο, τον οποίο ορίζουν αποκλειστικά οι εργοδότες.
Εναπόκειται πλέον σε κάθε άνεργο να αποδείξει τί βαθμό αντίστασης μπορεί να διαθέτει για να επιβιώσει κόντρα σε όσα επιτάσσει η κυβέρνηση και η ελίτ που τη στηρίζει. Αν δηλαδή θα απορρίψει ή όχι δουλειές με μισθό πείνας και κακοπληρωτές ή αν θα προτιμήσει να τις δεχθεί απλά και μόνο για να κινείται σε μια αγορά εργασίας που καταρρέει.
«Όσο αυξάνεται το πλεόνασμα των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο και δεν έχουν δουλειά και ζουν τραγικές καταστάσεις, πάντοτε θα υπάρχουν διαθέσιμοι να δουλέψουν και για ένα κομμάτι ψωμί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.
Εμείς να προσθέσουμε ότι η αντιπολίτευση φέρει ευθύνη για την όλη κατάσταση, διότι περιορίστηκε σε κινήσεις που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην παρεμπόδιση των μέτρων απαξίωσης της ίδιας της εργασίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο. Για αυτό καμιά φορά ας κάνει και καμία κίνηση αλληλεγγύης χειροπιαστή προς τους ανέργους αντί να επιδίδεται σε κούφιες ρητορικές και την ίδια ώρα να μαθαίνουμε ότι στα όργανά της γίνονται απολύσεις παραμονές Πρωτομαγιάς.
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.