Να παγιδέψει η κυβέρνηση στα δίχτυα των τραπεζών τους δανειολήπτες που προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη μοναδική ασπίδα σωτηρίας της περιουσίας τους από τις αισχροκερδικές μεθόδους των τραπεζών, μέσω των δικηγορικών συλλόγων και των δικηγόρων που με μια ειδική…εκπαίδευση θα οριστούν «διαμεσολαβητές».

 

Οι φόβοι του Συλλόγου μας, τους οποίους εκφράσαμε και στο άρθρο με τίτλο «Διαμεσολαβητές, η νέα απάτη», στο οποίο μπορείτε να ανατρέξετε, επιβεβαιώθηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη.

 

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Νίκος Κανελλόπουλος, μιλώντας στο Radio 1 Daniolipton, που ανήκει στον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εκτιμά ότι ο θεσμός του διαμεσολαβητή θα πετύχει διότι «θα αλλάξουν στρατηγική οι τράπεζες».

 

Ο ίδιος παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης την απόφαση να καταβάλλεται ή όχι-όπως ισχύει δηλαδή σήμερα- ελάχιστη καταβολή δόσης δανείου από τον οφειλέτη προς την τράπεζα μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή του στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τα Ειρηνοδικεία.

 

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ήταν αποκαλυπτική όχι τόσο για όσα είπε αλλά για όσα δεν είπε.

 

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την πόρτα στους οφειλέτες να μην προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ξεκινώντας την προδικασία για να οριστεί δικάσιμος σε Ειρηνοδικείο για διαγραφή ή μείωση του χρέους τους στις τράπεζες. Σύμφωνα με τον υπουργό,  το προϊόν της διαμεσολάβησης θα είναι μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ τραπεζών-οφειλετών.

Η πραγματικότητα, όπως την σχεδιάζουν οι τράπεζες και οι φίλοι τους στην κυβέρνηση, μακράν απέχει από την εικόνα που επιχείρησε να δώσει ο γενικός γραμματέας  μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Η -υποχρεωτική- όπως μας είπε ο κ. Κανελλόπουλος πλέον υπαγωγή των δανειοληπτών στο «διαμεσολαβητή» έστω και αν μετά διατηρούν το δικαίωμα να αρχίσουν την προδικασία εκδίκασης των υποθέσεών τους από τα Ειρηνοδικεία αποτελεί μια καλοστημένη παγίδα για να μην μπορέσει να γλιτώσει ποτέ την περιουσία του από τις τράπεζες και να συνεχίσει να πληρώνει δόσεις ακόμη και αν αποδεδειγμένα δεν δύναται να τα καταβάλλει.

 

Αυτό συμβαίνει διότι ο οφειλέτης θα έχει από τη μία πλευρά τις τράπεζες και από την άλλη πλευρά το δικηγόρο που θα είναι διαμεσολαβητής και θα κρίνει τι και πόσο και πότε θα δίνει ο δανειολήπτης στην τράπεζα. Με τι κριτήρια δεν το γνωρίζουμε.

 

 

Ωστόσο, φανταστείτε την εικόνα!

 

Ο δανειολήπτης, σε κατάσταση απόγνωσης, ουσιαστικά με την τράπεζα να του έχει ήδη βάλει το πιστόλι στον κρόταφο, απειλώντας τον μέσω της διαταγής πληρωμής ότι αν δεν καταβάλλει τη δόση, θα κατασχέσει σπίτι ή άλλα περιουσιακά στοιχεία του, πηγαίνει στο δικηγορικό σύλλογο της πόλης του, όπου τον περιμένουν ο «διαμεσολαβητής», ο δικηγόρος της τράπεζας και εκπρόσωπος των τραπεζιτών. Ο «διαμεσολαβητής» παίζει ουσιαστικά το ρόλο του καλού μπάτσου την ώρα που ο δικηγόρος της τράπεζας απειλεί και εκβιάζει.

 

 

Φανταστείτε τώρα πώς θα αντιδρούσε ο δανειολήπτης χωρίς καμία βοήθεια;

Θα υποτασσόταν αν αποδειχθεί αδύναμος χαρακτήρας εκτός και αν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές των τραπεζών ή αν έχει δικηγόρο εμπιστοσύνης του που μπορεί να μιλά για λογαριασμό του.

Ο κ. Κανελλόπουλος μας ενημέρωσε ότι το σχέδιο με τους διαμεσολαβητές δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, αλλά θα αρχίσει η δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Ηδη, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των διαμεσολαβητών έχουν γραφτεί και σβηστεί αρκετές φορές μέχρι τώρα.

Π.χ. μέχρι πριν το Πάσχα γνωρίζαμε ότι η διαδικασία της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης δεν θα είναι υποχρεωτική, αλλά ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε ότι είναι υποχρεωτική.

 

Επίσης, ο κ. Κανελλόπουλος μας παρέπεμψε στο υπουργείο Ανάπτυξης για το αν θα πληρώνει και πόσο ο δανειολήπτης έστω ως ελάχιστο ποσό κάθε μήνα στην τράπεζα.

 

Αλλωστε, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις τράπεζες. Η διαιώνιση κόκικινων δανείων για πέντε χρόνια, δηλαδή έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή δανειολήπτη στο Ειρηνοδικείο, εμποδίζει τις τράπεζες να χαράξουν τα οικονομικά και επενδυτικά σχέδιά τους και κυρίως αποτελεί μεγάλη χασούρα για τα ταμεία τους και για αυτό το λόγο θέλουν να διασφαλίσουν ότι βρέξει χιονίσει ο οφειλέτης θα τις καταβάλλει έστω ένα μικρό ποσό.

 

Ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε ότι προσλήφθηκαν 180 και όχι 90 ειρηνοδίκες, όπως προέβλεπε το σχέδιο του υπουργείου, για να εξυπηρετούν τις υποθέσεις, οι οποίες όμως, όπως παραδέχτηκε, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και είναι πλέον περισσότερες από 50.000-60.000 υποθέσεις. Αλήθεια, που είναι αυτοί οι ειρηνοδίκες;

 

Οι ίδιοι οι ειρηνοδίκες δηλώνουν ότι είναι πολύ λίγοι για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που είναι απόρροια στο κάτω κάτω της κρίσης και της τοκογλυφικής πολιτικής των τραπεζών.

 

Ο κ. Κανελλόπουλος εκτιμά ότι το 30% των υποθέσεων στο εξής θα λύνεται δια των διαμεσολαβητών και εκτιμά ότι οι τράπεζες θα βάλουν νερό στο κρασί τους γιατί θέλουν να πετύχει η εξωδικαστική διαμεσολάβηση, διότι τώρα με τα κόκκινα δάνεια να τρέχουν δεν έχουν συμφέρον να ορίζεται τόσο αργά δικάσιμος για την υπόθεση κάθε δανειολήπτη που δεν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειό του.

 

Τότε γιατί οι τράπεζες δεν το έκαναν τόσο καιρό αναρωτιόμαστε;

 

Ο ίδιος ο κ. Κανελλόπουλος δεν εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

 

Προς το παρόν, βεβαίως δεν υπάρχουν δεσμεύσεις παρά μόνο κάποιες αρχικές θετικές τοποθετήσεις, όπως μας εξήγησε ο κ. Κανελλόπουλος. Κι όμως ενώ υπάρχει αδιέξοδο, δεν προτείνουν τίποτα θετικό οι τράπεζες.

 

«Οφείλουν οι τράπεζες να αλλάξουν συμπεριφορά. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών έχει καταρχήν ποδεχτεί τη λύση που προτείνουμε και το οικονομικό βάρος που θα αναλάβει και θέλω να πιστεύω ότι αυτό σηματοδοτεί αλλαγή στρατηγικής των τραπεζών», είπε σχετικά ο κ. Κανελλόπουλος.

 

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες δεν αλλάζουν ποτέ και πουθενά στον κόσμο στρατηγική, πόσο μάλλον σε μια χώρα βυθισμένη σε οικονομική μέγκενη εδώ και τρία χρόνια. Με τη διαμεσολάβηση δεν θα βγάζουν άκρη οι δανειολήπτες από την όλη διαδικασία, παρά μόνο θα χάνουν πολύτιμο χρόνο και πολύτιμα χρήματα, 50 ευρώ και άνω.

 

Ο Σύλλογός μας δεν θα αφήσει απροστάτευτα τα μέλη του. Κάθε δανειολήπτης που θα ζητεί τη συνδρομή του Συλλόγου για να γλιτώσει από το βραχνά των τραπεζών θα πηγαίνει στο Δικηγορικό Σύλλογο μαζί με δικηγόρο-μέλος της νομικής ομάδας του Συλλόγου  ώστε να είναι σίγουρος ότι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΕΙ ΞΑΝΑ.

 

 

Παραθέτουμε το βιογραφικό του κ. Κανελλόπουλου, όπως είναι αναρτημένο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προς ενημέρωση όλων μας την άποψή του ότι ο θεσμός των διαμεσολαβητών που διακαώς επιδιώκουν οι τράπεζες θα πετύχει.

 

Ο Νικόλας Κανελλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990 και εταίρος- διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας«Νικόλας Κανελλόπουλος & Συνεργάτες»,μέλος του διεθνούς δικτύου δικηγορικών

εταιριώνInternationalJurists. Έχει σπουδάσει νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1988) και Πολιτικές & Οικονομικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1984), ενώ έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο, στο ΠανεπιστήμιοNiceΓαλλίας (1984-1986) καθώς και Κοινοτικό Δίκαιο στο«Institut Européen des Hautes Etudes Internationales», Nice(1985). ΔιετέλεσεΠρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) από το Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2011 και Πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης κρίσης, ενώ είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος (Σ.Δ.Ε.Ε.) και Μέλος της Οργανωτικής ΕπιτροπήςSpecialOlympics2011. Υπήρξε επί σειρά ετών (1999-2010) Σύμβουλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δ.Σ.Α.) και Υποψήφιος Πρόεδρος ΔΣΑ (2008). Στα πλαίσια της έντονης αυτής δραστηριότητάς του, υπήρξε μεταξύ άλλων επιτροπών και Μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων (UBBA),Μέλος τουInternationalBarAssociation(I.B.A.), Μέλος τηςBlackSeaCountriesBarsAssociation, Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Δ.Σ.Α., Μέλος της Επιτροπής Κτηματολογίου, Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου Δ.Σ.Α., Μέλος της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, ενώ ήταν ο βασικός εισηγητής του θεσμού της Διαμεσολάβησης και Μέλος της σχετικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Είναι εκδότης του τριμηνιαίου Νομικού Περιοδικού «ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑ» και της ηλεκτρονικής εφημερίδας «ΔΙΚΑΙΟΡΑΜΑNews» (www.dikaiorama.gr) από το 2005. Έχει πλούσια αρθογραφία και δημοσιεύσεις στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο, σε νομικά και πολιτικά θέματα καθώς και σε ζητήματα τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης.

 

 

Αναρωτιόμαστε αν η κατάληψη θέσεων σε διοικητικά συμβούλια συλλόγων ποικίλων μορφών και αντικειμένων, καθώς και δημοσίων θέσεων, από τα ίδια συνεχώς πρόσωπα δημιουργεί το ερώτημα. Μόνον αυτά τα πρόσωπα ενδιαφέρονται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και διαθέτουν όλο τους τον προσωπικό χρόνο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό;

 

Ακούστε την ηχογραφημένη εκπομπή ΕΔΩ

 

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.