Της Μίνας Αφεντούλη
Τις τελευταίες ημέρες, έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου μία φωτογραφία του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος καθισμένος στα υπουργικά έδρανα της Βουλής και φορώντας το πανάκριβο κοστούμι του έχει σκάσει στο γέλιο! Δεν γνωρίζω καν πότε έχει τραβηχτεί, ούτε ποιος είναι ο συνομιλητής του που του προκαλεί την τόσο χαρά.
Η φωτογραφία έρχεται συνεχώς στα μάτια μου αυτές τις μέρες όταν διαβάζω τα στοιχεία της απόλυτης εξαθλίωσης ανέργων κι εργαζομένων κι από την άλλη πλευρά τις ελεεινές προσπάθειες των κυβερνώντων να βρουν λύσεις στο αδιέξοδο ανέργων, εργαζομένων και λοιπών άλλων ομάδων και κατηγοριών πολιτών που δοκιμάζονται από την κρίση.
Στο 27% διαμορφώθηκε η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2013 στην Ελλάδα, έναντι 26,7% τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το σύνολο των απασχολουμένων τον Φεβρουάριο του 2013 υπολογίζεται σε 3.568.186 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 3.358.649 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.320.189 άτομα. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή από το Φεβρουάριο του 2012, οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 270.766 άτομα! Σοκ προκαλεί ο αριθμός της ανεργίας στην ηλιακή ομάδα 15-24 ετών για την οποία διαμορφώθηκε στο 64,2%, ενώ ακολουθεί η ομάδα 25-43 ετών με ποσοστό 36,2%. Μία τρύπα μέσα στο νερό!
Τα στοιχεία εξαθλίωσης εργαζομένων και ανέργων αφήνουν τον αναγνώστη άναυδο. Άρα προς τι τα γέλια κύριε Στουρνάρα;
Μέχρι στιγμής κάνατε μία τρύπα μέσα στο νερό!
Τα αποτελέσματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής εσείς τα βλέπετε; Γιατί αν τα βλέπατε θα έπρεπε να σας έχει κοπεί το γέλιο προ πολλού! Και, μάλλον θα έπρεπε να κλαίτε με μαύρο δάκρυ. Από το 2010 μέχρι τις αρχές του 2013 τα νοικοκυριά με δύο άνεργα μέλη έχουν τριπλασιαστεί από 63.000 σε 190.000, ενώ αυτά με τρία άνεργα μέλη σχεδόν τετραπλασιάστηκαν από 10.000 σε 38.000.
Στην εξαθλίωση από πλήρη ένδεια ζουν σήμερα 313.022 νοικοκυριά.
Στο φάσμα της απορίας διαβιούν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνεργοι και περίπου 150.000 παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η «Εφ.Συν.». Πίσω από τους αδυσώπητους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που παλεύουν σκληρά για να τα καταφέρουν και δίνουν σκληρό αγώνα για να παραμείνουν όρθιοι. Οι οδυνηρές συνέπειες της προσαρμογής φανερώνονται στα νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος, ούτε καν έναν συνταξιούχο που θα μπορούσε να συνεισφέρει χρηματικά, και τα οποία αυξήθηκαν κατά 291% τα τέσσερα τελευταία χρόνια: από το πρώτο τρίμηνο του 2009, οπότε είχαν καταγραφεί 80.054 τέτοια νοικοκυριά, σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί στα 313.022 νοικοκυριά.
Μέσα σε αυτά ζουν 453.000 άνεργοι, εκ των οποίων οι 363.752 δεν λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας. Και το πλέον τραγικό, μέσα σε αυτά τα νοικοκυριά ζουν 148.721 παιδιά ηλικίας μικρότερης των 14 ετών. Αυτό είναι το πλέον αδυσώπητο συμπέρασμα που προκύπτει από τον συνδυασμό της απασχόλησης των μελών των νοικοκυριών με τα εισοδήματά τους, στο οποίο κατέληξαν βασιζόμενοι στα πρωτογενή δεδομένα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) οι ερευνητές Σταύρος Ζωγραφάκης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Θεόδωρος Μητράκος (Τράπεζα της Ελλάδος).
«Είναι φανερό ότι όλοι οι άνεργοι δεν αντιμετωπίζουν σήμερα τον ίδιο κίνδυνο επιβίωσης. Κάποιοι ζουν σε νοικοκυριά με τα υπόλοιπα μέλη να εργάζονται και επομένως υπάρχει ένα “οικογενειακό μαξιλάρι” ασφαλείας, ενώ κάποιοι άλλοι επωφελούνται, έστω και προσωρινά, του επιδόματος ανεργίας.
Στον αντίποδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, που στην πλειονότητά τους είναι μακροχρόνιοι άνεργοι, άρα δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, και οι οποίοι ζουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος και επομένως το οικογενειακό μαξιλάρι ασφαλείας απουσιάζει.
Οι άνεργοι αυτοί αντιμετωπίζουν καταστάσεις ακραίας φτώχειας και σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Είναι προς αυτήν την κατηγορία που πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα κοινωνικής προστασίας, και η εφαρμογή ενός Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη» λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Στ. Ζωγραφάκης.
Κι ο ΙΟΒΕ στον κόσμο του!
Την ίδια στιγμή όμως, το ΙΟΒΕ, στον οποίο μέχρι πρότινος επικεφαλής ήταν ο κ Στουρνάρας – αν σας λέει κάτι αυτό – καταγράφει σημάδια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, το οποίο αναρριχήθηκε σε υψηλό 3,5 ετών τον Απρίλιο.
Όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ “η νέα βελτίωση εκπορεύεται κυρίως από τις προσδοκίες που δημιούργησε η επανεκκίνηση των οδικών αξόνων στον τομέα των κατασκευών δημόσιων έργων, αλλά και από τη ρευστοποίηση αποθεμάτων στη βιομηχανία. Στο λιανικό εμπόριο καταγράφεται ήπια υποχώρηση της απαισιοδοξίας εν όψει του Πάσχα”.
Κανείς βέβαια, δε μίλησε για τα λουκέτα που πέφτουν βροχή στο λιανεμπόριο, την πλήρη αποβιομηχάνιση στην οποία οδηγείται η χώρα αλλά και ότι την ώρα που στηνόταν η φιέστα για τον πρωθυπουργό στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, η εταιρία ετοίμαζε την λειτουργία νέου σταθμού διοδίων!
Θετικά φαίνεται πως επηρέασε τις εκτιμήσεις και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς και κάποιες καλές ειδήσεις που αφορούν πιθανά οφέλη, τα οποία βραχυπρόθεσμα θα ωφελήσουν την οικονομία (π.χ. τουριστικές κρατήσεις).
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το ΙΟΒΕ, οι ευνοϊκές εξελίξεις και προβλέψεις σε ορισμένους επιχειρηματικούς τομείς δεν έχουν ακόμα θετικό αντίκτυπο στην κατάσταση των νοικοκυριών, οι προσδοκίες των οποίων χειροτερεύουν τον Απρίλιο υπό τις ισχυρές πιέσεις της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και των επιπτώσεών της. Ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα! Όχι δεν μπερδεύτηκα.
Γνωρίζω ποια είναι η σωστή διατύπωση της φράσης όπως γνωρίζω πλέον ότι εμείς θα κάνουμε πολύ καιρό να ζήσουμε καλύτερα από αυτούς.
Γιατί αυτοί έχουν ένα συγκριτικό προνόμιο: δε νιώθουν! Δε νιώθουν την απελπισία, δεν νιώθουν την εξαθλίωση, δε νιώθουν τον πόνο που βιώνει τη σήμερον ημέρα η κοινωνία. Οπότε ούτε το γέλιο τους κόβεται ούτε ο ύπνος. Και αν κανείς πιστεύει ακόμη ότι οι κυβερνώντες παίρνουν μέτρα για να μας ανακουφίσουν, αρκεί να ρίξουν και πάλι μία ματιά στα παραπάνω στοιχεία, που είναι μόνο ένα κομμάτι της πραγματικότητας που οι αριθμοί δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.