Ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση, που πανηγυρίζει για την επικείμενη έλευση των επενδύσεων στη χώρα μας και την ανάπτυξη που περιμένει να επιτευχθεί, το πρακτορείο Bloomberg.

 

Ενώ, ακόμη, δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των ιδιωτικών συμφωνιών με τους Κινέζους οι ξένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ”σταγόνα στον ωκεανό” την πρόοδο στην Ελλάδα καθώς ”μετράει στα δάχτυλα του ενός χεριού τις ιδιωτικές επενδύσειςκαι τα μεγέθη πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα”.

 

Μάλιστα, ο συντάκτης του πρακτορείου αμφιβάλλει για το αν και σε τι βαθμό η Ελλάδα γυρίζει σελίδα υπενθυμίζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το βάθος της ύφεσης κατά το τρέχον έτος.

 

Την ώρα, λοιπόν, που το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου άνοιγε σαμπάνιες για τις επικείμενες επενδύσεις, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε το ύψος της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας που αγγίζει το 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

Για ποια ανάπτυξη μου μιλάς, Αντώνη Σαμαρά;

 

Η Ελλάδα διανύει φέτος την έκτη συνεχή χρονιά ύφεσης, κατάσταση που δεν γνώρισε καμιά χώρα της Ευρώπης ούτε κατά τη διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων. Αν, λοιπόν, αναλογιστεί κανείς το πόσο γρήγορα κατρακύλησε η ανάπτυξη στη χώρα μας σε μόλις μία πενταετία, αντιλαμβάνεται ότι πόσο δύσκολο θα είναι να καταπολεμηθεί ότι το ποσοστό της ύφεσης που, το πρώτο τετράμηνο του 2013, διαμορφώνεται στο 5,3%. Για μία χώρα σε βαθιά ύφεση η ανάπτυξη φαντάζει μακρινό όνειρο και γιατί απουσιάζει από αυτήν η  πολιτική βούληση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε, τα νούμερα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

 

Μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ το 2008 και κατά 3,2% το 2009 επί Καραμανλή.

Νέες βουτιές κατά 5,1% και 7,2% του ΑΕΠ επί Γιωργάκη Παπανδρέου που έσπασε όλα τα ρεκόρ το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.

 

Άξιος συνεχιστής ο Σαμαράς, ο οποίος με τα δεκανίκια από τον Ε. Βενιζέλο και το Φ. Κουβέλη βούλιαξε την ελληνική οικονομία κατά 6,4% το 2012 ενώ το 2013 η καταβαράθρωση θα φτάσει περίπου στο 5% σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Όλα αυτά δύσκολα εξισορροπούν με τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2005, καθώς από τα μέσα του 2008 συνολικά συρρικνώθηκε κατά 28%. Η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση 4,2% το 2013.

 

Πολλοί είδαν ως θετική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση την απόφαση του Eurogroup, για την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ. Την επομένη μέρα ο οίκος αξιολόγησης  Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα στο Β- από CCC.

 

Και μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η χώρα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους ενώ παράλληλα έκανε λόγο για το success story της Ελλάδα.

 

Η φύση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα επίσης υποδεικνύει ότι ο στόχος της Κομισιόν μπορεί να είναι απατηλός. Αν και τα hedge funds είναι ενεργά, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πέρα από τις πωλήσεις εταιρικών ομολόγων – φέτος στα 2 δισ. δολ. σύμφωνα με την Dealogic – η Third Point ανακοίνωσε επενδύσεις 60 δισ. ευρώ φέτος στην ελληνική Energean Oil & Gas. Αυτά τα μεγέθη όμως, είναι πολύ μικρά και ανεπαρκή για να πυροδοτήσουν ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα μετρά φέτος 6 χρόνια ύφεσης και για αυτό καταπίνει «αμάσητες» τις όποιες υποσχέσεις για επενδύσεις. Είναι έτοιμη να δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση και με οποιοδήποτε κόστος που θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιον πυρήνα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

 

Η ανάπτυξη έρχεται, η φτώχεια κι η ανεργία δε φεύγουν!

 

«Οι μισθοί βυθίζονται και η Ελλάδα γίνεται πιο ανταγωνιστική» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνοντας ακριβώς το στίγμα της παράνοιας που έχει κυριεύσει τόσο τους δανειστές μας όσο και τα φερέφωνα τους στην κυβέρνηση.

 

Υπερήφανος για το απεχθές έργο του εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε σαρκαστικά: «Παρά την καταβύθιση του εργασιακού κόστους, η ανεργία έφτασε στο 27% και η ανεργία των νέων το 56%. Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας δεν βοήθησε την αγορά εργασίας» δηλώνει σαρκαστικά.

 

Ο Στουρνάρας όμως δε φαίνεται να ανησυχεί καθώς θεωρεί πως απέναντί του έχει έναν υποταγμένο λαό, στον οποίο μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς να κινδυνεύσει το κεφάλι του. «Αποκαταστάθηκε αρκετή ησυχία. Ο κόσμος δείχνει πολλή υπομονή και εκτιμά αυτό που κάνουμε. Κατά κανένα τρόπο δεν βρισκόμαστε κοντά σε (κοινωνική) έκρηξη. Οι Έλληνες σώπασαν γιατί βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ. Μόνο στο δημόσιο τομέα υπάρχουν ακόμη διαμαρτυρίες», ανέφερε σε δηλώσεις του.

 

Οι κυβερνώντες αρνούνται να αντιληφθούν ότι οι ζοφερές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη συνοδεύονται από ακραίες κοινωνικές εντάσεις όπως η εκτίναξη της ανεργίας κι η ακραία φτώχεια.

 

Τα στοιχεία για την φτώχεια στην Ελλάδα συγκλονίζουν δεδομένου ότι ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν κάποιες κατηγορίες νοικοκυριών βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο και αντιμέτωπα άμεσα με το φάσμα της φτώχειας.

 

Αυτά είναι κυρίως τα νοικοκυριά που βασίζονται σε έναν ενεργά οικονομικό πολίτη ο οποίος είναι άνεργος και οι οικογένειες με παιδιά. Επισημαίνεται δε πως τα οικογενειακά επιδόματα αφορούν στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους ενώ οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά ή μονογονεϊκές οικογένειες να μαστίζονται οικονομικά.

 

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής, η εύθραυστη κοινωνική και πολιτική ισορροπία στην Ελλάδα μπορεί να δοκιμαστεί και πάλι, όταν η κυβέρνηση θα συζητήσει τον προϋπολογισμό του 2014, αφού σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα πιθανότατα θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την περίοδο 2015 – 2016.

Οι νεράιδες της ανάπτυξης όμως, υπονομεύονται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη που υποδεικνύουν ότι η τρέχουσα ευφορία είναι υπερβολική. Κανείς δε μπορεί να περιμένει την ανάπτυξη όταν, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Ελλάδα αντί να αλλάξει οικονομικό μοντέλο, πρόκειται να υιοθετήσει αυτό της ανάκαμψης χωρίς θέσεις εργασίας (Jobless Recovery). Πρόκειται για ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο μια χώρα σε ύφεση αρχίζει να ανακάμπτει οικονομικά αλλά τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά. Κάτι τέτοιο συνέβη στις ΗΠΑ στις αρχές του 1990 που αν και τεχνικά η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο το 1991 τερματίστηκε, η ανεργία άρχισε να σταθεροποιείται δύο χρόνια αργότερα.

 

Άρα κ Σαμαρά τζάμπα τα χαμόγελα στους φωτογράφους, τζάμπα οι σαμπάνιες, τζάμπα οι εξαγγελίες. Κανείς δεν πείθεται με τα παραμύθια σας. Κανείς δεν βλέπει το φως στην άλλη άκρη του τούνελ. Μόνο το τρένο της ύφεσης βλέπει να έρχεται καταπάνω του και να τον ισοπεδώνει.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.