Της Μίνας Αφεντούλη
Μόνο να ανακουφίσει τους δανειολήπτες με τις δήθεν ρυθμίσεις – ανάσα δε στοχεύει η κυβέρνηση. Γράφει – σβήνει ρυθμίσεις και σχέδια νόμου που, τελικώς επιβαρύνουν, ακόμη περισσότερο παρά διευκολύνουν τους ήδη αβάσταχτα επιβαρυμένους Έλληνες δανειολήπτες.
Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι φόβοι του Συλλόγου Δανειοληπτών και προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, ότι η επιβολή υποχρεωτικής διαδικασίας της διαμεσολάβησης θα γονατίσει ακόμη περισσότερο και οικονομικά και ψυχολογικά τα νοικοκυριά που αναζητούν καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη.
Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα του newpost.gr, oυπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη ρύθμιση των δανείων, η οποία συνεπάγεται ένα παράβολο 250 ευρώ. Ο δανειολήπτης, λοιπόν, θα πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 250 ευρώ προκειμένου να περάσει από την υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία και να έχει έναν παραστάτη στη μάχη του με τις τράπεζες.
Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Νίκου Κανελλόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο radio1d.grστις 10 Μαΐου 2013, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το κόστος της διαμεσολάβησης θα είναι 200 ευρώ, εκ των οποίων η επιβάρυνση φτάνει τα 150 ευρώ για την τράπεζα και μόλις 50 για το δανειολήπτη.
Υποστηρίζοντας τον προωθούμενο θεσμό της διαμεσολάβησης ο κ Κανελλόπουλος είχε τονίσει ότι μέσω αυτού επιτυγχάνεται ο στόχος της κυβέρνησης να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου υποθέσεων που αφορούν τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και προσδιορίζονται μετά από πέντε και έξι χρόνια και να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες από την οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν σε περίπτωση προσφυγής στο Ειρηνοδικείο.
Και τα δύο επιχειρήματα καταρρίπτονται πλήρως! Αφενώς γιατί τα Ειρηνοδικεία δεν πρόκειται να αποσυμφορηθούν αφού όλο και περισσότεροι δανειολήπτες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να ζητήσουν προστασία από τις τράπεζες. Αφετέρου, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν στεγνώσει οικονομικά θα κληθούν να πληρώσουν μόνο για την προδικαστική διαδικασία τουλάχιστον 250 ευρώ!
Για ποια ανακούφιση λοιπόν μου μιλάς;!
Από τη μία η κυβέρνηση επιχειρεί να παγιδέψει στα δίχτυα των τραπεζών τους δανειολήπτες που προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τη μοναδική ασπίδα σωτηρίας της περιουσίας τους από τις αισχροκερδικές μεθόδους των τραπεζών, κι από την άλλη τους υποχρεώνει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην άδεια τσέπη τους.
Ο καλός κι ο κακός μπάτσος!
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κυβέρνηση έχει γίνει μαλλιά – κουβάρια μετά την μετωπική σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου στη ρύθμιση των δανείων, η οποία συνεπάγεται ένα παράβολο 250 ευρώ.
«Δεν υπογράφω ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά» φέρεται να είπε ο κ. Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικότητα ότι η πρόταση Ρουπακιώτη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Λέγεται, μάλιστα, ότι ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε και το Μέγαρο Μαξίμου για την πρόθεσή του να απορρίψει τη νέα πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης. Κύκλοι του υπουργείου, μάλιστα, εξέδωσαν και nonpaper στο οποίο υπογράμμιζαν την κάθετη διαφωνία τους με την πρόταση του κ. Ρουπακιώτη.
Μάλιστα, κάποιοι εντός της κυβέρνησης φέρονται να καταλόγισαν σκοπιμότητα στον Υπουργό Δικαιοσύνης με σκοπό να εξυπηρετήσει συντεχνιακά συμφέροντα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρουπακιώτης υπεραμύνεται της άποψης ότι μία τέτοια πρόβλεψη είναι υπέρ των συμφερόντων των οφειλετών, καθώς αποτρέπει την μακροχρόνια δικαστική περιπέτεια, ενώ δεν έχει δυσβάστακτο οικονομικό κόστος, αφού από τα 200 ευρώ του παράβολου, μόνον τα 50 θα δίνει ο οφειλέτης και τα 150 ευρώ θα τα καταβάλλει η τράπεζα για την εξώδικη επίλυση της διαφοράς.
«Ο οφειλέτης πρέπει να έχει έναν παραστάτη ώστε να μπορεί να αντιπαρατεθεί με τους δικηγόρους δύο ή τριών τραπεζών. Αυτό είναι προς το συμφέρον του» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αυτό δεν ήταν παρά άλλη μία παράσταση από πλευράς του κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να πείσει την κοινωνία ότι αναζητά λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Στο ρόλο του κακού «μπάτσου» ο Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει ανοιχτά μέτωπα για μια σειρά ζητήματα, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την αντίδρασή του στην προσπάθεια ταχύτερης οριστικοποίησης των δικαστικών διενέξεων δημοσίων υπαλλήλων. Ο ρόλος του καλού «μπάτσου» δόθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιχειρεί απεγνωσμένα να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι φροντίζει για την επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα.
Θέατρο του παραλόγου
Το αλαλούμ αυτό αποδεικνύει για άλλη μία φορά την αδυναμία της κυβέρνησης να αφουγκραστεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και να δώσει πραγματικές λύσεις – ανάσα για τα εκατομμύρια των Ελλήνων δανειοληπτών.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει την πόρτα στους οφειλέτες να μην προσφεύγουν στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ξεκινώντας την προδικασία για να οριστεί δικάσιμος σε Ειρηνοδικείο για διαγραφή ή μείωση του χρέους τους στις τράπεζες. Παρά το γεγονός, ότι ο οφειλέτης έχει αποδείξει ότι δε δύναται να ανταποκριθεί στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, θα υποχρεώνεται να στερεί την οικογένεια του από απαραίτητα χρήματα για την επιβίωση της προκειμένου να πληρώνει το δικηγόρο – παραστάτη σε μία διαδικασία σικέ.
Κι αυτό γιατί δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια ο δικηγόρος – διαμεσολαβητής θα μπορεί να κρίνει ποιο θα είναι το ποσό που θα καταβάλλει ο δανειολήπτης στην τράπεζα.
Παρά την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και παρά το χαμένο χρόνο κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τον οφειλέτη ότι οι τράπεζες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Άρα, όλο αυτό δεν είναι παρά μία καλά οργανωμένη παγίδα ώστε να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερο τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες και τελικώς να καταστούν εντελώς ανήμποροι να γλιτώσουν τις περιουσίες τους από τις τράπεζες.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.