Με αερολογίες, ασάφειες και γενικόλογες τοποθετήσεις βγήκε να «διαφημίσει» τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Στεργίου για τη δήθεν ανακούφιση των δανειοληπτών.

 

 

 

Μετά από όλη αυτή την προπαγάνδα, σαφή εικόνα για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα δεν υπάρχει, ίσως επειδή γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

 

Μετά σχεδόν από 6 μήνες διαφημιστικής καμπάνιας του Υπουργείου Ανάπτυξης με τη βοήθεια των «φίλων» του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο ΓΓ του Υπουργείου μιλά για «ελαφρύνσεις μέσω τραπεζών που ενδέχεται να γίνουν για τους δανειολήπτες».

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου: «όλοι όσοι κάνουν αυτού του είδους την κριτική, κάθε καλόπιστη κριτική είναι καλή, πρέπει να τους πω ότι είναι καλή εξέλιξη αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης και αφορά λίγους; Είναι κακή και δεν αφορά κανέναν; Τι είναι τελικά αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης;», αναρωτιόταν. Ρητορική, προφανώς, θα πρέπει να ήταν αυτή η ερώτηση του κ Στεργίου γιατί τέτοιου είδους ερωτήσεις έχουν αντίστοιχες απαντήσεις ανάλογα με τον ερωτώμενο.

 

Απαντά λοιπόν, ο ίδιος χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις προκειμένου να πείσει πρώτα τον εαυτό του και μετά οποιοδήποτε άλλο: «αυτό που λέω εγώ, επειδή ακριβώς έχουμε μελετήσει τα αντίστοιχα σχήματα ανακούφισης σε όλη την Ευρώπη, θέλω να πω ότι είναι μια μοναδική πρωτοβουλία. Είναι πολύ θετική για το σύνολο των δανειοληπτών και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για να ρυθμίζονται κατά αυτό τον τρόπο όλα τα δάνεια».

 

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί το μέγεθος της υπερχρέωσης στη χώρα μας, αφού υποστηρίζουν ότι 8 στα 10 δάνεια εξυπηρετούνται! Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ Στεργίου:

 

«Μόνο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα που παίρνουν και θα πάρουν οι τράπεζες για την σταθεροποίηση τους είναι χρήματα καταρχήν των ευρωπαίων φορολογούμενων και στη συνέχεια βαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους. Άρα, δεν θα πρέπει αυτή η προσέγγιση να επιβαρύνει τους 8 στους 10 Έλληνες, που συνεχίζουν να πληρώνουν τα δάνειά τους και θα πληρώσουν και επιπλέον φόρους για να καλύψουν τις απώλειες. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το σύνολο του ελληνικού λαού που είναι συνεπείς».

 

Η μία ανακρίβεια μετά την άλλη. Ο κ. Στεργίου προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι δεν στηρίζει από τις θυσίες και το αίμα του τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια. Από το περίφημο πακέτο διάσωσης των τραπεζών ύψους 28 δις ευρώ του Κ. Καραμανλή, οι τράπεζες κρατιούνται στη ζωή συνδεδεμένες στο μηχάνημα οξυγόνου που λέγεται ελληνικό Δημόσιο. Τα χρήματα που λαμβάνει η Ελλάδα μέσω δανείων από την ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ τοποθετούνται στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Μόλις 9 δις ευρώ έχουν χρησιμοποιηθεί για κάποιον άλλον σκοπό εκτός από τον παραπάνω.

Άρα, όλα τα δεινά που επιβάλλουν τα μνημόνια στους Έλληνες σε αντάλλαγμα την εκταμίευση των δόσεων έχουν έναν και μόνο λόγο την εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

 

Επίσης, ο κ Στεργίου αποφεύγει να δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιβαρύνονται καθόλου από τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα καθώς θα τα πάρουν πίσω άμεσα και με τόκο. Άρα το μοναδικό θύμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ελληνικός λαός!

 

Τέλος με την καραμέλα των δανείων που εξυπηρετούνται

 

Ως φθηνή δικαιολογία μπορεί μόνο να εκληφθεί ο ισχυρισμός των κυβερνώντων ότι 8 στα 10 δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά.  Σε πανελλαδική έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο: ότι δηλαδή 8 στους 10 δανειολήπτες δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Η έρευνα δείχνει ότι τα δάνεια για τους περισσότερους Έλληνες έχουν μετατραπεί σε «θηλιά» στο λαιμό τους, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 84% των νοικοκυριών εμφανίζουν δυσκολία ή και αδυναμία στην αποπληρωμή τους.

 

Η έρευνα που δεν αναφέρει δείγμα ερωτηθέντων βασίζεται σε πανελλαδικές τηλεφωνικές έρευνες και στη βάση ερευνών της εταιρείας της περιόδου 2001-2013 για τη σύγκριση των στοιχείων.

 

4 στους 10 έχουν δάνειο!

 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Public Issue για το 2012, τα 4 στα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα (41%) έχουν πάρει  κάποιο δάνειο από τράπεζα, ενώ η προβολή του ποσοστού αυτού στον πληθυσμό των νοικοκυριών της χώρας αντιστοιχεί περίπου σε 1,5 εκατ. νοικοκυριά.

 

Σπίτι από την … τράπεζα!!!

 

Τι δάνειο όμως ζητούν οι Έλληνες φτάνοντας στο γκισέ της τράπεζας;;; Σύμφωνα με την έρευνα τα δάνεια αυτά, κυρίως αφορούν στεγαστικά δάνεια (25%) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα καταναλωτικά(10%), τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%).

8 στους 10 δυσκολεύονται να τα αποπληρώσουν!

 

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν 3 στα 4 νοικοκυριά (78%) αναφέρουν ότι πληρώνουν με δυσκολία τις μηνιαίες δόσεις, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 6% εμφανίζει πλήρη αδυναμία αποπληρωμής. Το συνολικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν: ήταν 60% το 2009 και65% το 2008. Η δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων ανέρχεται στο 86% στα στεγαστικά, σε 86% στα καταναλωτικά, στο 79% στα δάνεια αγοράς αυτοκινήτου, στο 90% στα επαγγελματικά και στο 82% στα επισκευαστικά.

 

Κάθε πέρυσι και καλύτερα!

 

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το ποσοστό των νοικοκυριών με δάνειο έχει μειωθεί κατά 8%: από 49% το 2008, και 43% το 2009, σε 41% το 2012.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.