Τον πανικό στην κυβέρνηση, κι ιδιαίτερα στο Γ. Στουρνάρα, που είδε το παραμύθι του για τη συρρίκνωση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη να εξανεμίζεται, έσπειρε η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης.

Το πρώτο χτύπημα ήρθε βέβαια από το δικό τους “παιδί”, το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος στην εξάμηνη έκθεση του που δημοσιεύθηκε χθες τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Οικονομικών. Κι ενώ, μέχρι τώρα ο Γ. Στουρνάρας μας έλεγε πώς η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014, τώρα στην έκθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βλέπει υποχώρηση της από το 2015.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ, εκτιμούν οτι η ανεργία θα ανέλθει στο 27,8% το 2013 και θα ανέβει στο 28,4% το 2014!

Η ανεργία έχει φθάσει σε ιστορικό υψηλό δοκιμάζοντας τις κοινωνικές αντοχές. Παρά την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ δεν περιμένουν στροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά μόνο στο τέλος του 2014, καθώς αναμένεται να αποδώσουν καρπούς η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η επιστροφή των επενδύσεων και η άνοδος της ζήτησης στα εξαγόμενα προϊόντα. Αναφέρεται ακόμα ότι οι ελλειμματικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά μειώνουν την αποτελεσματικότητα της μείωσης των μισθών ως προς την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Άντε ο ΟΟΣΑ αλλά κι η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν μπορούν να συμμεριστούν την αισιοδοξία της κυβέρνησης, ότι η ανεργία θα αρχίσει άμεσα να αποκλιμακώνεται! Προφανώς, δεν μπορούν καθώς ήδη τα ποσοστά έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και, μάλιστα, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τα μέτρα – ασπιρίνες που προωθεί η κυβέρνηση δεν έχουν μόνιμα και ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Παρόμοιο το χαστούκι που δίνουν οι δύο εκθέσεις για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη στην κυβέρνηση, που επιχειρεί με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας στην ελληνική κοινωνία.

Με την έκθεση Προβόπουλου η δήθεν ανάπτυξη του 2014 πάει περίπατο. Την ίδια στιγμή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό ύφεσης στο 4,8% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 4,2% της πρόβλεψης του Μνημονίου και 4,6% του ΑΕΠ που εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Μόλις πριν μερικές ημέρες ο κ. Στουρνάρας μιλούσε για ύφεση της τάξεως του 4,2% και ανάπτυξη από τις αρχές του 2014 0,6%.

Πάντως, ο πανικός του κ. Στουρνάρα ήταν τέτοιος που βγήκε στο Reuters να ανακοινώσει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων το 2014! Ένα χρόνο πριν, και χωρίς κανένα σαφή λόγο ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας βγαίνει σε διεθμή μμε για να δηλώσει η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων η οποία όμως θα είναι μικρή.  
Μάλιστα, ο 
κ. Στουρνάρας διευκρίνισε πως οι πληρωμές για τους τόκους πλέον έχουν μειωθεί πολύ, ενώ αποσαφήνισε πως μεγάλο μέρος των λήξεων έχει μεταφερθεί για το μέλλον!

 Πάντως, ένα είναι σίγουρο, ότι οι θυσίες των Ελλήνων δεν τελείωσαν, όπως μας υπόσχεται η κυβέρνηση, κι οι εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα όσο και του ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνουν τις Κασσάνδρες ότι το πρόγραμμα δεν θα μείωνε το δημοσιονομικό κενό ως την λήξη του Μεσόπροθεσμου Προγράμματος.

“Αν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο θα υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες”

Σε επιβεβαίωση των φόβων όσων διάβασαν προσεχτικά την έκθεση προχώρησε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μάρδας σε συνέντευξη του στην πρωινή ενημέρωση του radio1d.gr.

Οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ για περαιτέρω διεύρυνση της ύφεσης φέτος και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015 κι όχι το 2014, όπως προβλέπουν κυβέρνηση και τρόικα, θα σημάνουν νέο πακέτο μέτρων και επιπλέον φόρων. «Αν ακολουθήσουμε στα χνάρια αυτά, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες, σημείωσε ο κ Μάρδας. Τονισε οτι για την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας η κυβέρνηση ακολουθεί τα γνωστά και τα τετριμμένα, δηλαδή την επιβολή φόρων και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, χωρίς να προχωρά σε λύσεις οι οποίες κρίνονται επιβεβλημένες. Ως τέτοιες λύσεις, προέταξε την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, το οποίο όπως είπε στερεί από το ελληνικό Δημόσιο κονδύλια ύψους 2,5 δις ευρώ. Στα 20 δις ευρώ εκτίμησε οτι θα είναι το κέρδος της κυβέρνησης από την πάταξη του παρεμπορίου ενώ σε 54 δις ευρώ εκτιμάται η ζημία του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Μάρδας τόνισε οτι για τα προβλήματα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί, όπως άλλωστε έχει γίνει και στο εξωτερικό, ωστόσο, αυτό που λείπει από τη χώρα μας είναι η πολιτική βούληση.

Όσον αφορά την αποκλιμάκωση της ανεργίας που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εργασίας οτι θα επιτευχθεί τους επόμενους έξι μήνες, ο κ Μάρδας υπενθύμισε ότι θα είναι αποτέλεσμα των εποχιακών θέσεων που δημιουργούνται στον τουριστικό κλάδο ενόψει του καλοκαιριού, δεν είναι όμως λύσεις που θα φέρουν αποτελεσματική μείωση της ανεργίας.

Σημείωσε ότι πρέπει γενικότερα η κυβέρνηση να εισάγει θετικές προσδοκίες στην οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά. Όμως, είπε, αν δεν επαληθευτεί αυτή η προσδοκία στους χρόνους που θέσει η κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Αναρωτήθηκε αν όντως ισχύει η βελτίωση του κλίματος γιατί δε δημοσιοποιούνται σχετικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το πιστοποιούν.

«Θα αποδειχθεί τρομερό έλλειμμα αποτελεσματικότητας των κυβερνώντων αν δεν καταφέρουν να «απογειώσουν» την οικονομία, η οποία μετά από 6-7 χρόνια ύφεσης θα πρέπει κανονικά να παρουσιάζει βελτίωση» κατέληξε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ Δ. Μάρδας.

danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.