Ασπίδα προστασίας στα κόμματα που έχουν λάβει θαλασσοδάνεια ύψους 272 εκατ ευρώ άπλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ο οποίος επικαλέστηκε τις διατάξεις περί υπηρεσιακού – επαγγελματικού απορρήτου  προκειμένου να μη διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία για το ύψος των δανείων που έλαβαν τα κόμματα από το 1996 και από ποιες τράπεζες. 


Πρόκειται για άλλη μία κίνηση – πρόκληση από τη μεριά του κεντρικού τραπεζίτη της Ελλάδος και κουμπάρου του Υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με σκοπό να «κουκουλώσει» πλήρως το πρωτοφανές αυτό οικονομικό σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα καλούνται να διαλευκάνουν οι εισαγγελικές Αρχές.

Καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας και τήρηση ορθής πιστοδοτικής πολιτικής, έξι κρατικά και ιδιωτικά πιστωτικά Ιδρύματα, έχουν χορηγήσει πακτωλό χρημάτων σε καταχρεωμένους πολιτικούς σχηματισμούς με μοναδική διασφάλιση (στην καλύτερη των περιπτώσεων) τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι και το 2020! Οι ίδιοι οι τραπεζίτες οι οποίοι σφίγγουν τη θηλιά καθημερινά γύρω από το λαιμό ιδιωτών και επιχειρηματιών έχουν δώσει δανεικά και αγύριστα στα κόμματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι από το πόρισμα της ΤΤΕ που βρίσκεται ήδη στη διάθεση των Οικονομικών Εισαγγελέων οι οποίοιδιενεργούν προκαταρκτική σχετικά με τις ποινικές ευθύνες που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών, προκύπτει ότι ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία (κατά κύριο λόγο) και ακολούθως ΚΚΕ και Συνασπισμός έχουν λάβει δάνεια ύψους 272, 5 εκατομμυρίων ευρώ με μοναδικά εχέγγυα τις κρατικές επιχορηγήσεις, εκτός του ΚΚΕ το οποίο έχει υποθηκεύσει μέρος της ακίνητης περιουσίας του.

 

“Απόρρητα” τα στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων

 

Στο έγγραφο της ΤτΕ που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κατόπιν αιτήματος του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου για το ύψος των δανείων που χορηγήθηκαν στα κόμματα,  αναφέρει ότι «οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα (επιτόκιο, διάρκεια κλπ), δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ». 


Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι έχει καθορίσει υποχρεώσεις για την ύπαρξη διαδικασιών διαχείρισης κινδύνων και εσωτερικού ελέγχου ενώ έχει καθορίσει και τα διοικητικά όργανα που θα ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών (Εσωτερική Επιθεώρηση, Επιτροπή Ελέγχου κλπ). 

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «τα σχετικά στοιχεία που περιέχονται σε γνώση της, τα πορίσματα που εκπονούνται και τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της άσκησης της εποπτικής της αρμοδιότητας δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται, σύμφωνα με το Ν. 3601/2007, όπως ισχύει, και ειδικότερα τις διατάξεις περί υπηρεσιακού-επαγγελματικού απορρήτου.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ΄ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».

Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αμνηστία διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε ΝΠΔΔ ή Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου. 

Σιγήν ιχθύος από τα κόμματα για την πρόκληση – ολκής της Τράπεζας της Ελλάδας


Μοναδική, μέχρι στιγμής, αντίδραση εκφράστηκε από τον ερωτών ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Νικολόπουλο ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων:

 

«Δεν μας τα λέει καλά ο κ. Προβόπουλος. Οι Τράπεζες δεν είναι μόνο ανώνυμες εταιρείες αλλά έχουν και κοινωνικό-οικονομική σημασία. Ως Α.Ε. υποχρεούνται σε δημοσιοποίηση στοιχείων καιοι εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοί τους «επιβάλλεται» να γνωρίζουν αν οι διοικήσεις διαχειρίζονται την περιουσία τους χρηστά και με σωφροσύνη, ειδικά τώρα που τους ζητούν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

 

Υπάρχει και η εταιρική διακυβέρνηση. Και μην ξεχνάμε ότι ρωτήσαμε για δάνεια πρός κόμματα, όχι προς επιχειρήσεις.

 

Τα κόμματα είναι του Ελληνικού λαού.

Δεν είναι κλειστά «club» ή σωματεία νομής δημοσίου χρήματος και εξουσίας.

 

Επιπλέον τα εκατομμύρια καταθέτες που εμπιστεύονται τις οικονομίες τους στις Τράπεζες και που είναι σίγουρο ότι θα τις χάσουν αν η Τράπεζα χρεοκοπήσει,«επιβάλλεται» να γνωρίζουν τι λογής διαχείριση γίνεται στα λεφτά τους.

 

Μην ξεχνάμε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες είναι επίσης δανειστές των Τραπεζών. Ξεχνά ο Γιώργος Προβόπουλος ότι όλος ο Ελληνικός λαός έχει επιβαρυνθεί με άνω των 250 δις για την διάσωση των Τραπεζών;

 

Ποιος είναι λοιπόν ο κ. Προβόπουλος που μας λέει «Μην ανακατεύεστε , δεν είναι δική σας δουλειά», είδαμε όταν ήταν δική του και δικοί τους που φτάσαμε.

Λοιπόν εμείς ανακατευόμαστε γιατί είναι δική μας δουλειά, και εμείς αναθέσαμε στον κ. Προβόπουλο να ασχοληθεί με αυτήν.

 

Στα καθήκοντα που του αναθέσαμε συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος της ορθής, εύρυθμης, συνετής και χρηστής λειτουργίας και διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ακόμα του ανατέθηκε η παρακολούθηση και διασφάλιση της νόμιμης διακίνησης του χρήματος και ειδικά του πολιτικού χρήματος, του χρήματος των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων. [.]

 

Ταυτόχρονα βεβαίως γεννάται και άλλο ερώτημα.

 

Για την εξυγίανση των τραπεζών έχουν εγκατασταθεί σε όλες τις τράπεζες Επίτροποι και ελέγχουν μεταξύ άλλων τις χρηματοδοτήσεις. Ισχύει και έναντι αυτών το επαγγελματικό απόρρητο που επικαλείται ο κ. Προβόπουλος ή αν τεθεί ας πούμε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο το ερώτημα πόσα και ποια δάνεια πήρε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από ελληνικές Τράπεζες, θα μάθουμε εν τέλει μέσω του Ραϊχσταγκ αυτό που ο κ. Προβόπουλος αποκρύπτει από εμάς όπως και εάν ρωτήσει η Τρόικα των δανειστών τι θα απαντήσει ο κ. Διοικητής της ΤτΕ;

 

Και κατέληξε ο κ Νικολόπουλος: «Όταν ο κ. Προβόπουλος ανακοινώνει τουλάχιστον ανά τρίμηνο, πόσα δάνεια έχουμε πάρει πόσα χρωστάμε ακόμα, πόσα μας λείπουν, πόσα δεν δώσαμε στους φαρμακοποιούς το να μας πει πόσα λεφτά δανείστηκε ο ΓΑΠ, Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίκειται στο επαγγελματικό απόρρητο»;

 

Έχουν ήδη αθωώσει τους τραπεζίτες για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

Το κουκούλωμα της υπόθεσης θαλασσοδάνεια έχει γίνει από την κυβέρνηση με τρόπο ολοκληρωμένο και προκλητικό αφού πριν την άρνηση Προβόπουλου να δώσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, η Βουλή έχει προλάβει να ψηφίσει διάταξη με την οποία αποκτούν ποινική ασυλία τραπεζίτες που δανειοδότησαν χωρίς εγγυήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

 

 Η τροπολογία αυτή, στο άρθρο 78 με αριθμό 390/37, είναι εκπρόθεσμη, καθώς κατατέθηκε λίγες μόνο ώρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ουσιαστικά απαλάσσει από το αδίκημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που έχουν χορηγήσει θαλασσοδάνεια σε πολιτικά κόμματα. Τέλος, έχει αναδρομική ισχύ, κάνοντας αδύνατη την άσκηση ποινικής δίωξης ακόμα και σε περιπτώσεις που τα δάνεια έχουν δοθεί ή εκκρεμούν.

Η διάταξη πέρασε «στα κρυφά», όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, μέσα σε νομοσχέδιο περί «διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις», την ώρα που οικονομικοί εισαγγελείς  διενεργούσαν έρευνα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και τις τράπεζες για τα αδικήματα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ των θαλασσοδανείων των κομμάτων που, για τα μάτια του κόσμου φαίνεται πως ελέγχεται από τη δικαιοσύνη.

 

Άλλη μία απόδειξη ότι τραπεζίτες και Βουλή πορεύονται χέρι – χέρι και ο ένας προσφέρει κάλυψη στον άλλον προκειμένου ο ένας να κάνει τα «χατήρια» του άλλου!

 

Πώς οι τραπεζίτες, που μεριμνούν αποκλειστικά για την αύξηση του κέρδους τους, να νοιαστούν για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την οικονομική ασφυξία των ελληνικών νοικοκυριών όταν οι ίδιοι οι βουλευτές γυρνούν την πλάτη στους πολίτες και φροντίζουν μόνο για τα δικά τους συμφέροντα.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.