Την ταφόπλακα για τους Έλληνες δανειολήπτες που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τα άλλα οικονομικά βάρη με τα οποία έχουν φορτωθεί, έβαλε χθες το βράδυ η κυβέρνηση η οποία έδωσε στη δημοσιότητα το “Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν. 3869/2010″.
Απροκάλυπτος ο εμπαιγμός της κυβέρνησης σε βάρος των δανειοληπτών, τους οποίους έχει αναλάβει να δώσει διέξοδο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην αιτιολογική της έκθεση που συνυπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης.
Και συνεχίζει προκλητικά: «Με τις διαδικασίες που εισάγει το παρόν νομοσχέδιο, δίνεται μία ρεαλιστική προοπτική διευκόλυνσης των ενήμερων οφειλετών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από κοινού η βίαιη μεταβολή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, να προστατευτούν οι πολίτες, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να υπάρξει ομαλή μετάβαση ?έχρι την οικονοµική τους ανάκαμψη. Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί καινοτόμα και ρηξικέλευθη ρύθμιση και θεσπίζεται πρώτη φορά παγκοσμίως.»
Για άλλη μία φορά ο Έλληνας πολίτης λειτουργεί ως πειραματόζωο, στην πλάτη του οποίου λαμβάνονται μέτρα για τη δήθεν ανακούφιση του αλλά στην πραγματικότητα έχουν σκοπό να διερευνήσουν πόσα από τα πειραματόζωα αυτά θα επιβιώσουν και πόσα θα αποβιώσουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι οι αρμόδιοι, μετά από 6 μήνες εξαγγελιών και διαβουλεύσεων κατέληξαν σε αυτές τις τροποποιήσεις χωρίς να έχουν καν λάβει υπόψιν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων και συλλόγων.
Ή μήπως τις έλαβαν;
Γιατί δεν αποκαλύπτουν ποιες είναι αυτές οι καταναλωτικές οργανώσεις που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την κυβέρνηση, την τρόικα και τους τραπεζίτες και όλοι αυτοί μαζί κατέληξαν σε αυτό το σχέδιο νόμου – έκτρωμα που τελικώς η κυβέρνηση το απέσυρε ντροπιασμένη;
Γιατί δεν μας αποκαλύπτουν οι σύλλογοι κι οι ενώσεις των δανειοληπτών με ποιον τρόπο προσπάθησαν να προασπίσουν τα δικαιώματα των μελών τους;
Με τον τρόπο αυτό θα έχει σαφή εικόνα ο έλληνας πολίτες αν τελικά οι προτάσεις των ομάδων αυτών στις οποίες ανήκουν, δεν εισακούστηκαν και πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων ή πολύ απλά λειτούργησαν προς όφελος των συμφερόντων των δικών τους.
Κανείς από τους επιλεγμένους αυτούς συνομιλητές της κυβέρνησης δεν την πίεσε να συμπεριλάβει στη δεξαμενή των δανειοληπτών που μπορούν να υπαχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους εμπόρους, οι οποίοι πλέον είναι καταδικασμένοι να χρεοκοπήσουν και να χάσουν τους κόπους και τις θυσίες μίας ζωής.
Αν δε στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση με όλες της τις δυνάμεις τους έμπορους και τους επαγγελματίες πώς περιμένει ότι θα έρθει η ανάπτυξη; Με μαγικά;
Ας περιορίσει τις μαγικές της ικανότητες στα δημιουργικά μαθηματικά που εφαρμόζει προκειμένου να πείσει το λαό και τους εταίρους της ότι βελτιώνονται τα δημοσιονομικά δεδομένα!
Τι αλλάζει και τι μένει όρθιο στο νόμο Κατσέλη
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που είχε μόλις μισή ημέρα κοινοβουλευτικής ζωής τροποποιείται το άρθρο 2 παρ.1, 4 παρ.5, 3 παρ.2,3, 5 παρ.1,2, 7 παρ1,2,5, κ.λ.π. Ν.3869/2010.
Με τις νέες τροποποιήσεις καθίσταται προαιρετικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που πλέον γίνεται προδικαστικός συμβιβασμός και πραγματοποιείται μετά την κατάθεση της αιτήσεως και εντός δύο μηνών από την κατάθεση με αποτέλεσμα την επικύρωση ή μη του προδικαστικού, αν όχι η συνέχιση της διαδικασίας για συζήτηση της κύριας αιτήσεως, επίδοση αιτήσεως εντός δεκαπέντε ημερών από την κατάθεση – παρατηρήσεις πιστωτών εντός μηνός και εντός διμήνου η επικύρωση από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας του προδικαστικού συμβιβασμού άλλως εκδίκαση της αιτήσεως κατά την δικάσιμο που ορίστηκε αρχικώς.
Με την κατάθεση της αίτησης προσδιορίζεται και η ημέρα επικύρωσης κα΄τα την οποία είτε θα επικυρωθεί ο προδικαστικός συμβιβασμός από τον Πρόεδρο υπηρεσίας είτε θα συζητηθεί ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η ημέρα επικύρωσης προσδιορίζεται υποχρεωτικώς δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης.
Μέχρι την ημέρα επικύρωσης δεν επιτρέπονται πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη. Αν δεν επέλθει συμβιβασμός και επικύρωση τότε ο πρόεδρος υπηρεσίας αποφασίζει κατά την ημέρα επικύρωσης τις μηνιαίες καταβολές του αιτούντος που θα πρέπει να είναι εύλογες με την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Το μεγαλύτερο αγκάθι που περιλαμβάνει ο “νέος νόμος Κατσέλη”,
Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που επέρχονται στο νόμο Κατσέλη, είναι η προσθήκη της ρύθμισης που υπαγορεύει την επιβολή προσωρινών καταβολών ήδη από το στάδιο της προδικασίας.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχέδιο νόμου: «Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, πως αν δεν καταλήξει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές του ο οφειλέτης θα κληθεί να καταβάλλει κάποια μηνιαία δόση μέχρι την εκδίκαση της αίτησης του. Το ακριβές ποσό θα πρέπει να είναι εύλογο με βάση την οικονομική δυνατότητα του αιτούντος, ωστόσο, δε μπορεί να είναι κάτω από το 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλλει μέχρι την υποβολή της αίτησης και δε μπορεί να είναι μικρότερη από 40 ευρώ, εκτός αν ο οφειλέτης αντιμετωπίζει συνθήκες που ορίζονται σε άλλο άρθρο του νόμου και τότε μπορεί να οριστεί η καταβολή ελάχιστων ή μηδενικών δόσεων.
Σημειώνεται δε ότι οι καταβολές αυτές συνυπολογίζονται στην τελική οφειλή που θα κληθεί να εξυπηρετήσει ο οφειλέτης.
Μέχρι τώρα, οι δανειολήπτες πετύχαιναν προσωρινές διαταγές που περιελάμβαναν μηδενικές καταβολές μέχρι στην εκδίκαση της αίτησης τους από το Ειρηνοδικείο. Με τις νέες αυτές τροποποιήσεις ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλλει κάποιο ποσό στην τράπεζα – άγνωστο πώς θα ορίζεται αυτό – ανεξάρτητα αν μπορεί ή όχι να ανταποκριθεί σε αυτή την επιβάρυνση.
Ο νέος νόμος, λοιπόν, δένει άλλη μία θηλιά στον έλληνα πολίτη ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλη μία οικονομική επιβάρυνση την στιγμή που έχει ομολογήσει αδυναμία εξόφλησης των υποχρεώσεων του.
|
Ο νόμος – έκτρωμα αποσύρθηκε. Αυτό όμως που παραμένει είναι το δόγμα της κυβέρνησης και της τρόικας “Όλα για τις τράπεζες”.
Άλλωστε, ο ίδιος ο θιασώτης του σχεδίου νόμου για τη ρύθμιση των δανείων, ο Υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς βγήκε λίγες ώρες μετά το φιάσκο του να ανοίξει ζήτημα άρσης της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων!
Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι αν το καθεστώς του παγώματος των πλειστηριασμών παραταθεί για καιρό ακόμα, με το τέλος της οικονομικής κρίσης θα γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί, που θα ρίξουν δραματικά την αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.
Τυχαίο; Δε νομίζω! Τίποτα δεν είναι τυχαίο για την κυβέρνηση που άλλα εξαγγέλλει, άλλα καταθέτει κι άλλα πάει και ψηφίζει.
Όμως, αν η απόσυρση του νομοσχεδίου θεωρείται ως μία πρώτη νίκη υπέρ των δανειοληπτών πρέπει κανείς να πιστέψει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μάχες που μόνο με ομοψυχία μπορούν να κερδηθούν.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.