Ενώπιον μίας γκάφας ολκής βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναγκάστηκε τελικώς να αποσύρει άρον άρον το περιβόητο σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών με το οποίο επιχείρησε να διευθετήσει το ζήτημα των δανείων, με ρυθμίσεις οι οποίες οδηγούν τους δανειολήπτες στα κόκκινα!
Ο νόμος – έκτρωμα, όπως έχει καταντήσει ο νόμος Κατσέλη μετά τις τροποποιήσεις στις οποίες υπεβλήθη, έχει λάβει ήδη το δρόμο προς τη Βουλή, μετά από 6 μήνες συζήτησης, και προκειμένου η κυβέρνηση να τον προωθήσει με διαδικασίες ταχέως τσιμέντου επικαλείται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Τελικώς, και προς μεγάλης μας έκπληξη συνάντησε έντονες αντιδράσεις από τη σημερινή της πρεμιέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με βουλευτές να την κατηγορούν ανοιχτά για εμπαιγμό και κοροϊδία.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, έβαλαν φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος νύχτα από τη Βουλή, όπως άλλωστε έχει κάνει και με μεγάλο μέρος άλλων νομοθετημάτων της που συχνά τα περνάει με την μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Η κυβέρνηση δια στόματος του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που ακολουθήθηκε υποστηρίζοντας οτι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση και αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η απάντηση αυτή ανέβασε στα κάγκελα τους βουλευτές και μαζί όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαπιστώνουν για μία ακόμη φορά οτι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης λειτουργούν ως υπάλληλοι της τρόικας που δεν έχουν καμία επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Παίρνουν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς!
Να σημειωθεί, οτι για την κατάρτιση του νομοσχεδίου υπήρξε διάλογος με καταναλωτικές οργανώσεις – που ποτέ δε μάθαμε ποιες ήταν και αν οι προτάσεις τους αγνοήθηκαν ή απλά είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει επισημαίνει με επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης τα βασικά αγκάθια του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όμως η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας περιορίστηκε να σημειώσει οτι: “οι προτάσεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων καταγράφονται κι όσες εξ’ αυτών κρίνονται χρήσιμες κι αναγκαίες, θα συμπεριληφθούν σε νεότερη νομοθετική ρύθμιση ή τροποποίηση του Ν. 3869/2010.
“Είμαστε μία Βουλή για τα μπάζα”
Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ κατά τη διάρκεια της πρωινής εκπομπής του radio1d.gr, την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει με διαδικασίες «ταχέως τσιμέντου» το ζήτημα της διευθέτησης των δανείων.
Υπογράμμισε ότι ο ναός της Δημοκρατίας που βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών δε λειτουργεί μιας και η κυβέρνηση περνάει συνεχώς νομοσχέδια είτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είτε με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Κατηγόρησε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά για ναπολεόντειο συμπεριφορά και αμετροέπεια.
«Ανήκω κι εγώ στα κόκκινα δάνεια, γιατί κάποτε πήρα ένα δάνειο για να πάρω ένα σπίτι, όταν οι απολαβές μου ήταν υψηλές μετά όμως κατέρρευσαν οι μισθοί μας και μαζί τους η δυνατότητα μας να είμαστε συνεπείς προς τις τράπεζες με κίνδυνο να χάσουμε το σπίτι μας», υπογράμμισε ο κ Κουϊκ.
«Άλλος χάνει το σπίτι του. Άλλος την επιχείρηση του. Πρέπει να ανοίξει η σχετική συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα και μάλιστα σε αυτή να κληθούν να τοποθετηθούν οργανώσεις καταναλωτών και δανειοληπτών που γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δανειολήπτες», τόνισε.
Επανέλαβε πως μοναδική λύση για το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποτελεί το κούρεμα των οφειλών. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πρέπει να επεκταθεί στον εμπορικό κόσμο.
Κάλεσε σε ξεσηκωμό όσων έρχονται αντιμέτωποι με την υπερχρέωση, επικαλούμενος το παράδειγμα των λαϊκών επιτροπών κατοίκων που αποτρέπουν τους πλειστηριασμούς κατοικιών.
Ακούστε το απόσπασμα από τη συνέντευξη του Τέρενς Κουϊκ στο radio1d.gr εδώ
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.