Ενώπιον του κινδύνου να χάσουν τα σπίτια τους βρίσκονται όλο και περισσότεροι Έλληνες πολίτες με χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες.
Το ποσοστό των Ελλήνων σε οικονομικό αδιέξοδο αυξάνεται συνεχώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και των άμεσων ή έμμεσων φόρων.
Oι κατασχέσεις ακινήτων συνεχίζονται ενώ πληθαίνουν κι οι περιπτώσεις πολιτών που καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής εξαιτίας οφειλών προς την εφορία ή για μη απόδοση ΦΠΑ.
Τότε, τράπεζα και Δημόσιο πέφτουν σαν τα αρπαχτικά πάνω από οποιαδήποτε ακίνητο μπορεί να έχει ο πολίτης στην κατοχή του προκειμένου να αρπάξουν ότι προλάβουν. Αν ο πολίτης έχει βάλει υποθήκη το ακίνητο του και για τις οφειλές του προς το Δημόσιο τότε εφόσον αυτό εκπλειστηριαστεί θα εξυπηρετηθούν πρώτα οι οφειλές προς το Δημόσιο και θα ακολουθήσουν οι απαιτήσεις των τραπεζιτών.
Με τον τρόπο αυτό ο πολίτης, που έτσι κι αλλιώς θα χάσει το ακίνητο του, θα έχει αποπληρώσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο, για το οποίο αντίθετα με τις τράπεζες, μπορεί να βγει απόφαση για προσωποκράτηση και να οδηγηθεί ο οφειλέτης στις φυλακές. Έπειτα, οι τράπεζες θα αναζητούν τρόπο για να εισπράξουν, όμως, ισχύει σε αυτή την περίπτωση το «ούκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Όπως σημειώνει μιλώντας στο radio1d.gr, ο οικονομολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Τύρης, αν και εφόσον οι τράπεζες επιχειρήσουν πρώτες να βγάλουν το σπίτι του οφειλέτη σε πλειστηριασμό, τότε εκείνος έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ώστε να προκριθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου έναντι των τραπεζών.
«Αν το σπίτι που έχει μπει σε υποθήκη και βγει σε πλειστηριασμό από το δημόσιο κοστίζει 20 εκ. ευρώ και τα χρέη είναι 15 εκ, τότε το δημόσιο παίρνει τα 15 εκ. Στη συνέχεια η τράπεζα ποσοστιαία θα πάρει το υπόλοιπο ποσό που απομένει, δηλαδή 5 εκ ευρώ, χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει τίποτα περισσότερο. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η τράπεζα προχωρήσει πρώτη σε πλειστηριασμό, τότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακυρωθεί η πώληση του ακινήτου, καθώς όπως είπαμε το δημόσιο έχει προτεραιότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Τύρης.
Οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του πρώτα από τις απαιτήσεις του Δημοσίου, το οποίο με βάση το οφειλόμενο ποσό μπορεί να διατάξει ακόμη και τη φυλάκιση του.
Δεν είναι, άλλωστε, λίγες περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών, που μέσα από τη φυλακή, απευθύνουν έκκληση να δεσμευτούν από το ελληνικό Δημόσιο τα ακίνητα τους μεγάλης αξίας, ώστε να ισοφαριστούν με τις οφειλές του και να αρθεί η απόφαση της προσωποκράτησης τους.
Οι πολίτες σε οικονομικό αδιέξοδο, με τα τραπεζικά ιδρύματα και το Δημόσιο, να τους σφίγγουν τη θηλιά γύρω από το λαιμό πρέπει να γνωρίζουν πώς να προφυλαχθούν.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.