Η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της εκκαθάρισης και της διάσωσης, έριξε “μαύρο” εν μία νυκτί στα τρία κρατικά κανάλια κι άφησε στο δρόμο 2.656 εργαζόμενους.
Έπρεπε να βρει, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, τη δεξαμενή από την οποία θα αντλούσαν τις 2000 απολύσεις που θα ζητούσε μετ’ επιτάσσεως η τρόικα προκειμένου να συναινέσει για την εκταμίευση της δόσης. Και την βρήκαν! Και μέχρι το Σεπτέμβρη που θα ανοίξει η συζήτηση για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, θα έχουν συμπληρώσει και τις λίστες με τους “τυχερούς” που θα βρουν το δρόμο πίσω στο Ραδιομέγαρο.
Κι αναρωτιέται κανείς: Οι κομματικές κηδεμονίες που έφεραν την ΕΡΤ ως εδώ, ειναι αυτές που θα την αναμορφώσουν και θα την εξυγιάνουν;
Πληροφορίες, που μένουν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν οτι με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην κρατική τηλεόραση θα τεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 600 – 700 εργαζόμενοι, κυρίως διοικητικών καθηκόντων, από τους 2.656 εργαζόμενους αορίστου χρόνου.
Ο ξαφνικός θάνατος της ΕΡΤ ταρακούνησε μεν κάποιους, που τρόμαξαν στη θέα του “μαύρου” στις οθόνες τους, όμως, άλλοι τόσο ήταν εκείνοι που στο καφενείο, το μπακάλικο, το περίπτερο, το μπαλκόνι περίμεναν την ώρα και τη στιγμή που θα σταματήσουν να πληρώνουν χρυσάφι την κρατική τηλεόραση στην οποία ήταν περισσότεροι αυτοί που κάθονταν από αυτούς που δούλευαν!
Το δόγμα του σοκ και το δόγμα του “διαίρει και βασίλευε” σε πλήρη εφαρμογή προκειμένου να μπορούν να περάσουν από την πίσω πόρτα, αυτά για τα οποία δε θα μας ενημερώσει ποτέ κανείς αλλά θα επηρεάσουν τη ζωή όλων μας. Αυτά για τα οποία θα βγει σε λίγο καιρό ο κ Στουρνάρας και θα μας πει οτι γίνονται για το καλό της χώρας, για να πιάσουν τόπο οι θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Για την ανθρωποθυσία ολόκληρου του λαού, ούτε λόγος.
Μετά την ΕΡΤ σειρά έχουν οι εταιρίες αμυντικών συστημάτων που θα προσθέσουν στο άρθροισμα των απολύσεων άλλους 2.650 υπαλλήλους. Βέβαια, ο κύκλος των απολύσεων δεν πρόκειται να κλείσει με την ΕΡΤ και τα ΕΑΣ καθώς στο μνημόνιο προβλέπονται 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015! Αυτοί οι αριθμοί θα προκύψουν από κατάργηση υπηρεσιών και φορέων, με παράλληλη μεταφορά αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες.
Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει ποιους οργανισμούς, ποιες υπηρεσίες, ποιους αρμόδιους θα καταργήσει, προχωρά στην ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Βέβαια, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι ιδιωτικοποιήσεις εξελίχθηκαν ως το μεγαλύτερο κόλλημα για την κυβέρνηση η οποία σχεδίασε κι εφάρμοσε το πιο επαχθές πρόγραμμα φορομπηχτικής πολιτικής σε συνδυασμό με μία άνευ προηγουμένου επιδρομή στα εισοδήματα. Κι όμως, οι απολύσεις στο Δημοσίο και οι αποκρατικοποιήσεις ήταν οι δύο καυτές πατάτες που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, που κατά αλλα συνεχίζει να μιλά και να ονειρεύεται ένα success story.
Πώς, σκοπεύει η κυβέρνηση να βρει το 1δις ευρώ, που αναμενόταν από τη ΔΕΠΑ, εντός του 2013; Βάσει των όρων του μνημονίου, η Ελλάδα έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και τουλάχιστον 2,5 δισ. έως το τέλος του 2013.
Κι επειδή όλα τα παραπάνω μέχρι στιγμής, οδηγούνται σε ένα φιάσκο απο μεριάς της κυβέρνησης, η τρόικα έχει βάλει το Μέγαρο Μαξίμου να χορεύει στο ρυθμό της.
Το χατήρι της τρόικα για απολύσεις 2000 υπαλλήλων έγινε. Το χατήρι της τρόικα για ιδιωτικοποιήσεις προχωρά, όχι όπως θα έπρεπε, αλλά προχωρά.
Άρα τι μένει; Να γίνει και το δήθεν χατήρι της τρόικα για ξεπάγωμα των πλειστηριασμών από 1ης Σεπτεμβρίου, φέρνοντας έτσι τέσσερις μήνες πιο κοντά (η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας που έχει δοθεί με νομοθετική πράξη πέρυσι λήγει 31.12.2013) τον εφιάλτη του ξεσπιτώματος για παραπάνω από 200.000 νοικοκυριά.
Κι αν αυτό μετά δεν τους είναι αρκετό, τότε τι άλλο θα μείνει να ζητήσει η τρόικα από την κυβέρνηση – μαριονέτα;
danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.