Εκλογές! Κι όποιον πάρει ο χάρος!

Σε τροχιά εκλογών έχει μπει από χθες η χώρα, με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να δηλώνoυν έτοιμοι να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του πρωθυπουργού και να γίνουν “‘ηρωες” για χάρη της ΕΡΤ!

Τόσα και τόσα σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει στον ένα χρόνο της τριτοκμματικής κυβέρνησης αλλά φαίνεται πως θεωρούν οτι η ΕΡΤ προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό για αυτό το ζήτημα.

 

Αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου και πραγματικού λόγου δίλημμα έχει φέρει την κοινωνία η κυβέρνηση, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης του λουκέτου στην ΕΡΤ, η ελληνική κοινωνία έχει χωριστεί στα δύο με τους μεν να υποστηρίζουν την ανάγκη διατήρησης της κρατικής τηλεόρασης και τους δε να τάσσονται υπέρ του μόνιμου κλεισίματος της ΕΡΤ.

Η κοινωνία, η αγορά, οι συζητήσεις κινούνται γύρω από το ζήτημα αυτό, αφήνοντας στο πειρθώριο όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο πολίτης και η επίλυση τους δε θα έπρεπε να καθυστερεί καθόλου.

Καλώς, για κάποιους, κακώς για κάποιους άλλους, η κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση η οποία, μάλιστα, κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική συνοχή.

Υπάρχει σοβαρός λόγος να πιστεύει κανείς οτι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, που ισχυρίζονται οτι διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική, ετοιμάζουν μία ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου; ή απλά μας δουλεύουν όλους ψιλό γαζί προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από όλα τα φιάσκο που έχουν στο ενεργητικό τους.

 

Παρέμβαση Παπούλια για εκτόνωση της κατάστασης;

 

“Μπορεί να γίνει η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ με την κρατική τηλεόραση εν λειτουργία και αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο” , διαμήνυσαν σήμερα πηγές της προεδρίας της Δημοκρατίας. 
Άγνωστο παραμένει αν και σε τι βαθμό θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις αυτή η διαρροή από την προεδρία της Δημοκρατίας . 

Εκλογολογίας το ανάγνωσμα

 

Λίγες ώρες μετά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, έπεσε πολύ νερό στο μύλο της εκλογολογίας με υποψήφιο υπαίτιο για τη βόμβα τον Ε. Βενιζέλο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άραγε, είναι διατεθειμένος να διακινδυνέψει τη θεση του στην κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να κεφαλαιοποίησει σε ψήφους την στήριξη του στον αγώνα τον εργαζομένων της ΕΡΤ και το αίτημα μίας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας; Από την άλλη πλευρά, ο Φ. Κουβέλης σκοπεύει επιτέλους να τηρήσει κάποια από τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος θέτει κι ο ίδιος είναι αυτός που πρώτος παραβιάζει;

Ακόμα και αν κλείστηκε το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών, όλα είναι στον αέρα. Μέχρι τη Δευτέρα, βέβαια, που είναι το ραντεβού, πολλά μπορούν να αλλάξουν και κάποιοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εξασθένιση της αντίδρασης του κόσμου για να ηρεμήσουν κάπως τα πνεύματα.

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν οτι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που αντιδρούν είναι διατεθειμμένοι να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα αν δεν εισακουστεί το αίτημα του για άνοιγμα της ΕΡΤ εδώ και τώρα! Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης, έχει ήδη ευχηθεί στους στενούς του συνεργάτες “Καλό αγώνα”. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στην απόφασή του να μείνει για ένα διάστημα κλειστή η ΕΡΤ και να επαναλειτουργήσει με τα νεα δεδομένα. Η κυβέρνηση λοιπόν μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή που ονομάζεται ΕΡΤ και τα επόμενα 24ωρα θα είναι ίσως αποφασιστικά για το αν θα έχει αίσιο τέλος η σύσκεψη της Δευτέρας.

 

Πιθανή ημερομηνία εκλογών η 14η Ιουλίου;


Πριν ακόμη, προλάβουν να κλείσουν τα μικρόφωνα μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν και οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών. Έχει κανείς σκεφτεί τα υπέρ και τα κατά; Γιατί μέχρι πρότινος κάποιοι μιλούσαν για εκλογές μέσα στον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Το φθινόπωρο επιτρέπει εκλογές για την Ελλάδα η Μέρκελ ώστε να μην
της χαλάσει ο δικός της προεκλογικός σχεδιασμός ενόψει Σεπτεμβρίου. Εκτός αυτού, αν γίνουν εκλογές θα υπάρξει αναστάτωση στην ΕΕ, καθώς θα κάποιοι φοβούνται για ντόμινο πολιτικής αποσταθεροποίησης

Αυτό όμως έχει και τα θετικά του έχει και τα αρνητικά του:Αν πάμε στις κάλπες παραγράφονται τα κακουργήματα για τη λίστα Λανγκάρντ, όμως με τις εκλογές, καταρρέουν τα μεγάλα οδικά έργα που είχαν δρομολογηθεί.

Μετά το φιάσκο της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, και το επικείμενο ναυάγιο και για τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναζητά τρόπο για να “αναστήσει” το success story της. Από την άλλη πλευρά, αν δεν γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, θα παρθούν νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο και ποιος θα πάρει την ευθύνη γι’ αυτό; Παράλληλα, Τα έσοδα καταρρέουν, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται οπότε ο Σαμαράς θέλει να «παραδώσει» πριν καταρρεύσει ο τόπος.

Κι ενώ έτσι έχουν τα πράγματα στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο ίσως η εικόνα να είναι εντελώς διαφορετική. Σε ακραίες καταστάσεις απαιτούνται και ακραίες λύσεις, κάτι για το οποιο η κυβέρνηση, από κάθε άποψη δεν έχει δείξει την πολιτική πυγμή για να τις εφαρμόσει.

Πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”, “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” κι άλλα τέτοια είναι τα αγαπημένα μότο μίας κυβέρνησης που ενώ έχει περάσει τα πιο επαχθή μέτρα για τον ελληνικό λαό, έφτασε την κατάσταση στα άκρα με αφορμή την ΕΡΤ. Όλοι παραδέχονται οτι η ΕΡΤ είναι μία επιχείρηση που νοσεί βαθιά εξατίας του υπερπληθυσμού της, της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης που επέλεγαν οι εκάστοτε διοικήσεις της.

Τώρα, όμως οι τρεις εταίροι προσπαθούν να μας πείσουν οτι τιμούν τις επιλογές και τις θέσεις τους και οτι δε λογαριαζουν το πολιτικό κόστος.

Η πολιτική τους αξιοπρέπεια έχει χαθεί προ πολλού και ακόμη και αυτό το θέατρο του παραλόγου που έχουν στήσει τις τελευταίες ημέρες και έχει παραλύσει τη χώρα δεν πείθει κανέναν!

ΕΛΕΟΣ!

Danioliptes.gr