Σε πλήρη ανάπτυξη είναι ο «κόκκινος ιός» που κατατρώει το χρηματοπιστωτικό οργανισμό, με τις εκτιμήσεις για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να φτάνει το 30%.

Η βαθιά ύφεση, η απηνής λιτότητα, η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών αλλά και η αποστράγγιση της ρευστότητας λειτουργούν ως ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην οικονομία το οποίο έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό, οι τραπεζίτες και τα κοράκια των distress funds.

Σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζιτών στα μμε, καθημερινά δίνεται μία μάχη σε όλα τα επίπεδα με στόχο τη συγκράτηση των προβληματικών δανείων, όμως, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Σημειώνουν, δε, ότι η άνοδος των κόκκινων δανείων δημιουργεί πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8 δις ευρώ στις συστημικές τράπεζες, οπότε οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τους αντί των 27,5 δις ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος αυξάνονται στα 35 δις ευρώ. Αυτός είναι κι ο λόγος που η Τρόικα έχει στείλει τελεσίγραφο στις διοικήσεις των τραπεζών να ρυθμίσουν όλα τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση ακόμη και 30 ημερών! Στόχος είναι με την έλευση του 2014, να έχει ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων. Οι ρυθμίσεις των οφειλών πρέπει να έχουν δρομολογηθεί, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, κα το αργότερο πριν από το τέλος του έτους.

Να σημειωθεί ότι η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν περίπου το 30%. Στη στεγαστική πίστη το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 22% και στην επιχειρηματική το 25%.

 

 

Βορρά στα κοράκια των funds τα προβληματικά δάνεια

 

Ένα δεύτερο σενάριο για να αντιμετωπιστούν τα επισφαλή δάνεια είναι να υπάρξει διευκόλυνση της δημιουργίας μιας αγοράς για τα distressed assets των ξένων funds δηλαδή που αναζητούν ευκαιρίες σε προβληματικά δάνεια. Διότι αν μια επιχείρηση που δεν εξυπηρετεί το δάνειό της περάσει πχ με μετοχοποίηση χρέους στην ιδιοκτησία της Bad Bank και προφανώς σε κλάσμα της αξίας του δανείου υπάρχουν αγοραστές από το εξωτερικό που θα ήθελαν να την αναδιαρθρώσουν και να την μεταπωλήσουν. Όμως το θεσμικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο δεν είναι φιλικό ή τέλος πάντων ξεκάθαρο, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες κυριολεκτικά συζητήσεις μεταξύ ξένων funds και Ελλήνων τραπεζιτών να μην μπορούν να καταλήξουν.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι εμφανίσεις των distress fundsστην Αθήνα έχουν πυκνώσει, καθώς η άνευ προηγουμένου κρίση που πλήττει την ελληνική οικονομία έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επενδυτικών κεφαλαίων,  τα οποία βρίσκονται στο κατώφλι επιχειρήσεων με προοπτικές ανασύνταξης που βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού» λόγω του υπερδανεισμού τους, αλλά κι επισφαλών χορηγήσεων από τη λιανική τράπεζικοί που μπορεί να επιφέρουν κέρδη.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σε ξενοδοχεία, κατασκευές και λιανική. Σύμφωνα με πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν, τα «κοράκια» προτίθενται να εξαγοράσουν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες οι οποίες έχουν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και έλλειψη ρευστότητας, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

H λύση της “bad bank

 

Με την βεβαιότητα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν καθώς η κρίση έχει εκθεμελιώσει την πραγματική οικονομία πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν το 2014 και νέες αυξήσεις κεφαλαίου με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα. Έτσι φαίνεται ότι έχει ωριμάσει η πρόταση για την “κακή τράπεζα” και να αποτελεί πλέον θέμα συζήτησης τόσο του διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου όσο και των διοικητών των μεγάλων τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι μία Badbankαγοράζει σε πολύ χαμηλότερες τιμές των ονομαστικών τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού τραπεζών, ενδεχομένως ακόμη και στο 10 – 15% της αξίας τους, «καθαριζοντας» την τράπεζα που τα πούλησε και «ξεκαθαρίζοντας» τις πραγματικές κεφαλαιακές της ανάγκες μίας και διαπαντός. Μετά η Badbank μπορεί να προβεί σε πωλήσεις και απόδοση του προϊόντος τους στο μέτοχο.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των κόκκινων δανείων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα (κοντά στα 3,7 δισ. ευρώ), ενώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου διαμορφώνονται κοντά στα 1 δισ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.