Ανάχωμα στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών να βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια των Ελλήνων – από 01-01-2014 και την πρώτη κατοικία τους –  βάζει η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας καταναλωτών Βορείου Ελλάδος την οποία απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών.

 

 

Λίγο πριν το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και της πρώτης κατοικίας, έχει φτάσει στα άκρα η κατάσταση με το Δημόσιο που βγάζει στο σφυρί εκατοντάδες ακίνητα (κατοικίες, αποθήκες, οικόπεδα) φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μετά τις αυστηρές εντολές του υπ. Οικονομικών για ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Στόχος, βέβαια, της ανελέητης επίθεσης κατά της περιουσίας των ελληνικών νοικοκυριών είναι να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Σειρά για πλειστηριασμούς παίρνουν χιλιάδες ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε μέσω επιστολής προς τον Υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα Καταναλωτή, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, μία λύση θα αποτελούσε κι η ρύθμιση για αναγκαστική κοινοποίηση κάθε πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας στην αρμόδια Δ. Ο. Υ. του καθ’ ου η εκτέλεση, έτσι ώστε το Δημόσιο λαμβάνοντας γνώση να αναγγέλλεται σε περίπτωση που εκκρεμούν υπέρ του ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλει ο καθ’ ου η εκτέλεση και να ικανοποιείται κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Η παραπάνω εφαρμογή βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με την αρχή της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, καθώς αποφεύγεται να υποστεί ένα τεράστιο κομμάτι Ελλήνων πολιτών τις δυσμενείς συνέπειες για μη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αφού αυτό θα ικανοποιείται από το υπό πλειστηριασμό ακίνητο, με αποτέλεσμα και την αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.

 

Την ίδια ώρα, που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται πιέσεις από την τρόικα, για την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, για οφειλές προς τις τράπεζες, μία λύση για την προστασία τουλάχιστον του οφειλέτη κρίνεται επιβεβλημένη.


Το ζήτημα είναι να αποτραπεί το σενάριο ΚΑΙ να χάσει ο πολίτης το σπίτι του ΚΑΙ να ικανοποιηθεί για άλλη μία φορά το τραπεζικό σύστημα ΚΑΙ να συνεχίζει ο φορολογούμενος να χρωστά στο Ελληνικό Δημόσιο ΚΑΙ να κινδυνεύει να υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες από την εφαρμογή των νέων σκληρών νομοθετικών ρυθμίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο (βλ. ποινική δίωξη για χρέη άνω των 3.000 ευρώ).

 

Είναι πάντα οι πλειστηριασμοί σε γνώση του Δημοσίου;

 

Το ενδεχόμενο να εκπλειστηριαστεί ένα ακίνητο χωρίς να έχει περιέλθει το ζήτημα στη γνώση του Δημοσίου πρέπει να λύσει το Υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι όμως να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες και το κράτος να συμμετέχει ενεργά έτσι ώστε σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο και να ικανοποιείται προνομιακά αλλά και ο φορολογούμενος πολίτης, τουλάχιστον, να αποπληρώνει τις οφειλές τους προς αυτό.

 

 

Ο πολίτης πρέπει να φροντίζει να προστατεύει τον εαυτό του τουλάχιστον από το ενδεχόμενο να κινηθεί εναντίον του η ποινική δίωξη για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο καθώς δε θα υπάγεται σε προστατευτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα υποστεί τη σκληρή εφαρμογή των διατάξεων της αναγκαστικής εκτέλεσης από τα πιστωτικά ιδρύματα, γιατί αδυνατεί να καταβάλλει τις δόσεις των στεγαστικών του δανείων (κι όχι μόνο) χωρίς την υπαιτιότητα λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

 

Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός αν δεν αναγγελθεί πρώτα στο Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει μιλώντας στο radio1d.gr η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Χρουσαλά Μπιλίση.

Σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η απαίτηση του Δημοσίου για είσπραξη του ΦΠΑ. «Στην περίπτωση χρεών για μη απόδοση ΦΠΑ το Δημόσιο ικανοποιείται προνομιακά, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ Μπιλίση χωρίς όμως να διευκρινίζει αν το ίδιο ακριβώς ισχύει και για χρέη προς την Εφορία ή κάποιες άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, όπως χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

 

Ο κάθε πολίτης, λοιπόν, προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο και να χάσει το σπίτι του που θα το έχει πάρει η τράπεζα και να βρίσκεται αντιμέτωπος με τα χρέη του προς το Δημόσιο, μπορεί πολύ απλά να συμπληρώσει την παρακάτω αίτηση ώστε να ενημερώσει μόνος του το Δημόσιο για το ότι επισπεύδεται επί της πρώτης κατοικίας του αναγκαστική εκτέλεση από την/ες τράπεζα/ες και έχει οριστεί η συγκεκριμένη ημέρα πλειστηριασμού ώστε το Δημόσιο να αναγγελθεί ως δανειστής του για την ικανοποίηση της απαίτησή εκ του πλειστηριασμού, των οφειλών του προς αυτό. 

 

Για το λόγο αυτό κατεβάστε και συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση από εδώ

 

Διαβάστε σχετικά:

 

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών

 

Δημόσιο – Τράπεζες: σημειώσατε 1

 

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.