Σε απόλυτη εξαθλίωση έχουν φέρει τους Έλληνες ασφαλισμένους, που εκτός των άλλων δεινών που τους έχουν επιβάλλει οι οικονομικοί κατακτητές της χώρας, είναι ότι εκατοντάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απόλυτη αδυναμία να λάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα, αφού αδυνατούν να καλύψουν το κόστος.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, δύο στους δέκα χρονίως πάσχοντες καθυστερούν ή δεν εκτελούν καθόλου τη συνταγή που τους έγραψε ο γιατρός τους. Το πιο ενδεικτικό στοιχείο της εξαθλίωσης είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς αναγκάζονται μέχρι και να σπάσουν στη μέση τα χάπια τους, κάνοντας οικονομία ακόμη και στην φαρμακευτική αγωγή τους.
Έτσι προσπαθούν –σύμφωνα με νέα μελέτη που καταγράφει τις δυσκολίες των ασθενών στη χώρας μας – να αποφύγουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα την ανανέωση της συνταγής τους, που θα τους οδηγήσει μοιραία στο ταμείο του φαρμακείου.
Ποσοστό 41,2% των ανθρώπων που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα δήλωσε ότι πληρώνει για φάρμακα από 10 έως 50 ευρώ τον μήνα, το 22,9% από 50 έως και 100 ευρώ τον μήνα, ενώ το 8% ξοδεύει έως και 500 ευρώ μηνιαίως για τη φαρμακευτική αγωγή του. Μάλιστα, κάποιοι παραδέχθηκαν ότι έφτασαν σε σημείο να παραγγείλουν φάρμακα από άλλη χώρα, κοστίζουν φθηνότερα.
Όσο οι πολιτικοί μας θα τρώγονται σαν τα κοκόρια για την ΕΡΤ, το συνεχώς διογκούμενο έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ και των ασφαλιστικών ταμείων εξελίσσεται σε νέα ωρολογιακή βόμβα. Συγκεκριμένα, η μαύρη τρύπα των ταμείων αναμένεται να εκτοξευτεί για τη διετία 2013 -2014 στο αστρονομικό ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και τη σίγουρη, μέχρι χθες, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Να σημειωθεί βεβαίως ότι το δημοσιονομικό αυτό κενό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 – 2016 ύψους 4,2 δισ. ευρώ στο οποίο αναφέρεται η έκθεση της Κομισιόν και εξαιτίας αυτού οι δανειστές περιμένουν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει τον τρόπο κάλυψής του επίσης το φθινόπωρο.
Η νέα τρύπα, πέραν αυτών καθ’ εαυτών των δημοσιονομικών συνεπειών για την κάλυψή της, είχε ως αποτέλεσμα να μην ληφθεί ούτε χθες καμία απολύτως απόφαση για το εκκρεμές θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς το κλιμάκιο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικό για κάθε μέτρο που θα μπορούσε να επιβαρύνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Πόσω μάλλον όταν κι αυτός ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις κατέστη ανέφικτος και φαίνεται αναγκαστικά να μετατίθεται για το νέο έτος μαζί με κάθε ελπίδα και για τις παραμικρές φοροελαφρύνσεις.
Η πλήρης κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η πτώχευση των ασφαλιστικών ταμείων, έχουν πέσει και στην αντίληψη της τρόικας, η οποία αν δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα, σίγουρα κανείς δε θα το συζητούσε σοβαρά.
Βλέπεις, οι κύριοι Υπουργοί και βουλευτές, καθώς κι οι οικογένειες τους απολαμβάνουν ενός εξαιρετικού συστήματος υγείας οπότε δεν έχουν λόγο να σκεφτούν για τους κοινούς θνητούς, όλους εμας δηλαδή που υποφέρουμε ακόμη περισσότερο από την κατάντια του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.