Το σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να ανταμείψει τελικώς τους τραπεζίτες, επισημαίνει ανταπόκριση από το Λονδίνο του Landon Thomas στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Plan May Reward Some Bank Executives».
Το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας θα προσφέρει στους επενδυτές δωρεάν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν τη μελλοντική αγορά επιπρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου σε προκαθορισμένη τιμή.
Ωστόσο, επισημαίνει ο Thomas, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αγοράς μετοχών είναι τα διοικητικά στελέχη που διηύθυναν τις τράπεζες την περίοδο της κατάρρευσής τους, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στην ουσία πρόκειται για ανταμοιβή των ανθρώπων που σχετίστηκαν με την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της χώρας, λόγω της κακοδιαχείρισης που επέδειξαν. Τονίζουν δε ότι με τον τρόπο χειρισμού της προσφοράς των μετοχών, η ελληνική κυβέρνηση παραιτείται από πιθανά εισοδήματα δις ευρώ, χρήματα τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει, εάν οι εγγυήσεις για τις μετοχές γίνονταν αντικείμενο πλειστηριασμού, αντί απλώς να προσφερθούν ως δέλεαρ.
Σημειώνεται δε ότι μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν περισσότερο από το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης είναι ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς που μόλις έγινε η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα και παρ’ ότι η ίδια τράπεζα είχε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σε δάνεια που μετατράπηκαν σε «κακά» με την κρίση.
Ωστόσο, παρά τις κακές επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζεται, ο κ. Σάλλας όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά απεναντίας ο ίδιος πούλησε παλιές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς συγκεντρώνοντας 11 εκατ. Ευρώ, ενώ εάν τοποθετήσει το εν λόγω ποσό στη νέα προσφορά, πράγμα το οποίο όπως έχει ήδη δηλώσει σκοπεύει να πράξει, θα κερδίσει από τις εγγυήσεις των μετοχών περίπου €2.5 εκατομμύρια με τις τρέχουσες τιμές αγοράς.
Αναφέρεται τέλος ότι στελέχη του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα εγγυήσεων, όπως επίσης δεν απάντησαν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συνέβαλαν στο σχεδιασμό του προγράμματος από κοινού με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
mignatiou
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.