«Τα ομόλογα μας τα “έφαγαν”, οι τράπεζες μας έπνιξαν, οι συμψηφισμοί του ΦΠΑ αποδείχθηκαν φιάσκο, το μόνο που μου μένει είναι να βάλω λουκέτο στην επιχείρηση μου» τονίζει δανειολήπτρια – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος η οποία, όπως και χιλιάδες πολίτες ήρθαν αντιμέτωποι με το πραγματικό και σκληρό πρόσωπο των τραπεζών.
Προτείνουν δυσβάσταχτους και επαχθείς όρους αντιμετώπισης καθυστερούμενων οφειλών σε όσους οφειλέτες δεν μπορούν να υπαχθούν, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν στο νόμο 4161/2013.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Εμπορική Τράπεζα, σε επίσημη ενημέρωση προς αυτήν για τη ρύθμιση των οφειλών της που βρίσκονται σε καθυστέρηση, πρότεινε στη δανειολήπτρια – μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, πρόγραμμα αναδιάρθρωσης οφειλών στο περιεχόμενο του οποίου και σε ειδική διάταξη ορίζει ρητά ότι δεν παρέχεται η αναδιάρθρωση οφειλών!
Σαν πρόταση δε της οφειλής υφίσταται μία και μόνο κι αυτή είναι η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των τόκων ως και 2 χρόνια!
Η ανωτέρω πρόταση είναι γενική και καταστατική που προτείνει το πιστωτικό ίδρυμα σε όλους τους πολίτες και δε σχετίζεται με την ουσιαστική δυνατότητα και τη σχετικότητα κάθε συγκεκριμένου δανειολήπτη. Με τον τρόπο αυτό στερείται η δυνατότητα επανόδου του δανειολήπτη στην παραγωγική διαδικασία και παράλληλα, τον κατευθύνει στην ολοκληρωτική και δομική του εξαφάνιση. Αυτό είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι απαγορεύεται ρητά κάθε αναδιάρθρωση χρέους (κούρεμα – χαμηλό επιτόκιο) αρνούμενη να διαμορφώσει οικονομική πολιτική λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την επιβολή και την εφαρμογή των εκάστοτε μνημονίων.
Αποδεικνύουν δηλαδή για μία ακόμη φορά ότι στερούνται κάθε κοινωνικής και ανθρωπιστικής ιδιοσυγκρασίας και δείχνουν το συνηθισμένο πρόσωπο ενός καθαρά χρηματοπιστωτικού τοκογλυφικού φορέα.
Όλα τα παραπάνω τα οποία είναι πλεονεκτικά και αισχροκερδή προς όφελος των τραπεζών, δε λαμβάνονται υπόψη από το Ελληνικό Δημόσιο που, επανειλημμένα, και για άλλη μία φορά προτείνει παράταση στις εγγυήσεις του Δημοσίου προς Τράπεζα της Ελλάδας και πιστωτικά Ιδρύματα.
Γιατί κανείς δεν εγγυάται και τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών;
Λίγες μόλις μέρες μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, που στοίχισε στο ελληνικό κράτος 50 δις ευρώ και αύξησε εξίσου το δημόσιο χρέος, οι Τράπεζες αιτούνται και παίρνουν άλλα 90 δις ευρώ υπό μορφή εγγυήσεων.
Η κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ήταν μία τρύπα στο νερό, υπογράμμισε ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης κατά τη διάρκεια της πρωινής ενημέρωσης του radio1d.gr. Αναρωτήθηκε γιατί να χορηγήσει εγγυήσεις το κράτος μόλις λίγες μέρες μετά που έδωσε στις πτωχευμένες τράπεζες περισσότερο από 50 δις ευρώ. Υπογράμμισε ότι οι τράπεζες συνεχίζουν την κατηφόρα.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.