Τίποτα δε γίνεται τυχαία και τίποτα δεν είναι συμπτωματικό σε αυτή τη χώρα. Την ώρα που η κυβέρνηση έπαιζε το θέατρο του παραλόγου σχετικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ και τον ανασχηματισμό, το Κοινοβούλιο έδινε «συγχωροχάρτι» ψηφίζοντας 1) Εξαίρεση από αστική ευθύνη των υπουργών.
2) Εξαίρεση από αστική, ποινική ευθύνη και μέτρα διοικητικής εκτέλεσης μελών ΤΑΙΠΕΔ. 3) Εξαίρεση από αστική, ποινική ευθύνη και μέτρα διοικητικής εκτέλεσης μελών εταιριών υπό αποκρατικοποίηση. 4) Εξαίρεση διοικητικών στελεχών τραπεζών για δάνεια σε ΝΠΔΔ και κόμματα. 5) Εξαίρεση μελών ΝΣΚ και θέσπιση ακαταδίωκτου για γνωμοδοτήσεις επί μνημονίων και δανειακών συμβάσεων.
Τυχαίο; Δε νομίζω! Όχι αν σκεφτεί κανείς ότι στον τραπεζικό χώρο εξελίσσονται σκληρά οικονομικο-πολιτικά παιχνίδια και μάλιστα, λίγο πριν ολοκληρωθούν όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις και γίνουν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των νέων σχημάτων.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Το Ποντίκι, στο παρασκήνιο κάποιοι τραπεζίτες, «ξεχνώντας» σε ποιους οφείλουν ακόμη και την είσοδό τους στις τράπεζες, «κόβουν και ράβουν διοικήσεις στα μέτρα τους», όπως λένε κύκλοι της αγοράς. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένος τραπεζίτης εμπλέκει και το όνομα του… συντοπίτη του πρωθυπουργού, χωρίς φυσικά να τον ενημερώνει.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βενιζέλος έχει ενημερωθεί και θα συζητήσει το θέμα με τον Σαμαρά σε επόμενη συνάντησή τους, ώστε να αποφευχθούν νέα επικίνδυνα ναρκοπέδια.
Σε αυτό το «πνεύμα» κινήθηκαν και οι αλλαγές στην Eurobank, με τον Χρήστο Μεγάλου της Credit Suisse, δύο χρόνια εκτός τραπεζικής αγοράς, να αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του Νίκου Νανόπουλου, παρ’ ότι είχε ακουστεί το όνομα του Νίκου Καραμούζη, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, με μακρά θητεία, και ικανότατου γνώστη της εγχώριας και ξένης τραπεζικής αγοράς.
Τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου το ΤΧΣ την έδωσε στον Γιώργο Δαυίδ, του οποίου, όπως σημείωσε χθες το ηλεκτρονικό «Βήμα», η εταιρεία τελεί υπό πτώχευση, «χρωστάει στην Eurobank κοντά στα 50 εκατ. ευρώ και για προφανείς λόγους δεν μπορεί να ηγείται» της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος εισηγήθηκε στο ΤΧΣ το όνομα του Καραμούζη για διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά το Ταμείο έστειλε στον υπουργό Οικονομικών μόνο το όνομα του Μεγάλου.
Οι διεργασίες αυτές κινητοποίησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Αλ. Τουρκολιά, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η Eurobank να καταλήξει στην Εθνική. Όμως τώρα το ερώτημα είναι αν πρόκειται για «οργανωμένη», κατά το «Βήμα», διάλυση μιας τράπεζας που μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο σκάνδαλο.
Στον ίδιο σχεδιασμό εντάσσεται και η πληροφορία ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα ενταχθεί στην Alpha και δεν θα δοθεί, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, στην Eurobank.
Είναι πάντως άξιον απορίας το ότι κάποιοι παρουσιάζουν τραπεζικές κινήσεις ως επιθυμίες του… πρωθυπουργού, ενώ σύμβουλοί του λένε πως δεν εμπλέκεται, προκειμένου να μην τον κατηγορήσουν ότι ευνοεί συμφέροντα συγκεκριμένου ομίλου, που μπήκε στην αύξηση της Εθνικής για να γίνει μεγαλομέτοχος
της κρατικής τράπεζας.
Το σκληρό πόκερ στον τραπεζικό χώρο ενδέχεται να πυροδοτήσει και πολιτικές εντάσεις εξ αιτίας των… πολιτικών – και λιγότερο οικονομικών -προβλέψεων της Alpha Bank για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε πρόσφατα στο «Ποντίκι»: «Είναι τουλάχιστον περίεργο το ότι η συγκεκριμένη τράπεζα, στα δεκαπενθήμερα αναλυτικά δελτία της, μιλάει για θετική πορεία της οικονομίας όταν η συγκυβέρνηση είναι πολιτικά στο καναβάτσο, ενώ συμπλέει σταθερά με όσους μιλούν για τον κίνδυνο να πάμε στη… δραχμή, κάθε φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης ή παίρνει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις». «Πόσο συμπτωματικές είναι αυτές οι αναλύσεις;» αναρωτιόταν, χωρίς βεβαίως να τολμά να απαντήσει ο ίδιος παράγοντας.
Ευνοϊκή μεταχείριση για τα θαλασσοδάνεια των μμε
Κι ενώ τα ζόρια στον Τύπο συνεχίζονται, λογικό κι επόμενο είναι οι μεγαλοεκδότες κι οι καναλάρχες να αναζητήσουν από όπου μπορούν τη σωτηρία.
Τη στιγμή, που υποτίθεται ότι επιχειρείται να μπει τάξη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης προς τις υπερχρεωμένες εκδοτικές επιχειρήσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ερώτηση του ο Ανεξάρτητος βουλευτής και ΓΓ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος, καταχρεωμένοι όμιλοι μμε βρίσκονται ένα βήμα λίγο πριν το γκρεμό και για αυτό το λόγο αναμένουν το «φιλί της ζωής» που θα τις αναστήσει από τις επίσης πτωχευμένες τράπεζες.
Πώς, όμως, ένας νεκρός βοηθάει τον ετοιμοθάνατο να αναστηθεί; Μόνο όταν λάβει τις κατάλληλες διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να του δημιουργήσει εμπόδια ή δυσκολίες. Λίγο πριν από την τελική φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, γεννιούνται ερωτήματα, μετά τις διαγραφές δανείων και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο, για τα δάνεια που έχουν συνάψει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα ΜΜΕ, καθώς και στα πολιτικά κόμματα.
Όπως αναφέρει στην ερώτηση του ο κ Νικολόπουλος, από τα οικονομικά στοιχεία για το 2012 προκύπτει πως οι εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρίες έχουν υποχρεώσεις ύψους 801,7 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των δανείων τους φθάνει τα 538,5 εκατ. ευρώ.
Tις μεγαλύτερες υποχρεώσεις έχει ο ΔΟΛ, ύψους 210 εκατ. ευρώ, ακολουθεί ο Πήγασος με 209 εκατ. ευρώ, το Mega με 188 εκατ., η «Καθημερινή» με 140 εκατ. ευρώ. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι Αττικές Εκδόσεις με υποχρεώσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ, η «Ναυτεμπορική» με 8,1 εκατ. ευρώ και οι «Τεχνικές Εκδόσεις» με 3,6 εκατ. Ευρώ.
Δεν πρέπει, λοιπόν, κάποια στιγμή η κυβέρνηση να βάλει ένα στις φήμες που οργιάζουν και κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι ισχύος αλλά και παρασκηνιακού πολέμου μέχρις εσχάτων για το ποιος θα λάβει την άφεση… αμαρτιών και το πράσινο φως της επιβίωσης. Γιατί πέρα από το προφανές γεγονός ότι όλες οι εκδοτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα έχουν και σκελετούς στο portfolio, της διαχείρισης των επιχειρήσεων τους.
Κι όλα αυτά, δεδομένου ότι υπάρχει επίσης, η φημολογία οι επίτροποι που έχουν τοποθετηθεί στις τράπεζες, προχωρούν σε ελέγχους των επισφαλών δανείων και της εγγυοδοσίας τους και όχι στο σύνολο των δανείων.
Ως πότε τα κέντρα εξουσίας θα σταματήσουν να στηρίζουν, να καλύπτουν και να χρηματοδοτούν το ένα το άλλο, με τις πλάτες των μεγάλων δημοσιογραφικών ομίλων.
Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι:
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Greek Plan May Reward Some Bank Executives» αναφέρεται ότι το σχέδιο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να ανταμείψει τελικώς τους τραπεζίτες.
Το σχέδιο που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας θα προσφέρει στους επενδυτές δωρεάν εγγυήσεις που θα επιτρέπουν τη μελλοντική αγορά επιπρόσθετου μετοχικού κεφαλαίου σε προκαθορισμένη τιμή, καταλήγει το δημοσίευμα.
Ο σώζων εαυτό σωθείτο από εδώ και πέρα, αφού οι κάνουλες των τραπεζών είχαν ανοίξει μόνο για γνωστούς και ημετέρους. Και ας προσπαθεί ο κ Τουρκολιάς να μας πείσει ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης τους.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.