Και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζαλίστηκε με τα νούμερα της ανεργίας, που, τουλάχιστον για τον Ευρωπαϊκό νότο προκαλούν ίλιγγο. Ωστόσο, αν και πρωταθλήτρια η Ελλάδα θα στηριχθεί μόλις με 180 εκατομμύρια ευρώ για τα προγραμμάτα απασχόλησης που ζητά η Κομισιόν.

Σε ένα νέο ιστορικά υψηλό έφτασε η ανεργία της Ευρωζώνης το Μάιο, στο 12,1%, από 12% που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat, λίγες μέρες μετά την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής να διατεθούν 8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπισή της.

Στην Ε.Ε. των «27», το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 10,9%, παραμένοντας σταθερό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής υπηρεσίας την πρώτη θέση στην ανεργία των νέων, συνεχίζει να κατέχει η χώρα μας με ανεργία άνω του 59%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τον Μάιο του 2013 οι άνεργοι νέοι (κάτω των 25 ετών) στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 5,501 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3,531 εκατομμύρια αφορούν στην Ευρωζώνη.

Συγκριτικά με τον Μάιο του 2012, καταγράφηκε μείωση των ανέργων στους νέους κατά 77.000 στην Ε.Ε. και αύξησή τους κατά 60.000 στην Ευρωζώνη.

Σχετικά με την χώρα μας, η ανεργία αυξήθηκε στο 26,8% του ενεργού πληθυσμού το Μάρτιο από 26,7% τον Φεβρουάριο. Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, τον Μάρτιο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24,1%, στις γυναίκες 30,4% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,2%.

Η ανεργία των νέων, θεωρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα και στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ζήτησε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής  από τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν από κοινού όλα τα μέσα που υπάρχουν, κοινοτικά και εθνικά, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ για να δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβουλία του, έστειλε επιστολή στους 27 ηγέτες ένα και πλέον μήνα πριν από τη σύνοδο κορυφής. Η καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ καθώς ο αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε., βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και έχει γίνει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις περισσότερες χώρες. 

Τα συνολικά ποσοστά απασχόλησης για τους νέους παρουσίασαν πτώση κατά σχεδόν πέντε εκατοστιαίες μονάδες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη (από 37,3% σε 32,8%) – τριπλάσια από τους ενήλικους. 

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία η ανεργία των νέων κινείται κοντά στο 60%, ενώ στην Ιταλία και την Πορτογαλία ξεπερνάει το 40%. Συνολικά, έξι περίπου εκατομμύρια άτομα μεταξύ 15 και 24 ετών αναζητούν εργασία. 

Σημειώνεται ότι με θέμα την ανεργία συναντώνται οι υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε. στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου.

Στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε να διατεθούν 8 δισ. ευρώ – πάνω από τα 6 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί τον Φεβρουάριο – για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα είναι διαθέσιμο από το 2014 και για μία διετία, ενώ το υπόλοιπο θα κατανεμηθεί κατά την διάρκεια της επόμενης προγραμματικής περιόδου του 7ετούς προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Τα κεφάλαια αυτά θα αποτελέσουν την βάση ενός προγράμματος με το όνομα «Εγγύηση για τους Νέους» με στόχο την εξασφάλιση εργασίας, εκπαίδευσης ή μαθητείας σε νέους ανθρώπους εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους. 

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχεδιάζει μια δυναμική στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το Πρόγραμμα Απασχόλησης των Νέων αφορά κυρίως σε ευρωπαϊκές περιφέρειες με ποσοστά ανεργίας στους νέους που ξεπερνούν το 25%. Ως εκ τούτου, όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα λάβει από 160 έως 180 εκατ. ευρώ τη διετία 2014-2015. Όπως σημειώνουν, το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί, εάν ισχύσει κλιμακωτή χρηματοδότηση (ανάλογα με τα ποσοστά της ανεργίας), την οποία διεκδικεί η Ελλάδα. Η Ιταλία θα λάβει από το ίδιο πρόγραμμα κονδύλι ύψους 1,5 δις ευρώ.

Danioliptes.gr 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.