Ξεκίνησαν και τα δικαστήρια… Οι πρώτες αγωγές ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά Ελλήνων δανειοληπτών

Επί καιρό, χτυπούσε το καμπανάκι του κινδύνου ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, σχετικά με την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων που έχουν περάσει σε χέρια ξένων επενδυτών.

Τα λεγόμενα  «distress fund» που ειδικεύονται στην αγορά κόκκινων δανείων και περιουσιακών στοιχείων από πτωχεύσεις, έχουν βάλει στο χέρι σε πολύ χαμηλές τιμές χιλιάδες δάνεια Ελλήνων δανειοληπτών.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τιτλοποίησης με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να βρίσκονται αντιμέτωπες με ξένες εταιρείες, οι οποίες μάλιστα ξεκίνησαν διαδικασίες είσπραξης, με τα ένδικα μέσα του κράτους στο οποίο βρίσκονται τα δάνεια.

Σύμφωνα με το newpost.gr, πληθαίνουν συνεχώς οι επισκέψεις στελεχών distress funds, στη χώρα μας, οι οποίες φλερτάρουν με την αγορά μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών, ήταν έντονες το τελευταίο διάστημα αλλά πλέον η πώληση των «κόκκινων» δανείων στους ξένους είναι δεδομένη.

 

Όπως επανειλημμένα έχει επισημαίνει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι ξένοι επενδυτές έχουν αγοράσει έναντι πινακίου φακής κόκκινα δάνεια προκειμένου στη συνέχεια να αναλάβουν τα ίδια τις διαδικασίες για την είσπραξη του 100% του οφειλόμενου ποσού από τους δανειολήπτες. Στην ουσία, οι εταιρίες αυτές θα στραφούν -ακόμη και νομικά- εναντίον των δανειοληπτών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα, χωρίς να εξετάζουν αν έχουν ή όχι τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, με στόχο να εισπράξουν έστω και ένα μέρος της απαίτησής τους, σίγουρα κατά πολύ υψηλότερο απ’ το ποσό που έχουν οι ίδιοι καταβάλλει.

 

Οι δανειολήπτες, λοιπόν, θα καλούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους άμεσα, διαφορετικά τα ακίνητά τους θα κατασχεθούν και χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 συζητήθηκαν για πρώτη φορά στα Δικαστήρια της Αθήνας δύο αγωγές ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων κατά Ελλήνων δανειοληπτών.

Οι εν λόγω αγωγές αφορούν στα «κόκκινα δάνεια», τα οποία απέκτησαν οι ξένοι οίκοι από ελληνικό όμιλο, ο οποίος φέρεται να τα πούλησε έναντι ποσού από 5 ως 15 % του συνολικού ποσού του δανείου.

Άραγε ο υπουργός Οικονομικών είναι σε θέση να γνωρίζει την έκταση και τη μορφή αυτής της διαδικασίας;  Είναι σε θέση να προστατέψει με κάποιο τρόπο τα χειμαζόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη νέα μέγγενη που πρόκειται να τους συνθλίψει;

Danioliptes.gr