Ας μην γελιόμαστε… Έχουμε και εμείς ευθύνη!

«Κυβερνώ μια διεφθαρμένη χώρα» είχε πει ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και είναι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορεί να συμφωνήσει κανείς. Εν μέρει φυσικά καθώς και αυτός και οι πολιτικοί προκάτοχοι του ευθύνονται κατά 80% για την κατάσταση της Ελλάδας σήμερα.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε εδώ ότι το υπόλοιπο 20% της ευθύνης αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό λαό. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι με σημειώματα της Κλαδικής επί ΠΑΣΟΚ διορίστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι;

Μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι ο δικομματισμός επιβίωσε τόσα χρόνια επειδή κάποιοι βολεύονταν ξανά και ξανά; Και για να πάμε και στην αντίπερα όχθη, πόσες φορές έχουμε δώσει φακελάκι σε γιατρό για να μας κοιτάξει πιο γρήγορα, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του;
Και για του λόγου το αληθές, δυστυχώς, για πολλοστή φορά τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, ο μέσος όρος διαφθοράς για ολόκληρο τον κόσμο είναι 27%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο 22% του βαρόμετρου με πάνω από έναν στους πέντε Έλληνες να δηλώνει ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό την περασμένη χρονιά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 22%, ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.

Η Ελλάδα θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%).
Τα ποσοστά είναι από μόνα τους ανησυχητικά, αλλά πιο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να παραδεχόμαστε ότι έχουμε «λαδώσει» με μια σχετική ευκολία σαν να είναι κάτι συνηθισμένο.
Αυτή ακριβώς η ελληνική νοοτροπία είναι ένας από τους λόγους που φτάσαμε ως εδώ και είμαστε όπως είμαστε. Εννοείτε ότι δεν μιλάμε για το σύνολο του κόσμου, αλλά έστω και αυτός ο μικρός αριθμός παρέσυρε μαζί του ένα ολόκληρο έθνος!

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι το γεγονός, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες, παρά τα τρία χρόνια ύφεσης και κοινωνικής εξαθλίωσης εμείς συνεχίζουμε να βάζουμε στις ίδιες θέσεις τους ανθρώπους που με τις πράξεις τους συνέβαλλαν για να φτάσουμε ως εδώ! Αυτό είναι και το τραγικό της κατάστασης….
Στην ουσία ότι και να έχει προηγηθεί, αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανωριμότητα του εκλογικού σώματος και η δική μας αδιαφορία μας καταστρέφουν στην κυριολεξία χωρίς περιστροφές!
Η πλήρης απαξίωση του πολιτικού συστήματος, που εμείς έχουμε ψηφίσει και υποστηρίξει, δεν οδηγεί πουθενά. Η απουσία αντίδρασης σε όλα αυτά που μας σερβίρουν η κυβέρνηση και η τρόικα δεν λύνει το πρόβλημα απλά παρατείνει το καταστροφικό του τέλος.

Η μόνη λύση, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι να συνεννοηθούμε επιτέλους μεταξύ μας και να ενεργήσουμε συλλογικά και υπεύθυνα για να μπορέσουμε να δούμε μια καλύτερη μέρα. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.

 

Είναι άμεση ανάγκη να ξυπνήσουμε από τον τεχνητό λήθαργο που μας έχουν επιβάλλει, διότι κανένας δεν θα πολεμήσει για εμάς, και κανένας δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα επιβιώσουμε. Είναι καιρός να ταρακουνηθούμε πριν να είναι πολύ αργά! Τα περιθώρια στενεύουν…

 

Danioliptes.gr