Διαστάσεις λαμβάνουν οι κόντρες για το θέμα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που παραβλεφθεί κατά τη διαδικασία ο ρόλος του Ταμείου.

 

Την ίδια ώρα, υπήρξαν δημοσιεύματα για παραίτηση της κ. Σακελλαρίου, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από το ΤΧΣ.

Πιο αναλυτικά, σήμερα στις 7 το απόγευμα έληξε η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για την εξαγορά του «καλού» κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με τις Alpha Bank, Εθνική και Eurobank να εκδηλώνουν σοβαρό ενδιαφέρον. Την ίδια ώρα, ουσιαστική πρόταση, η οποία φέρεται να αποτελείται εξολοκλήρου από μετρητά κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες και η Τρ. Πειραιώς, η οποία αρχικά δεν βρισκόταν στο “κλαμπ” των μνηστήρων για το ΤΤ.

Πριν από λίγο, μάλιστα, Alpha Bank και Eurobank εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρουν ότι κατέθεσαν δεσμευτική πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έθεσε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τελική προθεσμία για την οριστική επιλογή του “πλειοδότη” συμπίπτει με την συνεδρίαση του ΔΝΤ, καθώς η πώλησή του αποτελεί προαπαιτούμενο της δόσης. Πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν να γίνεται γνωστό το αποτέλεσμα του διαγωνισμού μέσα στις επόμενες ημέρες, από τη στιγμή που ο διαγωνισμός είναι “γόνιμος”.

Οι πιέσεις από… διάφορες κατευθύνσεις για την τελική έκβαση της υπόθεσης είναι έντονες και φαίνεται πως οδήγησαν την επικεφαλής, στην ουσία, του Ταμείου, κοντά στην παραίτηση. Η κ. Σακελλαρίου φέρεται να απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τελικά θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν “ακέφαλο” αφού ο κ. Paul Koster παραιτήθηκε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με αποτέλεσμα η κ. Σακελλαρίου να βρίσκεται σε μία από τις πιο νευραλγικές θέσεις για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναλαμβάνοντας να φέρει εις πέρας τη διαχείριση των τραπεζών που έλαβαν κεφάλαια από το ΤΧΣ, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα υπέβαλε την παραίτησή του και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Μάριος Κολιόπουλος.

Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε:

Εθνική, Alpha Bank και Eurobank εκτιμάται ότι θα “κονταροχτυπηθούν” για το “καλό” κομμάτι του Ταμιευτηρίου, ενώ σε ό,τι αφορά την Proton Bank, η κατάληξή της δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τις “καραμπόλες” του deal για το ΤΤ.

Και σε αυτό το σίριαλ πρωταγωνιστεί η Τρόικα, αφού το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος, θα έχει τον τελευταίο λόγο τόσο για την τύχη της ιστορικής τράπεζας όσο και για τον “πλειοδότη” της Proton, ενώ τη διαδικασία παρακολουθεί στενά και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε μία τέτοια «μάχη» δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πιέσεις από διάφορες πλευρές καθώς το ΤΤ θεωρείται, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ιδανική “νύφη” και μάλιστα… με προίκα. Η σημασία των εξελίξεων που σχετίζονται με το ΤΤ φαίνεται και από το γεγονός ότι τα “τραπεζικά” κατείχαν εξέχουσα θέση στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα, παρά το γεγονός ότι άλλες προτεραιότητες, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, έλαβαν μεγαλύτερη δημοσιότητα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν το βέλτιστο αποτέλεσμα από την πώληση του ΤΤ και αυτό έχει να κάνει με τις συνέργειες αλλά και με τα “παράπλευρα” οφέλη, όπως θέλουν να τα αποκαλούν κυβερνητικές πηγές, που θα προκύψουν από το νέο σχήμα.

Όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, απαλλαγμένο από το “κακό” του κομμάτι και μετά από τις σχετικές συμφωνίες με τους εργαζόμενους που οδήγησαν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους, το Ταμιευτήριο μόνο θετική επίπτωση θα έχει για τους “μεγάλους” του κλάδου. Η απόκτηση του ΤΤ θεωρείται δεδομένο ότι θα προσδώσει αξία και γι΄ αυτό το λόγο ο “γάμος” με τη Eurobank αποτελεί επιθυμία της Τρόικας αφού εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ιδιωτικοποίησή της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Alpha Bank θα είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με βάση τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν και την πρόταση της Εθνικής να είναι, αν όχι η έκπληξη της διαδικασίας, τουλάχιστον ανταγωνιστική.

Η Eurobank ωστόσο είναι αυτή που πωλείται και πρέπει να γίνει όσο πιο ελκυστική γίνεται για να υπάρξει η κατάλληλη πρόταση από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η συγχώνευση με το Ταμιευτήριο είναι ευκαιρία, κυρίως λόγω των καταθέσεων και του δικτύου.

Τελευταία στιγμή, ωστόσο, η Τρ. Πειραιώς φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει και αυτή πρόταση, χωρίς όμως να συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλες πιθανότητες «πρόκρισης».

 

Όσο για τους ξένους, το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από funds δεν ήταν τέτοιο που να οδηγήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στην κατάθεση σοβαρής πρότασης. 

 

capital

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.