Ποιοι θα πληρώσουν την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του Οκτωβρίου

Επιστρέφει σύντομα η περιβόητη Black Rock για να υποβάλλει σε νέα stress test το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να διαπιστώσει τα όρια των αντοχών του, δηλαδή στα ραγδαία αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

 

Που σημαίνει ότι έρχεται να διαπιστώσει την ανεπάρκεια των κεφαλαίων για μελλοντικούς κινδύνους και πιθανότητα να σκιαγραφήσει την ανάγκη μιας τρίτης ανακεφαλαιοποίησης (28 δις. ευρώ με Καραμανλή, 50 με Σαμαρά κ.ο.κ.).

 

 

Γι΄ αυτό και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), της κυρίας των 200.000 ευρώ ετησίως, που διαχειρίζεται τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης και είναι ο βασικός μέτοχος του τραπεζικού μας συστήματος βιάζεται:

 

1) να ξεπουλήσει μέχρι 15 Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμειυτήριο και την Proton Bank.

 

2) βιάζεται να βρει στρατηγικό επενδυτή για το 25% της Eurobank μέχρι τον Οκτώβριο.

 

 

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οφείλεται ακριβώς στην αβεβαιότητα για το όλο σύστημα και στα σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων, με αποτέλεσμα μόνο οι δυνατοί παίκτες μπαινοβγαίνουν και κάνουν αρπαχτές. Η κυβέρνηση έντρομη ετοιμάζει νέο πλαίσιο ρύθμισης των δανείων με κουρέματα, στην προοπτική να αποφύγει κάποιο ατύχημα, αλλά κανείς δεν πιστεύει ότι αυτό θα γίνει με ρεαλισμό και προς όφελος της οικονομίας και των δανειοληπτών.

 

Έτσι, λένε έγκυροι αναλυτές, τον Οκτώβριο μπορεί να χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα γίνει στο πρότυπο των πρόσφατων αποφάσεων του eurogroup, δηλαδή, οι μέτοχοι, οι καταθέτες και οι δανειολήπτες θα κληθούν να καλύψουν τα σπασμένα των τραπεζών τους.

 

 

rizopoulospost