Την πηγή του κακού για την παντελή έλλειψη ρευστότητας από την αγορά στοχοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η οποία κατηγορεί ευθέως πια τις τράπεζες.

Στην επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών κι Ανάπτυξης, η ΕΣΕΕ αναφέρεται στις συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της αυστηρής και πολλές φορές αδικαιολόγητης στάσης που έχουν υιοθετήσει μεγάλες και μικρότερες τράπεζες. Δυσκολίες και υπερβολές παρατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις «ενήμερων» επιχειρήσεων τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν δυνατότητες βιώσιμης επέκτασης των δανειακών υποχρεώσεων για τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας και των δραστηριοτήτων τους, τονίζει.

Έτσι, υγιείς επιχειρήσεις έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, απειλείται η βιωσιμότητα πολλών από αυτές και μικρομεσαίοι έμποροι φτάνουν σε απελπιστική οικονομική και επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή κατάσταση.
Τα περιστατικά ουκ ολίγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ζητηθεί από υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις με σημαντικούς κύκλους εργασιών, υποθήκευση ακόμη και της πρώτης κατοικίας του επιχειρηματία για έγκριση δανείου ύψους 10.000 ευρώ!
Ενδιαφέρον έχει ότι το γεγονός ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έχει ανακοινωθεί ότι έχουν λάβει τους αντίστοιχους πόρους, δεν ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τη δυνατότητα δανειοδότησής τους με ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του ως άνω μηχανισμού, με συνέπεια αυτά τα χρήματα να μη διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Από το 1,5 δισ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί στις τράπεζες, έχουν δοθεί στην αγορά μόνο τα 315 εκατ. (περίπου το 1/5).
Έστω και καθυστερημένα, η Συνομοσπονδία έθεσε ανοιχτά ζήτημα σκληρής στάσης των τραπεζών ακόμη και σε περιπτώσεις «ενήμερων» επιχειρήσεων. Βέβαια, το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει επιτέλους δράση προκειμένου να εξασφαλίσει την «αιμοδοσία» της αγοράς με ρευστότητα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Επί χρόνια επιτυχημένος επιχειρηματίας, η εν λόγω δανειολήπτρια είχε όλα αυτά τα χρόνια της ευημερίας αγαστή σχέση με την τράπεζα που συνεργαζόταν. Μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα πάνω από την επιχείρηση της, η τράπεζα επιχείρησε να την τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί προτείνοντας της ρύθμιση παγίδα για τις οφειλές της.

 

Διαβάστε το σχετικό κείμενο εδώ

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.