Κύριε Στουρνάρα τι θα κάνουμε το2014 όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα «προσαρμογής»;

Τρέχει και δεν φτάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να θέσει σε διαθεσιμότητα 12.500 δημόσιους υπαλλήλους. Εχθές κατατέθηκε στην βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο προβλέπει κατάργηση, στην ουσία, του κατώτατου μισθού, θα δίνει την δυνατότητα στην Εφορία να ελέγχει ακόμα και τα νομίσματα που έχουμε στην τσέπη μας και θα καταστρέψει μία και έξω τα εργασιακά δικαιώματα των Eλλήνων.

 

Όλα αυτά στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την φράση; Επειδή κάποιοι πολιτικοί υπέγραψαν συμβόλαια που ποτέ δεν διάβασαν η χώρα θα περάσει τα χειρότερα χρόνια της μετά την μεταπολίτευση. Το αποτέλεσμα από όλα αυτά; Να εκταμιευθεί σε… δόσεις η κουτσουρεμένη δόση από τους εταίρους μας ύψους 6.8 δις από 8.1 δις που είχε αποφασιστεί αρχικά.

Η ευρωζώνη θα παράσχει 2,5 δισ. ευρώ αυτό το μήνα και 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα παράσχουν 1,5 δισ. ευρώ και 500 εκατ. ευρώ την ίδια στιγμή, απελευθερώνοντας τα κέρδη τους από τη συμμετοχή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα αρκετό ρευστό ώστε να καλύψει τα κόστη και να πληρώσει το ομόλογο των 2,2 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο.

Με τα χρήματα που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια πληρώνουμε ομόλογα που λήγουν, και τα υπόλοιπα τα δίνουμε σε τόκους παλαιότερων δανείων, δηλαδή στην ουσία μας δίνουν για να δώσουμε πίσω! Ούτε ένα ευρώ δεν πάει στην αγορά που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα. Οι οικονομολόγοι με την σειρά τους κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει όσο και αν επιμένει ο κύριος Στουρνάρας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» προχωρούν….

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι, η κλιμακωτή πληρωμή των 6,8 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να επιβάλει περισσότερους όρους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει τις μελλοντικές δόσεις εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δίνουμε δηλαδή την δυνατότητα στους εταίρους μας …να συνεχίσουν να μας απειλούν ότι θα χρεοκοπήσουμε εάν δεν απολύσουμε, εάν δεν μειώσουμε, εάν δεν σβήσουμε, και εάν δεν πιάσουμε τους στόχους! Μιλάμε για νούμερα φυσικά όχι για ανθρώπους έτσι;

Στην κορυφή όλων, το βασικό αναπάντητο ερώτημα παραμένει, πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα μόλις λήξει η διάσωση; Τι θα κάνουμε δηλαδή το 2014 όταν τα Μνημόνια φτάσουν στο τέλος τους; Θα οδηγηθούμε στο … selective default για πολλοστή φορά;

Η ευρωζώνη έχει ήδη δεσμευτεί για περαιτέρω βοήθεια 11 δισ. ευρώ (απίθανο να είναι με τη μορφή άμεσων κεφαλαίων) για το 2014 και 2015 αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί από πού θα προέλθουν. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν απάντησε με σαφήνεια στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι σκοπεύει να κάνει με την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem απέρριψε αυτές τις ανησυχίες λέγοντας «εάν υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, αυτό θα είναι στο τέλος του 2014, που θα μας επιτρέψει να έχουμε άπλετο χρόνο για να το αντιμετωπίσουμε»

Τα ερώτημα για την Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι σε θέση να προωθήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις , τις απολύσεις εννοούμε για να τα λέμε όπως είναι, του δημοσίου τομέα, έχοντας αποτύχει πολλές φορές στο παρελθόν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χλιαρά σχόλια από την τρόικα, φαίνεται ότι ακόμη και αυτοί αναμένουν να ανοίξει σύντομα ένα άλλο χρηματοδοτικό κενό. Θα ανοίξει ένα ακόμη κενό μέσα στα τόσα που είναι ήδη ανοιχτά … Τελικά ούτε τις ίδιες της τις τρύπες δεν μπορεί να βουλώσει η κυβέρνηση;
Το θεμελιώδες ερώτημα τελικά είναι ένα και μοναδικό.

 

Τι θα κάνουμε κύριε υπουργέ όταν τελειώσουν τα λεφτά και ο δανεισμός; Τι θα βγείτε να υποστηρίξετε τότε; Πώς θα ζήσει μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και ζει με δανεικά τα τελευταία χρόνια; Ακούει κανείς;

 

Danioliptes.gr