Θύματα των εισπρακτικών εταιριών δεν είναι μόνο οι οφειλέτες αλλά και οι άνεργοι

Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες για τις εισπρακτικές εταιρίες τόσο από πολίτες που υφίστανται τις πρακτικές εκφοβισμού που ακολουθούν όσο και από εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν σε αυτές κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.

 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει επανειλημμένα αποκαλύψει και καταγγείλει στις τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρίες αλλά και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες συνιστώντας στους πολίτες πώς μπορούν να προστατευθούν από αυτές.

 

Εκτός από την προστασία των πολιτών – δανειοληπτών, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει επισημάνει τις απαράδεκτες τακτικές των εισπρακτικών κι εις βάρος ανέργων που απευθύνονται σε αυτές για δουλειά.

Εκμεταλλευόμενες την απόγνωση και την απελπισία τους, οι εισπρακτικές εταιρίες βάζουν τους ανέργους που μέσω αγγελιών έρχονται σε επαφή μαζί τους για δουλειά, ώστε να τους αναγκάζουν να δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση, εργαζόμενοι καταγγέλλουν το καθημερινό μαρτύριο που περνούσαν καθημερινά, όταν υποχρεώνονταν να τηλεφωνήσουν και να ενοχλήσουν δανειολήπτες, πώς έπεσαν στην παγίδα των αφεντικών τους να συμπεριφέρονται ως τραμπούκοι απέναντι στους δανειολήπτες και πώς τελικά, όταν δεν κατάφερναν να πείσουν με τις απειλές τους δανειολήπτες να εξοφλήσουν τα χρέη προς τις τράπεζες, απομακρύνονταν με συνοπτικές διαδικασίες, με χρωστούμενους μισθούς και χωρίς αποζημίωση από τα αφεντικά τους.

Οι υπάλληλοι καταγγέλλουν ότι τα αφεντικά τους που πληρώνονται αδρά από τις τράπεζες τους υποχρέωναν να εκφοβίζουν τους δανειολήπτες ακόμη και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων τους με αποτέλεσμα στη συνήθη των περιπτώσεων οι πιο αδύναμοι ψυχικά δανειολήπτες να «σπάνε», κάποιοι ξεσπώντας σε λυγμούς, για το κυνηγητό που υφίστανται και άλλοι να τους απαντάνε με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο εκείνοι ήταν αναγκασμένοι να μιλήσουν μαζί τους μήπως και πάρουν μερικά ευρώ από τους ιδιοκτήτες των εισπρακτικών εταιριών.

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος καλεί όσους ανέργους αναζητούν εργασία να μην πέσουν στην παγίδα των εισπρακτικών εταιριών που χρυσοπληρώνουν αγγελίες στον Τύπο για πρόθυμα κορόιδα που καθημερινά θα αναλάβουν τον τουλάχιστον άσχημο ρόλο του τραμπούκου για λογαριασμό των τραπεζών που μαζί με την κρατικοδίαιτη ελίτ προκάλεσαν την κρίση και την φόρτωσαν στον ελληνικό λαό διότι αργά ή γρήγορα και οι ίδιοι θα πέσουν θύματα των επίδοξων αφεντικών τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομη όποια ενόχληση δεχτούν από εισπρακτική εταιρεία αν προηγουμένως δεν ενημερωθούν από την τράπεζα που τους έχει δανειοδοτήσει ότι πράγματι συνεργάζεται με την α ή β εισπρακτική, και απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεσή τους για να ενημερώνονται από την εταιρεία αυτή.

Καταγγελία των 180 εργαζομένων της εταιρίας First Call

Η First Call είναι μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες «διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών πελατών» σε τράπεζες. Δηλαδή είναι η εταιρία που θα σε κυνηγήσει αν δεν καλύψεις τα χρέη σου προς κάποια τράπεζα.

 

Πιο αναλυτικά: ( οι λεπτομέρειες είναι από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)
Οι εργαζόμενοι έχουν ως αντικείμενο εργασίας να ειδοποιούν τηλεφωνικά όσους χρωστάνε σε κάποιες επιχειρήσεις. Εάν ο εργαζόμενος μιλήσει απευθείας στον οφειλέτη, ο χρόνος τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί), ενώ αν συνομιλεί με κάποιο πρόσωπο σχετικό προς τον οφειλέτη ο χρόνος μειώνεται στα τρία λεπτά. Κάθε επιπλέον χρόνος θεωρείται μη παραγωγικός!!!!!

Σαν «μη παραγωγικός» όμως θεωρείται και χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δεν παίρνει τηλέφωνο (όπως για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για να ανοίξει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή γιατί πήγε στην τουαλέτα). Το παραπάνω σύστημα εφαρμόζεται σε διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, υπάρχει σύστημα που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να παρακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία του εργαζόμενου, ώστε να «αξιολογεί» τις ικανότητές του. Πρόκειται για ένα ανελέητο κυνήγι του χρόνου με θύμα τον εργαζόμενο, που εξαναγκάζεται να μην παίρνει ούτε ανάσα, αφού καλείται να αποδείξει ότι είναι «παραγωγικός» κάθε δευτερόλεπτο.

H εταιρεία εξήγησε ότι ο «μη παραγωγικός» χρόνος που καταμετρά σε κάθε εργαζόμενο θα πρέπει να αναπληρώνεται με ίσο χρόνο δουλειάς, διαφορετικά κάθε μήνα θα περικόπτεται ανάλογα ο μισθός του υπαλλήλου! Προς επικύρωση μάλιστα των παραπάνω, η εταιρεία, με εξώδικη ειδοποίηση, ενημέρωσε εργαζόμενη που αντέδρασε στις άθλιες μεθοδεύσεις ότι προχωράει σε περικοπή 200 ευρώ από το μισθό της, σε εφαρμογή του μέτρου για το «μη παραγωγικό χρόνο» και με τη δικαιολογία ότι καθυστερούσε στη δουλειά της.

 

ΗΠΑ: Πρόστιμο -μαμούθ σε εισπρακτική εταιρεία που παρενοχλούσε δανειολήπτες

Αθώες περιστερές είναι οι εισπρακτικές εταιρίες στη χώρα μας, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής χρεών στον κόσμο, η Expert Global Solutions, συμφώνησε να καταβάλει ένα πρόστιμο ύψους 3,2 εκατ. δολαρίων και να σταματήσει να παρενοχλεί τους οφειλέτες με πρακτικές όπως επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις καθημερινά, ανακοίνωσε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (FTC).

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην εταιρία είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί στην ιστορία σε βάρος τρίτου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που αναλαμβάνει τη συλλογή χρεών, ανέφερε η επιτροπή.

Πέραν της καταβολής του προστίμου, η Expert Global ανέλαβε την υποχρέωση να σταματήσει στο εξής τις καταχρηστικές πρακτικές και να αναστέλλει ή να τερματίζει τις προσπάθειες συλλογής χρεών εάν ο οφειλέτης αμφισβητεί το ποσό το οποίο τον ενημερώνουν ότι οφείλει. Θα μπορεί να συνεχίζει την προσπάθεια μόνον όταν διαθέτει εξακριβωμένα δεδομένα για το ακριβές ύψος της οφειλής, σύμφωνα με την επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

Επιπλέον, η εταιρεία εντέλλεται στο εξής να καταγράφει τουλάχιστον το 75% των κλήσεων για τη συλλογή χρεών που κάνουν οι υπάλληλοί της και να τηρεί αρχείο κλήσεων επί 90 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο εποπτικό φορέα.

Παράδειγμα προς μίμηση, που όμως δυστυχώς θα περάσει στα ψιλά των ελληνικών ειδήσεων προκειμένου οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν πέσει θύμα των εισπρακτικών εταιριών να μην ελπίζουν ότι θα έρθει η τιμωρία για τις εισπρακτικές εταιρίες.

Danioliptes.gr