Έγινε κι αυτό: Οι τραπεζίτες βρήκαν κοινό τόπο και συνασπίστηκαν απέναντι στον κοινό «εχθρό», τα «κόκκινα» δάνεια.

 

Οι τράπεζες φαίνεται πως γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι τα «κόκκινα δάνεια» εξελίσσονται στη μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας και πολύ γρήγορα θα εξαπλωθεί ανάμεσα σε όλους τους πολίτες της. Την στιγμή που ανεργία και μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξελίσσονται σε βίους παράλληλους, όπως έγραφε η Ελευθεροτυπία, τα πράγματα θα βαίνουν προς τα χείρω συνεχώς.

Ο συναγερμός του κινδύνου έχει σημαίνει εδώ και καιρό στον τραπεζικό κλάδο, με τους τραπεζίτες να αναζητούν διάφορους θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους για να σωθούν από τη χιονοστιβάδα που έρχεται καταπάνω τους.

Πλέον είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι το πρόβλημα λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις. Πρόσφατα, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε κι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες αναμένεται να αυξάνεται ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων, κόκκινων, δανείων, και με την ύφεση εξακολουθεί αυτό να εντείνεται. Τα στοιχεία όμως που έχουμε είναι ότι μέχρι τώρα έχουν αναληφθεί όλες οι απαραίτητες δράσεις σε θέματα νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, απέφυγε να σχολιάσει το κρίσιμο ερώτημα του “τι θα συμβεί εάν συνεχιστεί ο ρυθμός της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα”.

Πληροφορίες, που μένουν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού “κοινού μετώπου” προκειμένου να προλάβουν την περαιτέρω έκρηξη των “κόκκινων” δανείων σε επίπεδα τέτοια που μπορεί να “ροκανίσουν” τα κεφάλαια με τα οποία πρόσφατα ενισχύθηκαν.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθίσει στο ίδιο τραπέζι, μέσω της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Το πιθανό “μορατόριουμ” αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός συστήματος κοινής αντιμετώπισης που θα λειτουργεί με αρκετά στοιχεία μίας “bad bank”. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

 

Οι εξελίξεις αυτές θα σχετίζονται με την διαχείριση των προβληματικών δανείων μέσω μίας κοινής βάσης δεδομένων. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θέλουν αρχικά να ασχοληθούν με τους δανειολήπτες που διαθέτουν προβληματικά δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Σύμφωνα με τις αρχικές κατευθύνσεις του σχεδίου, οι κοινοί πελάτες θα εντοπίζονται και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα ακολουθούν κοινή γραμμή.

 

Θα αποφασίζουν δηλαδή από κοινού για τον τρόπο με τον οποίο είτε θα γίνεται προσπάθεια “αναβίωσης” του δανείου με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις είτε θα αναζητούνται τρόποι είσπραξης μέρους των κοινών απαιτήσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξουν και αποφάσεις για “κούρεμα”, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι θα αφορούν δάνεια που θεωρούνται πλέον “νεκρά”, έχουν δηλαδή φτάσει στο στάδιο των νομικών ενεργειών και δεν έχουν εξυπηρετηθεί για χρόνια.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ανώτερα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η συζήτηση που έχει ξεκινήσει με επίκεντρο την πιθανότητα “κουρέματος” προβληματικών δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων δείχνει ικανή να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όχι μόνο για τις επόμενες εβδομάδες αλλά και για τους επόμενους μήνες.

 

Πως θα καταφέρουν οι τράπεζες να διαχειριστούν τα “κόκκινα” και προβληματικά δάνεια, χωρίς να υποστούν νέες απώλειες και χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια;

Αυτόν τον “γρίφο” καλούνται να λύσουν οι τραπεζικές διοικήσεις, οι οποίες δείχνουν έτοιμες να συνεργαστούν θέλοντας να προλάβουν τα χειρότερα.

Οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό για την τελική μορφή του σχεδίου, το οποίο φυσικά θα πρέπει να περάσει από το “κόσκινο” της Τρόικας. Βέβαια, οι συνθήκες σήμερα έχουν ωριμάσει τόσο για νέες πρωτοβουλίες των τραπεζών στην αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων, όσο και για την κατάρτιση μίας πιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το συγκεκριμένο πρόβλημα, η οποία λείπει από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Βέβαια, σενάρια περί μυστικού σχεδίου «κουρέματος» των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, φέρεται να έχουν στα χέρια τους οι εποπτικές Αρχές της χώρας, σε μια προσπάθεια να προετοιμαστούν για το… μεγάλο κραχ, διακινούνται συχνά στον Τύπο τον τελευταίο χρόνο.

Είναι δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν κυβερνά την Ελλάδα μια κυβέρνηση λαϊκής επιλογής και εκλογής. Άρα οι εγχώριοι τραπεζίτες νοιώθουν πολύ ασφαλείς να λένε «όχι σε όλα». Η άκαμπτη στάση που κρατούν από την αρχή της ύφεσης οι τραπεζίτες, στερώντας ζωτικής σημασίας ρευστότητα από την αγορά μπορεί και να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ εναντίον τους.

 

Ουσιαστικά:
– Οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με ρευστό και εγγυήσεις περίπου 270 δισ. ευρώ.
– Οι τράπεζες που τα προηγούμενα χρόνια ακολούθησαν μια πληθωριστική πολιτική στην εκχώρηση δανείων, τα συνόδευσαν με πρωτοφανή σε ύψος επιτόκια για την ευρωζώνη.
– Οι τράπεζες, καλούνται να αντιμετωπίσουν την «έκρηξη» των «κόκκινων δανείων», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (μέχρι Μάιο), ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και ελαφρώς επιβραδυνόμενος, τείνει προς το 27,5-28% (για το σύνολο των δανείων), αλλά και τις επισφάλειες που διαλύουν την εικόνα τους, μετά και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
– Οι τράπεζες έχουν πάρει τα προ Μνημονίων χρόνια πολύ μεγάλο μέρος των χρεών των ιδιωτών και μπορούν και υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και με «κούρεμα» να διασφαλίσουν την επιστροφή των κεφαλαίων τους, με κόστος μόνον στο ύψος των τόκων, οι οποίοι από την αρχή ήταν τοκογλυφικοί για τα επίπεδα της Ευρώπης.
– Οι τράπεζες τέλος θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, υπό τις παρούσες πλέον συνθήκες, αν δεν επιδείξουν ρεαλισμό, μέσα στο επόμενο φθινόπωρο μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα κίνημα «Δεν πληρώνω», για τα δάνεια, που θα τις τινάξει στον αέρα και κανείς Στουρνάρας ή Προβόπουλος ή Τρόικα και Ράιχενμπαχ δεν θα μπορέσει να τις σώσει.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.