Στην Ευρώπη φταίνε οι δηλώσεις, στην Ελλάδα οι μη δηλώσεις

 

Στις δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης από ευρωπαίους αξιωματούχους για τη δημοσιονομική πολιτική και την κατάσταση χωρών της Ευρωζώνης, επιρρίπτουν τις ευθύνες για το άνοιγμα της «ψαλίδας» (spreads) των αποδόσεων των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, σε σχέση με τα γερμανικά, οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν συγκεκριμένα για την Ελλάδα, οι δηλώσεις είχαν τη μεγαλύτερη επίπτωση, με βάση τη μελέτη που βασίσθηκε σε 25.000 δημοσιεύματα από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2011.
Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ κατέληξαν και στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα δημιουργίας σύγχυσης από τις δηλώσεις αξιωματούχων είναι «διαρθρωτικά υψηλότερη» στην Ευρωζώνη, επειδή γίνεται διάλογος σε 17 χώρες, όπως υπάρχουν 17 κυβερνήσεις και πολιτικές. Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται επίσης εξαιτίας της πολυπλοκότητας λήψης αποφάσεων στην Ευρωζώνη.
«Η έλλειψη σαφώς καθορισμένων κέντρων πολιτικής εξουσίας (π.χ. δεν υπάρχει υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης) οδηγεί στη διασπορά της εστίασης της προσοχής των αγορών και συνεπώς σε μεγαλύτερο “θόρυβο” από τις πολιτικές δηλώσεις», σημειώνουν οι οικονομολόγοι στη μελέτη.
Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη αν κάποιος έπαιρνε πραγματικά σοβαρά στις ενστάσεις και τις συστάσεις που διατυπώνουν οικονομολόγοι και λοιποί άλλοι ειδικοί. Όμως, όπως αποδεικνύεται τελευταία, οι διάφορες τέτοιες διαπιστώσεις πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων αφού κι όταν ακόμη και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραδέχεται τα λάθη του, κανείς δε τα διορθώνει.
Παρόλα αυτά, κάποια πράγματα γνωστοποιούνται από τους ξένους αξιωματούχους σε αντίθεση με τους εγχώριους αξιωματούχους που αρνούνται πεισματικά να δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία και απαντήσεις στον ελληνικό λαό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος πρόσφατα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση του Πάνου Καμμένου για ενδεχόμενο κούρεμα καταθέσεων, λέγοντας επανειλημμένως «δεν απαντώ».
Η ερώτηση του Πάνου Καμμένου για την οποία δεν πήρε απάντηση ήταν αν αποπληρώθηκε στο ακέραιο το ομόλογο που κατείχε ένα ιδιωτικό hedge fund.
Δεν είναι η φλυαρία των Ευρωπαίων που έκαψε την Ελλάδα αλλά οι επιλογές και οι αποφάσεις των κυβερνώντων, που λειτούργησαν ως εντολοδόχοι της τρόικας. Ότι και να λένε. Όπου και να φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες…

Και σαν να μην φτάνουν αυτό, οι πολιτικοί αρνούνται πεισματικά να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τις επιλογές τους, αφήνοντας στο σκοτάδι τους πολίτες…

Danioliptes.gr