Deutsche Bank: Αν αυτό δεν συνεπάγεται πτώχευση τότε τί;

Έπεσε κανείς από τα σύννεφα; Αν ναι τότε, σημαίνει ότι δεν έχουν ακούσει τα κάθε λογής καμπανάκια που χτυπούν από φορείς, οργανισμούς και ειδικούς ότι οι τράπεζες πλέον πτωχεύσει. Κυριολεκτικά!

Την αποκάλυψη για την πτώχευση του γερμανικού κολοσσού της Deutsche Bank έκανε το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο σε δημοσίευμα του αναφέρει οτι τις επόμενες ημέρες θα φανούν οι επιπτώσεις στις αγορές για τα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης που έχει δώσει η Deutsche Bank σε τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου.

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έδινε από το 2008 μεγάλα δάνεια σε τράπεζες και οργανισμούς στη Βραζιλία, στην Ιταλία, αλλά και αλλού με άτυπο τρόπο που δεν εμφανίζονταν στον ισολογισμό της. Το πρακτορείο κάνει λόγο για τη μέθοδο της “σκιώδους λογιστικής” που εφάρμοζε η Deutsche Bank αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Συγκεκριμένα, προκύπτει δάνειο 2,5 δις ευρώ προς τις ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena SpA και Banco do Brasil SA και παρόμοιο δάνειο και προς την Dexia λίγες εβδομάδες πριν την διάσωσή της. Στην Ελλάδα έχει δώσει «σκιώδη» δάνεια ως μακροπρόθεσμο repo 220 εκατ. ευρώ προς την Εθνική και τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ προς το ΤΤ.
«Οι τράπεζες έχουν πτωχεύσει»

Η παραπάνω διαπίστωση ακούστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δια στόματος του μέλους του ευρω-σκεπτικιστικού κόμματος Ανεξαρτησίας (UKIP, του Nigel Farage), Godfrey Bloom.

Κανείς δε φάνηκε τότε να θορυβήθηκε πραγματικά, σίγουρα όχι ανοιχτά. Ίσως γιατί δεν είχε φύγει από τη μνήμη τους όταν το 2011 ο Άγγλος ευρωβουλευτής είχε αποκαλέσει γελοίους τους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα αλλά και τις τράπεζες της χώρας μας, δήλωσε στις 12 Ιουνίου από το Στρασβούργο ότι όλες οι τράπεζες – η Santander, η Deutschebank, η RoyalBankofScotland – έχουν πτωχεύσει. Αυτό, όπως είπε, ο ίδιος συνέβη διότι λειτουργούν με βάση ένα σύστημα το οποίο ονομάζεται «Κλασματικό απόθεμα τραπεζικών λογαριασμών» το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να δανείσουν χρήματα τα οποία στην ουσία δεν έχουν.
Ο Bloom τόνισε ότι τα περισσότερα προβλήματα ξεκινούν από την πολιτική και τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες είναι μέρος του ίδιου πολιτικού συστήματος. Υπογράμμισε ότι είτε αποκαλείται παραχάραξη είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, ο όρος αυτός αναφέρεται στην τεχνητή εκτύπωση χρήματος, στην οποία αν προέβαινε κάποιος κοινός πολίτης θα τιμωρούταν πολλά χρόνια φυλάκιση. «Οι τράπεζες κι οι κυβερνήσεις το κάνουν συνεχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε κλοπή του φορολογούμενος ο οποίος καλείται να πληρώσει το λογαριασμό όταν οι τράπεζες πτωχεύουν λόγω της δικής τους ανικανότητας και στρεψοδικίας.
Και κατάληξε: « Ως ότου αρχίσουμε να στέλνουμε τους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών και τους πολιτικούς στη φυλακή αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται».
Δείτε το βίντεο με την ομιλία του βρετανού Ευρωβουλευτή, Godfrey Bloom εδώ

Οι τράπεζες ανέλαβαν και τη θέση του διαχειριστή κινδύνων σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα έσοδά τους. Καθημερινά αναλαμβάνουν πλήθος κινδύνων, πολύ περισσότερους ίσως από οποιουδήποτε άλλου είδους επιχείρηση. Βρίσκονται καθημερινά. λοιπόν, ενώπιον του χάσματος της πτώχευσης, αν δεν το έχουν περάσει ήδη.

 

Danioliptes.gr