Κανείς τραπεζίτης δεν πάει χαμένος…

Μπορεί να ετοιμάζονται οι αθρόες απολύσεις για χιλιάδες τραπεζουπαλλήλους, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τους μεγαλοπαράγοντες, που διαφέντεψαν το τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτοί, που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το κατάντημα του τόπου, πιάνουν και πάλι τα πόστα σε άλλα υπουργεία, σε άλλες τράπεζες, σε άλλες χρυσοαμοιβόμενες καρέκλες.
Τι κι αν κάθε φορά ο πρωθυπουργός που αναλαμβάνει την εξουσία κάνει λόγο για νέα εποχή. Για νέα Ελλάδα μίλησε προ ημερών ο Αντώνης Σαμαράς. Οι ίδιοι κι οι ίδιοι άνθρωποι “ανακυκλώνονται” στις χρυσές θέσεις.

«Φωτεινό» παράδειγμα ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τώρα είναι Υπουργός Οικονομικών, όμως κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραμμένου είχε αναλάβει το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι και τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την περίοδο 1986-1989, ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα 1989-1994, τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1994 έως το 2000.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, μέλος του ΟΔΔΗΧ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Οικονομίας.
Εως και σήμερα ήταν γενικός διευθυντής του κέντρου οικονομικών ερευνών ΙΟΒΕ, ενώ είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών από το 1989.

Την ίδια τύχη φαίνεται πώς θα έχει κι ο Απόστολος Ταμβακάκης ο οποίος διαθέτει πλούσιο βιογραφικό και οι γνωριμίες του ισχυρές. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας στο παρελθόν ήταν υποδιοικητή της Εθνικής Κτηματικής και της Εθνικής Τράπεζας, ενώ εργάστηκε στη «Mobil Oil Hellas», στην Τράπεζα Επενδύσεων και αργότερα στην ABN-AMRO. Τάκης Αράπογλου Έφτασε στην κορυφή της Εθνική Τράπεζα και έκανε τη στρατηγική επιλογή να αγοράσει την τουρκικήτράπεζα. Την περίοδο 1990-1993 είχε διατελέσει πρόεδρος της Ιονικής Τράπεζας, στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο Citigroup. Σήμερα βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της Tsakos Energy NavigationLimited και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου εμπορικής τραπεζικής της EFG-Hermes Holding, της μεγαλύτερης εισηγμένης επενδυτικής τράπεζας στη Μέση Ανατολή. Σπούδασε Μαθηματικά στο Παν/μιο Αθηνών, και Ναυπηγική στο Παν/μιο της Γλασκόβης, έκανε μεταπτυχιακά στο Management στο Παν/μιο Brunel της Αγγλίας.

Σύμφωνα με το lobbystas.blogspot.com, ο κ Ταμβακάκης είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσει για την απόκτηση της IBG, πως συζητά και για την Λαική ΑΕΔΑΚ. Προφανής η φιλοδοξία του, να στήσει πάλι ένα τραπεζο μάγαζο, να κάνει δουλειές, να είναι μέσα στην αγορά. Ποιός ο Απ. Ταμβακάκης ο σύμβουλος του ΓΑΠ, ο τραπεζίτης του Λάτση, ο παράγοντας που αναμφίβολα φέρει τις ευθύνες του για τη Εθνική, τα όσα συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει το lobbystas.blogspot.com, παρών, δηλώνει κι ο Νικ. Καραμούζης ο οποίος φέρεται να συζητά με τον Μιχ. Σάλλα για την Γενική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται οτι ο Νίκος Καραμούζης και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank έχει διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, πρόεδρος της ΕΤΕΒΑ και σε άλλες εταιρείες, ενώ ήταν μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και όμως επανέρχονται, δηλώνουν παρόντες, συστήνουν funds (προφανώς τα Πόθεν Εσχες τους δικαιολογούνται μέχρι ευρώ, δεν το συζητώ), εμφανίζονται και πάλι τιμητές.

Όπως αποδεικνύει κι η επαγγελματική τους σταδιοδρομία, αυτοί οι άνθρωποι δεν πάνε ποτέ χαμένοι…
Θα βρούνε μία τρύπα να τρυπώσουν!

Danioliptes.gr