Μας έριξαν ένα εθελοντικό … κόκκαλο και χαρήκαμε!

Μία ακόμη επιτυχία προστέθηκε στην τεράστια λίστα με τα τόσο σημαντικά επιτεύγματα της σημερινής κυβέρνησης. Μιλάμε φυσικά για το σύμφωνο οικειοθελούς προσφοράς που υπογράφηκε μεταξύ του Σαμαρά και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Αυτή η συμφωνία δίνει την δυνατότητα στους εφοπλιστές να καταβάλλουν … εθελοντικά 140 εκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο στο Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή εάν θέλουν μπορούν να συμβάλλουν στην διάσωση της ελληνικής οικονομίας… ότι μπορεί ο καθένας!

Επίσης, για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ειδικό γραφείο με την ονομασία «Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών», μέσα στο Υπουργείο Ναυτιλίας! Μιλάμε για οργανωμένες καταστάσεις. Oι άνθρωποι τα έχουν προβλέψει όλα! Αλλά έτσι είναι, σε αυτή την κυβέρνηση δουλεύουν όλα ρολόι!
Βέβαια η εικόνα και το κλίμα αισιοδοξίας που δημιούργησαν τα κυβερνητικά παπαγαλάκια με αυτή την συμφωνία για πολλοστή φορά καταρρίπτεται…

 

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά :
– Το 2011 οι εφοπλιστές πλήρωσαν μόλις 14,1 εκατομμύρια ευρώ φόρο, ενώ οι ναυτικοί 57 εκατομμύρια!
– Το σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών με τις δεκάδες ευνοϊκές ρυθμίσεις και απαλλαγές διατηρείται στο ακέραιο για περισσότερα από 40 χρόνια, από την εποχή της Δικτατορίας!
Ας αναφέρουμε και λίγο τους ευνοϊκούς Νόμους που ψηφίστηκαν πολύ … παλιά!
Το 1967 ψηφίζονται από την Δικτατορία δύο νόμοι, οι οποίοι ισχύουν έως σήμερα:

-Ο Ν.89/67 που ρυθμίζει τα της εγκατάστασης γραφείων και πρακτορείων στην Ελλάδα ξένων και ελληνικών εμποροβιομηχανικών εταιρειών και
-Ο Ν.378/68 που εντάσσει τις αλλοδαπές ναυτιλιακές εταιρείες στον Ν.89/67

Ακόμα όμως και μετά την πτώση της Χούντας οι εφοπλιστές συνεχίζουν να ευεργετούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ν. 27/1975 «Περί φορολογίας πλοίων», περιλαμβάνει στα 30 άρθρα του 56 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, οι οποίες σημειωτέον επαναλαμβάνονται έκτοτε μονότονα σε κάθε προϋπολογισμό του ελληνικού κράτους, ενώ παράλληλα εντάσσει και τις ελληνικές εταιρείες στο Ν.Δ.89/67, όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 28 του Ν.814/78.

Αρκεί κάποιος να διαβάσει το περιεχόμενο του (Άρθρο 2):

«Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος εξαντλεί πάσανυποχρέωσιν του πλοιοκτήτου, ως και του μετόχου ή εταίρου ημεδαπής ή αλλοδαπής εταιρείας οιουδήποτε τύπου εκ φόρου εισοδήματος, καθ’ όσον αφορά εις τα κέρδη, τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίων»!

Όλοι οι παραπάνω νόμοι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι και απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τον έλεγχο της εμπορικής δραστηριότητας των ναυτιλιακών εταιριών και από φόρο εισοδήματος, ενώ παράλληλα κατοχυρώνουν:

 

– Την ελευθερία εξαγωγής συναλλάγματος κεφαλαίων και κερδών
– Την ανυπαρξία ελέγχου στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις
– Την ελεύθερη διακίνηση συναλλάγματος,
– Την ελεύθερη επιλογή εθνικότητας της εταιρείας που διαχειρίζεται πλοία με ελληνική σημαία
– Τις χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με τους εργοδότες στη στεριά
– Τις τραγικά μειωμένες οργανικές συνθέσεις
– Τον απεριόριστο αριθμό χαμηλόμισθων αλλοδαπών πληρωμάτων
– Την απόλυτη ελευθερία απολύσεων

 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν ενοχλούνται από καμία κυβέρνηση, αλλά τώρα με το νέο Σύμφωνο θα δίνουν χρήματα όταν το θέλουν αφού η προσφορά είναι εθελοντική!

Ρωτάμε τώρα τον Πρωθυπουργό, σε περίπτωση που κάποια στιγμή οι εφοπλιστές δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τι θα κάνει η κυβέρνηση;

Θα τους τραβήξει το αφτί; ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να κάνει ο κύριος Σαμαράς! Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν είχε το σθένος να τα βάλει με τους εφοπλιστές!

Πρόσφατα, ο γνωστός εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης εξέφραζε την αισιοδοξία του στους «FinancialTimes» για το μέλλον του ελληνικού εφοπλισμού.

 

Ο Έλληνας εφοπλιστής εμφανίστηκε βέβαιος για τη διατήρηση και ενίσχυση της κυρίαρχης θέσης του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει πλήξει τόσο βάναυσα την Ελλάδα!

 

Την ίδια ώρα που ένας πολύ δύσκολος οικονομικός χειμώνας περιμένει τους Έλληνες, την ίδια στιγμή που το νέο Πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή αλλάζει για μία ακόμη φορά αρνητικά την καθημερινότητα των Ελλήνων, οι εφοπλιστές δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας! Για το μέλλον της χώρας θα μιλήσει κανείς;

 

Την λίστα Λανγκαρντ, και τα εκατομμύρια που κρύβει στο εξωτερικό γιατί δεν την πείραξε κανείς; Φορολογία σε εφοπλιστές και Εκκλησία γιατί δεν επέβαλλε καμία κυβέρνηση; Η απάντηση είναι μία. Το να κόβεις μισθούς και συντάξεις είναι πιο εύκολο και δεν περιλαμβάνει αντιδράσεις από κανέναν! Μέχρι πότε όμως θα τα ανεχόμαστε όλα αυτά;

Εκεί στην Βουλή καράβια αρμενίζουν…

 

Danioliptes.gr