Τι κι αν οι τράπεζες κρατιούνται στη ζωή με χρήματα του ελληνικού λαού; Τι κι αν, μέχρι στιγμής έχουν λάβει περισσότερα από 270 δις ευρώ από το Δημόσιο; Τα golden boys ζουν και βασιλεύουν στην Ελλάδα του μνημονίου, της κρίσης και της ύφεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), μεταξύ των 3.175 τραπεζικών στελεχών στην Ευρώπη, που το 2011 αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, βρίσκονται και δύο έλληνες τραπεζίτες.

 

Ποιοι είναι αυτοί οι δύο τραπεζίτες; Ποια τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται από πίσω τους και τους ανταμείβουν με τόσα πολλά χρήματα; Τα γνωρίζουν αυτή οι επίτροποι ή η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι η ελεγκτική τους αρχή;

 

Στην Ελλάδα, το 2011, έτος στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία, σύμφωνα με το koolnews δύο τραπεζίτες έλαβαν κάτι περισσότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Οι τραπεζίτες συνεχίζουν να λαμβάνουν δωράκια, με τελευταίο δώρο την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κατέστρωσε η κυβέρνηση παρέα με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το πλάνο της ανακεφαλαιοποίησης προέβλεπε ότι οι καινούργιες μετοχές των τραπεζών θα δίνουν δωρεάν εγγυήσεις στους αγοραστές, που θα τους επιτρέπουν να αγοράσουν περισσότερες μετοχές σε προκαθορισμένη τιμή. Σημειωτέον δε ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν αποκλείει τους ήδη μετόχους των τραπεζών, που οδήγησαν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, την οποία πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες μπορούσαν να κερδοσκοπήσουν ελεύθερα και δωρεάν με τα ασφάλιστρα που τους παρέχει η κυβέρνηση, όπως και να «παίξουν» ελεύθερα με τις τιμές των μετοχών, των τραπεζών που οι ίδιοι χρεοκόπησαν με τις πρακτικές, για να το θέσουμε κόσμια, κακοδιαχείρησης.

Για αυτές, λοιπόν, τις παραπάνω συνθήκες οι τραπεζίτες συνεχίζουν να πριμοδοτούνται και μάλιστα, κάποιοι και με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ!

 

Να σημειωθεί οτι στην Κύπρο, τέσσερις τραπεζίτες έλαβαν το 2011 κατά μέσο όρο 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας. Στην Ιρλανδία 21 τραπεζίτες είχαν το 2011 αμοιβή μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ η Πορτογαλία είχε το 2011 έντεκα τραπεζίτες που έλαβαν 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.
Όπως γράφει η Καθημερινή, οι περισσότεροι υπάλληλοι τραπεζών, 2.436, που αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο βρίσκονται στη Βρετανία και σύμφωνα με τα στοιχεία έλαβαν κατά μέσο όρο αμοιβή 1,44 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ακολουθούν οι Γερμανοί τραπεζίτες, 170 εκ των οποίων έλαβαν το 2011 1,84 εκατ ευρώ, κατά μέσο όρο, οι Γάλλοι με 162 υψηλόμισθους τραπεζίτες, οι Ισπανοί με 125 στελέχη, οι Ιταλοί με 96 και οι Ολλανδοί με 36 τραπεζίτες που έλαβαν αμοιβή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας.
Δίχως αμφιβολία ο ισπανικός τραπεζικός τομέας είχε τους περισσότερους υψηλά αμειβόμενους τραπεζίτες από τις χώρες της κρίσης, καθώς 125 τραπεζίτες της έλαβαν αμοιβή 2,4 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Συνολικά όλα αυτά τα τραπεζικά στελέχη έλαβαν αμοιβή 3,5 δισ. ευρώ το 2011.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.