Γερμανική παγίδα με τον φόρο εστίασης;

Δεύτερες σκέψεις κάνουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών για την υπόθεση της μείωσης του φόρου εστίασης και το… τελικό πρόσημο που θα φέρει στο λογαριασμό των εσόδων.

 

Αξιωματούχος στη πλατεία Συντάγματος, εκμυστηρεύτηκε σε υπηρεσιακά στελέχη ότι μπορεί «να πληρώσουμε ακριβά αυτή την εμμονή» γιατί το μοντέλο θα αποδειχθεί πιλοτικό μεν, αλλά όχι για περαιτέρω μείωση των έμμεσων φόρων.

 

«Σε αύξηση, θα οδηγηθούμε, να μου θυμηθείτε και σε επανάληψη της παραφιλολογίας περί Ελλήνων φοροφυγάδων, αδιόρθωτων και ακαμάτηδων που έχουν πολύ φορολογικό λίπος ακόμη να κάψουν…», έλεγε σχεδόν απελπισμένο το κυβερνητικό διαβλέποντας γερμανική υστεροβουλία…

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, το ελληνικό αίτημα διαβιβάστηκε προσωπικά από τον Αντώνη Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ και η τελευταία το έκανε δεκτό προσωρινά, υπό τον όρο ότι το μετρήσιμο αποτέλεσμα θα είναι θετικό στο τέλος του έτους.

 

Στο υπουργείο Oικονομικών, θεωρούν ότι καταμεσίς του καλοκαιριού είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν οι τιμές στους καφέδες και τα φαγητά, με αποτέλεσμα στο τέλος Δεκεμβρίου το ταμείο να είναι …μείον. Και κάνουν λόγο για παγίδα του Βερολίνου στον πρωθυπουργό ο οποίος παρότι προειδοποίησε το εκλογικό σώμα ότι το μέτρο είναι δοκιμαστικό και μπορεί να ανασταλεί, θα δυσκολευτεί να παραδεχτεί την αποτυχία.

 

Το ωραίο πάντως είναι ότι στην συγκυβέρνηση δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα. Πανηγυρίζουν ότι γύρισε το κλίμα και πιστώνονται ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος την πρώτη νίκη την διαπραγμάτευση με την Τρόικα… Ας ελπίσουμε ότι τον Δεκέμβριο που θα σφίξουν τα γάλατα θα βρουν κάτι εξίσου ευρηματικό για να εξηγήσουν στο κόσμο τα ανεξήγητα.


mignatiou