Ούτε λέξη στο νέο μνημόνιο για το 1 εκατομμύριο Έλληνες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Μπορεί κάποιοι κορυφαίοι Υπουργοί – όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης – να μην έχουν διαβάσει ούτε καν το παλιό μνημόνιο αλλά ήδη διαρρέουν οι πληροφορίες για το τι θα περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο, που, όπως επανειλημμένα έχουμε πει, έρχεται μετά το καλοκαίρι… Στο νέο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία αναφορά ούτε μία παραμικρή υποσημείωση σχετικά με το ενδεχόμενο αντιμετώπισης της φτώχειας που λαμβάνει δραματικές διαστάσεις στην Ελλάδα.

Τον περασμένο έτος, το 2012, περισσότερο από 1 εκατ. Έλληνες δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα κάτω από το όριο τα φτώχειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι 65.185 φορολογούμενοι ζούνε με λιγότερα από 3 ευρώ την ημέρα, ενώ εισόδημα το οποίο κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000 ευρώ το χρόνο δηλώνουν 102.984 νοικοκυριά.

 

Την μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων έχουν υποστεί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Σε σύγκριση με τα ποσά που δηλώθηκαν το 2010, τα εισοδήματά τους μειώθηκαν συνολικά κατά 1,65 δις. ευρώ που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1% του ΑΕΠ.

Επί συνόλου 4.804.160 φορολογουμένων οι 737.468 μισθωτοί δήλωσαν πέρυσι εισόδημα μέχρι το ύψος του αφορολόγητου ποσού το οποίο για το 2012 έφθανε στα 5.000 ευρώ.

Οι περικοπές μισθών που έκαναν οι εργοδότες είχαν ως αποτέλεσμα 361.042 υπόχρεοι να δηλώσουν εισόδημα μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ.

Ο μέσος φόρος που πλήρωσαν το 2012 στην εφορία έφτασε τα 1.653ευρω έναντι 1.471ευρώ που κατέβαλαν πέρυσι.

Έντεκα είναι οι «κροίσοι» ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 2 δήλωσαν εισόδημα από 721.000 έως 726.000 ευρώ και 9 μέχρι 1,451 εκατ. ευρώ.

Κουβέντα για τους νεόπτωχους στο νέο μνημόνιο Νέο κοστούμι έχουν ήδη ράψει για εμάς οι δανειστές μας και πρόκειται να μας το φορέσουν το επόμενο φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr, προβλέπεται σχέδιο κατάργησης της υποχρεωτικής χρονικής ισχύος των επαγγελματικών μισθώσεων (σ.σ.: η ελληνική πλευρά επιχειρεί τρίμηνη αναβολή των αποφάσεων). Υπάρχει, επίσης, δέσμευση για νέο κύμα απελευθερώσεων μεταφορών (αεροπορικών και θαλάσσιων) μέσα στο φθινόπωρο, αλλά και παρεμβάσεων στα «κλειστά» επαγγέλματα τον Δεκέμβριο.

Επίσης, ορίζεται ρητά ότι παγώνουν από 1η Οκτωβρίου οι πληρωμές σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ταμεία, νοσοκομεία και σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου που δεν «νοικοκυρεύτηκαν». Δηλαδή σε φορείς που (έχουν προϋπολογισμό άνω του 1 εκατ. ευρώ και) δεν δηλώνουν σωστά και εγκαίρως τις δοσοληψίες και τα χρέη τους. Καταγράφεται και αναβολή, από τον Αύγουστο για τον Οκτώβριο, για τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό.

Δηλαδή στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα περιγράφει τα μέτρα που θα ισχύσουν έως και το 2017 με δεσμευτικά όρια δαπανών και τις αυτόματες «περικοπές», αν υπάρχουν αποκλίσεις.

Από το 2014 αρχίζουν οι πλειστηριασμοί και τότε οι νεόπτωχοι θα μείνουν και άστεγοι Ορίζοντα πενταμήνου έχει η πρώτη κατοικία για χιλιάδες δανειολήπτες που είναι στο κόκκινο. Το μνημόνιο δίνει το τέλος στην προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μετά το 2013.

Στο κείμενο η Ελλάδα δεσμεύεται ότι «δεν θα υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν» χρονικά. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει ζητήσει (όπως αναφέρεται σε υποσημείωση του προσωρινού κειμένου του Μνημονίου) να μην υπάρξει στο τελικό κείμενο η αναφορά περί μη επέκτασης και η τρόικα να αρκεστεί στην προφορική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα δώσει νέα παράταση…

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι στο τέλος Αυγούστου ξεκινά το νέο πρόγραμμα διευκόλυνσης νοικοκυριών. Ορίζεται, επίσης, ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 θα θεσπιστούν νέες παρεμβάσεις, που θα διευκρινίζουν όρους όπως «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνετοί δανειολήπτες», για να… καθοδηγήσουν το δικαστικό σώμα και τις τράπεζες και «με στόχο την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών».

«Περαιτέρω μέτρα θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και για να ανακοπεί η άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρεται. Μέχρι στιγμής, όσα από τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί μοιάζουν με ασπιρίνες.

 

Μόνη λύση, όπως επανειλημμένα, έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, Χ. Περβανάς, μοναδική λύση στο αδιέξοδο των κόκκινων δανειών είναι η εκκαθάριση της οφειλής.

 

Όσο η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται αυτήν την αναγκαιότητα χάνει πολύτιμο χρόνο που μπορεί να λειτουργήσει ως μοιραίος για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο.

Danioliptes.gr