Θα κοιμάται ήσυχος ο κ. Σκορδάς ότι έκανε το χρέος του για την εστίαση

Ήσυχος οτι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της μειώνοντας το ΦΠΑ στην εστίαση εμφανίστηκε ο κύριος «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη» ή «κόκκινα δάνεια» Αθανάσιος Σκορδάς. Πέταξε στο μπαλάκι στους πολίτες και στους επαγγελματίες να ανταποκριθούν στην ευκαιρία που έδωσε η μείωση του ΦΠΑ από την 1η Αυγούστου, ώστε να επέλθει μονιμοποίησή της και καθάρισε!

Άλλωστε, έτσι ασκείς πολιτική: βγάζεις μία απόφαση και περιμένεις από τους πολίτες να την εφαρμόσουν χωρίς να τους υποχρέωνεις και χωρίς να τους ελέγχεις! Αυτό θα πει αποτελεσματική πολιτική!
Και το παράδειγμα του ΦΠΑ στην εστίαση είναι χαρακτηριστικότατο : μετά από διάφορες παλιννωδίες και υποδείξεις της τρόικας, η κυβέρνηση – δια του Αντώνη Σαμαρά, που έβριζε το κεφάλι του – ανακοίνωσε την πολυπόθητη μείωση στο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%. Δέκα μονάδες κάτω, δηλαδή!
Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν και κατά πόσο θα έχουν την ευκαιρία να ευνοηθούν οι πολίτες από αυτήν την κίνηση. Διότι, μόλις χθες, ο επικεφαλής υπουργός Ανάπτυξης, μετά από 3,5 ώρες σύσκεψης ανακοίνωσε περιχαρής ότι με κανένα μέτρο διοικητικού χαρακτήρα δεν μπορεί να υποχρεώσει τον επιχειρηματία να ρίξει τις τιμές!

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, ακολουθώντας το γαλλικό μοντέλο, απευθύνεται στους καταστηματάρχες ώστε το επιθυμούν θα εφαρμόζουν το σύστημα των διπλών τιμών. Θα αναγράφουν δηλαδή την τιμή που ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου και τις νέες μειωμένες τιμές από 1ης Αυγούστου.

 

Οι μειώσεις θα περάσουν στην κατανάλωση δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου μεγάλων αλυσίδων ταχυφαγείων.

Ποιος και γιατί να αναγράφει την πραγματική τιμή πριν και μετά το ΦΠΑ, αφού κανείς δεν τον υποχρεώνει να πράξει τα δέοντα; Ποιος και γιατί να περάσει τη μείωση του ΦΠΑ στην τελική τιμή όταν δεν υπάρχει μηχανισμός που θα το ελέγξει;
Όταν έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία, ποιος φορέας θα ελέγχει την ευταξία στα κέντρα εστίασης στις τουριστικές περιοχές;

Ρητορικά ερωτήματα που ο κ Σκορδάς δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει στον ελληνικό λαό. Μάλιστα, ο κ Σκορδάς υπερθεμάτισε τις επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού χωρίς να μπαίνει στην ουσία.

 

«Η κυβέρνηση και ειδικότερα ο πρωθυπουργός κάνανε το χρέος τους σε αυτό το κομμάτι μετά από μια πολύμηνη διαπραγμάτευση, έκαναν πραγματικότητα την μείωση του συντελεστή. Μένει τώρα αν θέλετε στο κομμάτι των επαγγελματιών και ημών των πολιτών να διεκδικούμε δηλαδή την απόδειξη και την μείωση της τιμής, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η επιτυχία της διαπραγμάτευσης και να μπορέσει να μονιμοποιηθεί το μέτρο», είπε ο κ. Σκορδάς μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό MEGA”.

Ερωτώμενος για το ποιος θα διενεργεί τους ελέγχους ο κ. Σκορδάς υπογράμμισε: «Το ΣΔΟΕ, οι κατα τόπους εφορίες και οποιαδήποτε ελεγκτική υπηρεσία υπάρχει σε εμάς, στο υπουργείο Ανάπτυξης εδώ στην Αττική είτε στις περιφέρειες σε ο,τι αφορά στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Με γεια μας ο καινούργιος ΦΠΑ στην εστίαση, μην περιμένετε να τον δείτε όμως!

 

Danioliptes.gr