Ανεργία χωρίς τέλος στον ευρωπαϊκό Νότο

Η ύφεση τελειώνει, όχι όμως και η ανεργία στον ευρωπαϊκό Νότο σύμφωνα με έρευνα του Ρόιτερ.

 

Οι – ήδη τεράστιες – ουρές των ανέργων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία θα συνεχίσουν να επιμηκύνονται, υποστηρίζουν, μιλώντας για ανεργία πάνω από 27% το 2015 σε Ελλάδα και Ισπανία όταν το νέο “κράτος-μέλος” της Ε.Ε., αυτό των ανέργων, ήδη αριθμεί 19,3 εκατ. ανθρώπους, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Αυστρίας και του Βελγίου μαζί.

 

Σύμφωνα με την έρευνα η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να καταφέρουν να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014 και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση εντός του 2014, έστω κι αν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει ακόμα πολύ.

 

Ειδικότερα, η έρευνα, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, δίνεται στη δημοσιότητα μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20) βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών το Σάββατο, κατά την οποία διατυπώθηκε η υπόσχεση να προταχθεί η ανάπτυξη των πολιτικών λιτότητας προκειμένου να αναζωογονηθεί η παγκόσμια οικονομία.

 

Περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες σε διεθνές επίπεδο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, που έχουν προκαλέσει πολύ βαρύτερο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος από ό,τι προέβλεπαν οι υπέρμαχοί τους το 2010.

 

toxrima