Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα… δεν υπάρχει! Κυριολεκτικά

 

Στο «άρθρο 99» έχει υπαχθεί κυριολεκτικά πλέον η αγορά ακινήτου στη χώρα μας καθώς ολόκληρες περιοχές βρίσκονται στα αζήτητα. Από ατμομηχανή της ανάπτυξης  έχει μετατραπεί σε κατάρα για όποιον διαθέτει ακίνητη περιουσία αφού πρέπει να πληρώσει σχεδόν την αξία τους σε φόρους!

Ακόμη, και για τους γονείς που επένδυαν τον ιδρώτα και τον κόπο μιας ολόκληρης ζωής για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον «ένα κεραμίδι» για τα παιδιά τους πλέον έχει μετατραπεί σε νεκορταφείο όλων των ονείρων τους. 
Οι πρώτοι που επλήγησαν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ήταν τα ακίνητα, λένε στο radio1d.gr παράγοντες της αγοράς ακινήτων στη Θεσσαλονίκη.
Και το φοροσαφάρι εναντίον της ακίνητης περιουσίας συνεχίζεται και κορυφώνεται. Η κυβέρνηση αδυνατεί να δει την αλήθεια, εγκλωβισμένη στον ναρκισσισμό στελεχών της που αρνούνται να παραδεχτούν τα λάθη τους και να δώσουν διεξόδους…

 

Ένας ατελείωτος κατάλογος από αυθαίρετους φόρους καθιστά αδύνατον σε πολλές περιπτώσεις να διατηρήσει κανείς ακόμη και την πρώτη του κατοικία. Κι αν δεν του την πάρει η Εφορία, από 1.1.2014 θα του την πάρουν οι τράπεζες!

 

Σύμφωνα με το capital, λύση στο αδιέξοδο θα μπορούσε να δώσει το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού, όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε με σχέδιο κι οργάνωση.

Μονάχα κάποιες αποσπασματικές κινήσεις, όπως η αντιγραφή μοντέλων που υπάρχουν στο εξωτερικό για την παροχή άδειας παραμονής σε αλλοδαπούς που θα θελήσουν να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα. Το πραγματικό πρόβλημα όμως που δεν έχει επιτρέψει στην ελληνική αγορά να έχει μία ανάπτυξη ανάλογη με εκείνη που έχει γνωρίσει στο παρελθόν η αγορά της Ισπανίας είναι το ναρκοπέδιο που συναντούν οι ξένοι επενδυτές, όταν αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη σε πάρα πολλές περιοχές Κτηματολόγιο (μαζί με την Αλβανία είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη) ενώ και το υφιστάμενο καθεστώς της χρησικτησίας, απειλεί τον ανυποψίαστο επενδυτή με ατελείωτες δικαστικές διαμάχες. Η έλλειψη κανόνων για το τι επιτρέπεται να κτιστεί και σε ποιό ακριβώς μέρος, είναι μία πραγματική ωρολογιακή βόμβα για το περιβάλλον και την αξία των ακινήτων των επενδυτών.

Για αυτούς και για δεκάδες ακόμη άλλους λόγους η αγορά ακινήτων έχει μπει στην εντατική κι ο θάνατος της προμηνύεται για τις αρχές του επόμενου έτους οπότε και θα ξεπαγώσει το θέμα των πλειστηριασμών.

Τι θα γίνει όμως τότε; Όλες αυτές οι δυστοκίες που ταλανίζουν τους επενδυτές θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας ώστε να κατακλυστεί η αγορά από αγοραστές ή αν παραταθεί η απαγόρευσή τους θα σταματήσει η κατρακύλα στις τιμές.

Βέβαια, η άρση των πλειστηριασμών, πέρα από το ζήτημα της αγοράς εγείρει κυρίως και τον ανθρώπινο παράγοντα. Η άρση πλειστηριασμών αγγίζει χιλιάδες ανθρώπους, που έρχονται καθημερινώς αντιμέτωποι με δεκάδες βάρη και παράλογα χαράτσια.

Ακόμη και σε αυτό δεν έγινε και πάλι κάτι, έτσι ώστε να ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις που χρήζουν της βοήθειας της Πολιτείας με εκείνες που επιχειρούν να επωφεληθούν της κατάστασης (κάτι σαν τους “τυφλούς” της Καλύμνου). Ούτε και είδαμε πραγματικά μέτρα για το πως θα βοηθηθούν οι ανήμποροι. Αντίθετα, η συζήτηση όλη μετατοπίζεται στο πότε θα γίνουν οι πλειστηριασμοί…
Βλέπουμε πλέον την καταστροφή εν εξελίξει και είναι θέμα χρόνου να την δουν όλοι. Και είναι μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και μπορεί ακόμη να απαλυνθεί με λήψη εκτάκτων μέτρων.

 

Προ ολίγων εβδομάδων, σημειώθηκε ένα ακόμη ορόσημο στη διαδικασία καταρρεύσεως τιμών των ακινήτων που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η τεράστια πτώση στις παραστάσεις των δικηγόρων στα συμβόλαια τα παλαιότερα έτη.
Μετά από όλα αυτά, είναι πλέον θέμα χρόνου πριν η κατάρρευση του αριθμού των αγοραπωλησιών περάσει στις τιμές αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα.
Η εξωφρενική και παράλογη φορολογική πολιτική επί των ακινήτων είναι ένας από τους βασικούς λόγους που διαμόρφωσαν έτσι την κατάσταση.

Τα ελληνικά νοικοκυριά είχαν επενδύσει το 82% του πλούτου τους σε ακίνητα. Η συνολική αξία προ ολίγων ετών υπολογιζόταν σε 1,7 τρισ. ευρώ ή 700% του ΑΕΠ. Προσέξτε: με βάση αυτά τα στοιχεία πτώση τιμών 14,5% αντιστοιχεί σε απώλεια πλούτου για τα νοικοκυριά ίση με ένα ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία οι τιμές στις οποίες γίνονται αγοραπωλησίες είναι στο 45-55% των τιμών της κορυφής και η τάση είναι σαφώς καθοδική. Στις εμπορικές μισθώσεις, που συνήθως προηγούνται από τις τιμές πωλήσεως, ενοικιάζουμε ακόμα και 80% κάτω.

 

Αντιλαμβάνεστε σε τι βιβλικής κλίμακος καταστροφή πλούτου των πολιτών οδηγεί η ακολουθουμένη πολιτική; Βλέπουμε πλέον την καταστροφή εν εξελίξει και είναι θέμα χρόνου να την δουν όλοι. Και είναι μια καταστροφή που μπορούσε να αποφευχθεί και μπορεί ακόμη να απαλυνθεί με λήψη εκτάκτων μέτρων. Εδώ και τρία χρόνια, βλέπουμε από μακριά το παγόβουνο, και κανείς δεν μειώνει έστω λίγο την ταχύτητα με την οποία θα γίνει η πρόσκρουση σε αυτό.

Η πρώτη σύγκρουση θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2014. Μετά θα μετρήσουμε τα θύματα και τις απώλειες. Και τότε για εκείνα, κανείς δεν μπορεί να πει οτι δε γνώριζε. Γιατί όλα είναι καταγεγραμμένα και χιλιοειπωμένα.

Danioliptes.gr