Τι ψάχνει η Blackrock στα δάνεια των Ελλήνων

Ότι αυτό θα είναι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι για τις ελληνικές τράπεζες και τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια έχει καταστεί σαφές εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι καθημερινά κυκλοφορούν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια. Εκεί που δεν τα έβλεπαν καν!

 

Οι τράπεζες μπαίνουν εν μέσω θέρους στο στόχαστρο καθώς ξεκινά ο έλεγχος για το ύψος και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστρέφουν στην Ελλάδα εμπειρογνώμονες διεθνούς ελεγκτικής εταιρίας για να κάνουν φύλλο και φτερό τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

 

Το 2011 και ενόψει του PSI η Τρόικα απαίτησε να γίνει ενδελεχής ανάλυση των δανειακών χαρτοφυλακίων των Ελληνικών τραπεζών για να εκτιμηθούν οι ζημιές και το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να τις απορροφήσουν. Έτσι ανατέθηκε στην παγκοσμίου φήμης Blackrock να αναλύσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο των μεγαλυτέρων Ελληνικών τραπεζών και να εκτιμήσει το ύψος των ζημιών.

Μόνο που, όπως και τότε, έτσι και τώρα τα πράγματα ήταν θολά και τελικώς έπεσαν μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.
Από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Δεκέμβριο οι αναλυτές της Blackrock μελέτησαν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών και αξιολόγησαν όχι μόνο την ποιότητα τους αλλά και τους τρόπους με τους οποίου δόθηκαν, τις καλύψεις που πήραν και την πρακτική των τραπεζών.

Βέβαια, πολλά από τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών δεν ελέγχθηκαν, όπως για παράδειγμα θυγατρικές offshore εταιρειών, μετοχοδάνεια προς βασικούς μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων για να συμμετάσχουν σε κατά καιρούς αυξήσεις κεφαλαίων κ.ά.

Με την επιστροφή της, η BlackRock ξέρει ακριβώς τι και πού πρέπει να ψάξει. Η έκθεση της εταιρίας παραδόθηκε στις αρχές του 2012 και θα ήταν αποκαλυπτική. Μόνο που αυτήν την έκθεση δεν την είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Τυχαίο; Δε νομίζω. Και κάτι μας λέει, ότι το σκοτάδι θα φάει κι αυτήν την έκθεση. 

 

Τα στοιχεία από το πρώτο τσεκάπ στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών που έγινε το 2011, είναι πλέον εκτός πραγματικότητας.
Διότι η BlackRock εκτιμούσε να «σκάσει» το 21,4% του δανειακού χαρτοφυλακίου στην 3ετία (δηλαδή μέχρι και το 2014) που αντιστοιχούσε σε δάνεια ύψους 43,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ακραίο σενάριο.
Ωστόσο, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις -με στοιχεία 2011- της BlackRock από το 9μηνο του 2012, όταν τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ήδη σκαρφαλώσει στο 21,5%.
Πλέον οι επισφάλειες κινούνται σχεδόν στο 30% ή στα 66 δισ. ευρώ.

Όμως το ζουμί δε βρίσκεται μόνο στο ύψος των ζημιών αλλά στο πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι ζημίες. Ποιες ήταν οι πρακτικές δανεισμού στις τράπεζες. Μήπως δηλαδή δεν είναι η ύφεση που ανέβασε τις ζημίες αλλά η κάκιστη διαχείριση και πολιτική δανεισμού; Αν είναι έτσι οι διοικήσεις φέρουν μεγάλο μέρος των ευθυνών. Ποιος όμως θα τις αναζητήσει αφού οι αρμόδιοι έχουν λίγο ή πολύ εμπλοκή σε αυτές τις υποθέσεις;

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα διενεργηθούν τηλεδιασκέψεις των μεγάλων τραπεζών με την BlackRock προκειμένου αυτή να ενημερωθεί για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα προβληματικά δάνεια και να προχωρήσει εν συνεχεία σε προτάσεις.

Με την αξιολόγηση των μοντέλων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που εφαρμόζουν οι ελληνικές τράπεζες από την BlackRock ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα οι προκαταρκτικές ενέργειες για τα stress tests που θα διενεργηθούν τους τελευταίους μήνες του έτους.

 

Tρόικα και στις τράπεζες

Εικόνα για το πραγματικό μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων προσπαθεί να αποκτήσει πλέον και η τρόικα, χωρίς να έχει καμία πρόθεση να την μοιραστεί με τον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι ο χρηματοδότης των τραπεζών. Η τρόικα, αφού έβαλε επιτρόπους στις τράπεζες, φέρνει ξανά και την BlackRock, ώστε να έχει πλήρη πρόσβαση και ξεκάθαρη εικόνα από τις επισφάλειες στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά και του ύψους των καταθέσεων ανά τράπεζα. 

 

Το πάθημα της Κύπρου φαίνεται πως δε μας έγινε μάθημα στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να ζει καθημερινά υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δέσμευσης των καταθέσεων. Η Κύπρος δεν είναι μακριά και τα «λαμόγια» που κατέστησαν το τραπεζικό της σύστημα σε αυτά τα χάλια συχνά βρίσκονταν μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.
Στην προκειμένη, λοιπόν, περίπτωση, μετά την πρώτη φάση του ελέγχου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσουν τα νέα stress tests.

Τα τεστ αντοχής θα διενεργηθούν από επιτροπή αποτελούμενη από ελεγκτές της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΒΑ, με σύμβουλο την BlackRock. Άρα, εκτός από την BlackRock, οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες και με μία τρόικα που θα αποτελείται από τους ίδιους τους ελεγκτές των δανειστών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την ΕΒΑ.

Σε πρώτη φάση θα γίνει ανασκόπηση των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες διευθύνσεις των τραπεζών, των μέτρων που έχουν λάβει και των ενεργειών που κάνουν για την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαίων που έχουν δανείσει. Στόχος της επιθεώρησης είναι, όπως εξηγούν, «να ελεγχθεί αν και κατά πόσον οι τράπεζες εφαρμόζουν τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων και όπου αυτό δεν συμβαίνει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».
Στη συνέχεια, στις αρχές Αυγούστου, θα ξεκινήσει ο έλεγχος για τα πανευρωπαϊκά stress tests των τραπεζών που έχει προαναγγείλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα stress tests θα τα κάνει η BlackRock σε συνεργασία με την «τρόικα των τραπεζών» που θα αποτελείται από εκπροσώπους των δανειστών, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) και την Τράπεζα της Ελλάδος. Η BlackRock θα κάνει τους ελέγχους και θα συγκεντρώσει τα στοιχεία από τις τράπεζες, με βάση τα οποία θα «τρέξουν» σενάρια για να δουν πώς διαμορφώνονται οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε ενδεχόμενη επιδείνωση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και θα γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες τους.

Θα βάλουν και πάλι το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

 

Όπως ακριβώς συνέβη δηλαδή και με την υπόθεση της FBB Bank και το οποίο αποτυπώνει το πόρισμα – φωτιά για τις ποινικές ευθύνες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, σχετικά με την έγκριση εξαγοράς τον Μάρτιο του 2010 – από τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του 31,31% των μετοχών της Proton που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς. Το σχετικό πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της 2ης ειδικής ανακρίτριας, η οποία διερευνά την υπόθεση των ύποπτων δανείων ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ανακρίτρια καλείται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του directnews.gr, να διερευνήσει εάν ο Γιώργος Προβόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της ΤτΕ διέπραξαν το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και αν παραβίασαν την τραπεζική νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κατηγορητήριο έχει να κάνει με τα δάνεια από την FBB η οποία και αυτή “απορροφήθηκε” κατά την πάγια πρακτική Παπανδρέου, Στουρνάρα από την Εθνική τράπεζα.

Αυτό που είναι πλέον στα πρόθυρα της εκτροπής του πολιτεύματος, είναι η απυρόβλητη θέση του κυρίου Προβόπουλου που ως ελεγκτική αρχή, έβλεπε τις βαλίτσες να περνούν όπως στην υπόθεση της Proton.

Το ερωτήματα αμείλικτα και συνθέτουν το γενικότερο κλίμα που καλούνται οι αναλυτές της να διερευνήσουν: Ποιος ήταν ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στην αποτροπή της παράνομης δραστηριότητας της τράπεζας της FBB.
Αληθεύει ότι η Τράπεζα Ελλάδος είχε διατάξει έλεγχο πριν από μερικούς μήνες και τα βρήκε όλα εντάξει;


Κι όπως χαρακτηριστικά καταγγέλει και παρακάτω ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, αυτούς που εποπτικά φέρεται ότι επέτρεψαν, αυτή την λεηλασία που ουσιαστικά θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αφού τα λεφτά υπεξαιρέθηκαν, θα τους αποδώσετε τελικά ευθύνες; Ή το ύψος του αξιώματος που κατέχουν θα τους επιτρέπει να λειτουργούν ασύδοτα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του Έλληνα πολίτη;

Danioliptes.gr