Άκρα του τάφου σιωπή για τα προσωπικά δεδομένα 6 εκατομμυρίων Ελλήνων που διέρρευσαν!

Μαύρο σκοτάδι καλύπτει την υπόθεση της μεγαλύτερης διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών στην ιστορία της χώρας. Τα στοιχεία, ο ηλεκτρονικός όγκος των οποίων φτάνει τα 70GB, αφορούν σε ευαίσθητα κυρίως φορολογικά δεδομένα τα οποία βρίσκονταν στη βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έτσι, παρ’ ότι κλείνουν σχεδόν 8 μήνες από την αποκάλυψη του χωρίς προηγούμενο σκανδάλου, η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στην Δικαιοσύνη, ενώ σβήνονται τα ίχνη των ένοχων.
Την εξέταση και τον έλεγχο της πηγής της διαρροής, η οποία είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανέλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Να σημειωθεί οτι τα αρχεία που έχουν διαρρεύσει περιλαμβάνουν κάθε είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα:

-Τα δηλωθέντα στις φορολογικές δηλώσεις στοιχεία στα έντυπα Ε1 για τα έτη από το 2003 έως το 2009 καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του 2012.

-Τα στοιχεία υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008, 2009 και 2012.

-Τα στοιχεία υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς του 2011.

-Τα σημειώματα για τις περαιώσεις που εστάλησαν το 2010 από το Υπουργείο Οικονομικών.

-Στοιχεία των τελών κυκλοφορίας για όλα τα έτη από το 2006 έως το 2012(!) καθώς και στοιχεία συναλλαγών και δηλώσεων πολιτών για πολλές ακόμη χρονιές.

Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών στο Tvxs.gr, όσες υπηρεσίες, εταιρείες ή ιδιώτες έχουν στην διάθεση τους τα στοιχεία αυτά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ποικιλοτρόπως, από απλή εμπορική εκμετάλλευση μέχρι και εκβιασμούς σε βάρος πολιτών, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ή αισθάνονται ευάλωτοι από την διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων. Σημειώνεται οτι η αξία τους είναι ανυπολόγιστη γιατί από τα στοιχεία προκύπτει το πλήρες προφίλ όλων των πολιτών.
Κάποιες πλευρές της πολύκροτης υπόθεσης δημοσιοποιήθηκαν εν μέρει τον Φεβρουάριο, όταν η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου τον εντοπισμό ιδιωτικών εταιρειών που είχαν στην κατοχή τους ορισμένα από τα στοιχεία αυτά, χωρίς όμως να προσδιοριστεί η έκταση της διαρροής καθώς και η πηγή της.
Η ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) καλείται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 συνεχώς και με επίσημα έγγραφα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να δώσει εξηγήσεις και να προσκομίσει στοιχεία. Η πρώτη αναβάλλει συνεχώς την αποστολή των στοιχείων και εξηγήσεων που της ζητούνται, ενώ η δεύτερη δεχόταν μέχρι πρότινος τις αιτήσεις της για αναβολή συζήτησης της υπόθεσης. Τις αναβολές αποφάσιζε ο κ. Πέτρος Χριστόφορος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Tελικώς, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσήλθε, για να δώσει εξηγήσεις, στην συνεδρίαση της Αρχής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, 18 Ιουλίου. Στην διάρκεια της, ο γενικός γραμματέας της ΓΓΠΣ κ. Τσαβδάρης παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία διέρρευσαν από την υπηρεσία του και ενημέρωσε τα μέλη της Αρχής Προστασίας ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία όμως δεν έχει καταλήξει σε πόρισμα και σε απόδοση ευθυνών. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Τσαβδάρης είπε ότι λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας. Σημειώνεται ότι η ΓΓΠΣ ειδοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Αρχή Προστασίας για το πρόβλημα στις 21 Δεκεμβρίου του 2012.

To ερώτημα που ευλόγως προκύπτει είναι γιατί ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν έχει παραπέμψει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Γιατί ενώ δαπανώνται τεράστια ποσά από δω και από κει το ελληνικό κράτος δεν εξασφαλίζει κονδύλια έστω από κοινοτικούς πόρους, ώστε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων φορολογούμενων;
Επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια εξαλείφονται κι οι όποιες ποινικές ευθύνες για όσους διέρρευσαν τα στοιχεία;
Το πιο παράξενο στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός οτι εκτός από μία επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ και μία ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ δεν κουνήθηκε φύλλο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα!

«Η αποκάλυψη του tvxs.gr εγείρει ένα θέμα μείζονος ηθικής και πολιτικής τάξης. Η διαρροή απόρρητων προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων συμπολιτών μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση εμπορικών ή άλλων σκοπών σε βάρος τους και δίνει την εικόνα μιας αθωράκιστης πολιτείας» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο tvxs.gr, σημειώνει «προκαλεί εντύπωση το ότι ενώ αυτό το γεγονός έχει συμβεί εδώ και μήνες οι εκπρόσωποι της πολιτείας παρότι το επιβεβαιώνουν αρνούνται ή αποφεύγουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, να ερευνήσουν και να καταλογίσουν τις σχετικές ευθύνες και κυρίως να θωρακίσουν το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων από την επανάληψη τέτοιας κλοπής ή διαρροής ευαίσθητων δεδομένων».

«Καταθέτω εντός της ημέρας μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερώτηση στη Βουλή και αίτηση κατάθεσης όλων των σχετικών εγγράφων. Η κυβέρνηση διά των αρμοδίων υπουργών, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αλλά και ο επικεφαλής της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων οφείλουν έμπρακτα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, να καταλογίσουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν και να θωρακίσουν το σύστημα» επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης και καταλήγει«κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ευνοεί το σβήσιμο των ιχνών, το κουκούλωμα της υπόθεσης και διευκολύνει να πέσουν στα μαλακά όσοι ευθύνονται γι’ αυτή τη σκανδαλώδη διαρροή».
«Οι πληροφορίες που φέρνει εκ νέου σήμερα στη δημοσιότητα ο ενημερωτικός ιστότοπος tvxs.gr, αναφορικά με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων πολιτών, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και έκδηλη ανησυχία» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
«Είναι απορίας άξιον γιατί το θέμα, μολονότι αποκαλύφθηκε πριν από 8 μήνες, δεν έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση και να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τις διαρροές προσωπικών δεδομένων. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα σημαίνει συνενοχή».

 

Danioliptes.gr