Στην Bad bank τα προβληματικά δάνεια

Ολόκληρη τράπεζα ετοιμάζουν για τα προβληματικά δάνεια. Λέτε να είναι μόνο 2 στα 10 που ισχυρίζεται ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ;;;

Στα σκαριά βρίσκεται ένας ιδιότυπος οργανισμός, με τη μορφή της «bad bank» ο οποίος θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια -ακόμα και με «κούρεμά» τους κατά περίπτωση.

 

Σε αυτό το σχέδιο φαινεται να καταλήγουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε ανοιχτή γραμμή με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η σωστή διαχείριση των δανείων αυτών αποτελεί μείζον ζήτημα για τις τράπεζες, καθώς ήδη η μεγάλη ελεγκτική εταιρεία BlackRock ελέγχει τα χαρτοφυλάκιά τους προκειμένου να πιστοποιήσει το ακριβές ύψος των επισφαλών δανείων.

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της BlackRock, το οποίο θα αναγράφει το ακριβές ύψος των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη διαδικασία σχηματισμού κοινού μετώπου, καθώς ήδη επιθυμούν να προλάβουν την περαιτέρω έκρηξη των κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρει το defencenet.gr, ο λόγος είναι ότι, εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι τραπεζίτες αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock θα προχωρήσουν στη διαχείριση των προβληματικών δανείων μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων (database).

 

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θέλουν αρχικά να ασχοληθούν με τους δανειολήπτες που διαθέτουν προβληματικά δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες. Έτσι, λοιπόν:

•Οι κοινοί πελάτες θα εντοπίζονται και στη συνέχεια οι εμπλεκόμενες τράπεζες θα ακολουθούν κοινή γραμμή.

•Θα αποφασίζουν από κοινού για τον τρόπο με τον οποίο είτε θα γίνεται προσπάθεια «αναβίωσης» του δανείου με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, είτε εναλλακτικά θα αναζητούνται τρόποι είσπραξης μέρους των κοινών απαιτήσεων.

 

 

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του κλάδου: «Με τη δημιουργία των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων, αυτό που συμβαίνει πλέον είναι ότι όλες οι τράπεζες έχουν δανείσει τους ίδιους πελάτες, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι πελάτες τους τον έναν μήνα να εξυπηρετούν τη μία τράπεζα, τον άλλο την άλλη κ.ο.κ.».

 

Ετσι, ο συντονισμός μεταξύ των τραπεζών για τη διαχείριση των καθυστερήσεων καθίσταται επιτακτικός. Το μείζον ζήτημα αφορά στο κούρεμα των δανείων και σε ποιο ύψος μπορεί να γίνει αυτό έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο. Προς το παρόν, γενικό κούρεμα σε δάνεια τα οποία ναι μεν δεν εξυπηρετούνται κανονικά αλλά ο δανειολήπτης (εταιρεία ή φυσικό πρόσωπο) εκτιμάται ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε μικρότερες δόσεις δεν προβλέπεται, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως ότι τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα μειώνονταν ισόποσα και ως εκ τούτου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έπρεπε να βάλει νέα.

 

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, κορυφαία στελέχη εκτιμούν ότι ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 30%, δηλαδή σε περίπου 70 δισ. ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στα καταναλωτικά δάνεια, όπου πάνω από το 50% αυτών βρίσκεται σε καθυστέρηση, όπως επίσης και στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φαίνεται πως η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ενώνει τις 4 συστημικές τράπεζες, οι οποίες προωθούν την πεποίθηση «η ισχύς εν τη ενώσει» προκειμένου να βάλουν στο χέρι τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Άλλωστε, οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτωθούν το κακό τους κομμάτι ώστε όταν έρθει η ώρα του μεγάλου ξεπουλήματος να είναι έτοιμες και περιποιημένες.

 

Danioliptes.gr