Eurobank: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την κυβερνητική σταθερότητα στην Ελλάδα

Να τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή της “7 Ημέρες Οικονομία” η οποία χαρακτηρίζει απλώς «στενά» τα χρονικά περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει στον πυρήνα της εφαρμογής του προγράμματος:

– Οι μεταρρυθμίσεις για κινητικότητα, αναδιάρθρωση ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, και ΕΛΒΟ και ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους θα κρίνουν την έγκριση της δόσης του €1,0 δισ. στις αρχές Οκτωβρίου.

– Η πίεση των δανειστών για την ολοκλήρωση των εναπομενουσών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – πέρα από αυτές που απαιτούνται για την δόση του €1,0 δισ. – θα αυξηθεί όσο πλησιάζουμε προς την αξιολόγηση του 4ου τριμήνου του 2013.

– Αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της έγκρισης της εκταμίευσης των €5,8 δισ. από ευρωζώνη και ΔΝΤ αλλά η αβεβαιότητα για τις επόμενες δόσεις παραμένει.

– Η ρευστότητα στην αγορά παραμένει περιορισμένη, καθώς η χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο.

– Οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά €693εκ., έπειτα από την αύξηση του Μαΐου, καθώς αυξήθηκε η πολιτική αβεβαιότητα.

Παραμένει μεγάλη η επίδραση της συνεχιζόμενης ύφεσης και των φορολογικών επιβαρύνσεων στις καταθέσεις.

Όπως αναφέρει το bankingnews.gr, το Euro Working Group (EWG) με καθυστέρηση δυο ημερών εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων – ενέκρινε την καταβολή της δόσης των €4,0 δισ. της χρηματοδότησης από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013.

Το EWG ενέκρινε την καταβολή των €2,5 δισ. από το EFSF ενώ παράλληλα ξεκίνησε και η διαδικασία για την αποπληρωμή του €1,5 δισ. από το πρόγραμμα SMP της ΕΚΤ.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα και την 3η Αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (η Έκθεση σε ότι ακολουθεί).

Επιπλέον, την Δευτέρα 29 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αποφάσισε – με βάση την πρόοδο που έχει συντελεστεί όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων – την έγκριση της καταβολής του δικού του μέρους της χρηματοδότησης (€1,8 δισ. για το 2ο τρίμηνο του 2013).

Εξακολουθεί φυσικά να παραμένει ο προβληματισμός σχετικά με την καταβολή των δόσεων του ΔΝΤ για το 3ο και το 4ο τρίμηνο.

Όπως είναι ήδη γνωστό το ΔΝΤ απαιτεί εκ του καταστατικού του την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες για να μπορεί να καταβάλει τις προβλεπόμενες από το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης δόσεις και ότι για το 2ο εξάμηνο του 2014 έχει ήδη διαπιστωθεί χρηματοδοτικό κενό το oποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε μέσω της αγοράς (δανεισμού) είτε μέσω νέου δανεισμού ή απομείωσης του υπάρχοντος δανεισμού από τον επίσημο τομέα (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια βιώσιμη πρόταση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2ου εξαμήνου του 2014. Συνεπώς το θέμα της καταβολής των δόσεων του ΔΝΤ για το υπόλοιπο του 2013 παραμένει ανοικτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισημάναμε ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην ολοκλήρωση του συνόλου των προαπαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η διήμερη καθυστέρηση μας επαλήθευσε.

Θεωρούμε ότι η συμπεριφορά της προηγούμενης εβδομάδας σηματοδοτεί την αλλαγή της συμπεριφοράς των δανειστών. Όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία του Δεκεμβρίου του 2013 και την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η διαπραγμάτευση μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης αν εξακολουθήσουν οι ίδιες υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Η έγκριση της δόσης είχε προεξοφληθεί ήδη από τις αγορές.

Την τελευταία εβδομάδα ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας όπως αυτός μετράται από τα περιθώρια των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων μειώθηκε σημαντικά.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013 το συγκεκριμένο περιθώριο ήταν στις 838,7 μβ μειωμένο κατά 28.7 μβ (-3,3%) σε εβδομαδιαία βάση και κατά 94,5 μβ ή 10,2% σε σχέση με τα επίπεδα του αμέσως μετά το Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013. Σύμφωνα με την Έκθεση η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσει την έγκριση της καταβολής της δόσης του €1,0 δισ. που απομένει από το συνολικό ποσό των €5,0 δισ. που εγκρίθηκε από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου 2013.

Τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν:

• την υπαγωγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας

• την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ ώστε να προετοιμαστούν για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους

• την αναγνώριση των οφειλόμενων του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ώστε διευκολυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους.

• την έγκριση του κώδικα των δικηγόρων ώστε να διευκολύνεται η είσοδος στο επάγγελμα, να καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές, να επιτρέπεται η διαφήμιση των δικηγορικών γραφείων, κτλ.

Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των συγκεκριμένων προαπαιτούμενων απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια από την κυβέρνηση κατά το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη δυσκολία θα παρουσιάσει το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν αναμένουμε ωστόσο κάποιο κίνδυνο για την κυβερνητική σταθερότητα με δεδομένο ότι ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της διαθεσιμότητας χωρίς ανάλογα προβλήματα. Η τροπολογία που αναμένεται ότι θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες για την κατάργηση θέσεων στο δημόσιο τομέα με Προεδρικά Διατάγματα και όχι μέσω της Βουλής αναμένεται να βοηθήσει στη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η εβδομάδα που έρχεται

• 30 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2013: Συνέχιση εφαρμογής του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ώστε να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την καταβολή της δόσης του €1,0 δισ. στις αρχές Οκτωβρίου 2013.

• 1η Αυγούστου 2013: Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Δεν αναμένουμε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου παρέμβασης που τώρα είναι στο 0,50%.

 

Danioliptes.gr