Σχέδιο για υπογραφές κατά πλειστηριασμών

Τροπολογία βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να άρει την απαγόρευση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ ετοιμάζεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο, με το τέλος των θερινών τμημάτων και την έναρξη της Ολομέλειας, αφού το ακατάσχετο έχει ισχύ ώς τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

 

Νομοθετική πρωτοβουλία προαναγγέλλει ο Ν. Κακλαμάνης για τους πλειστηριασμούς. Κουκουλόπουλος, Βούλτεψη έχουν ήδη διαφοροποιηθεί και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς έχει αρχίσει τις επαφές για να τους προλάβει.

 

Την είδηση -χωρίς λεπτομέρειες- αποκάλυψε χθες ο Νικήτας Κακλαμάνης, αν και φέρεται να είχε συμφωνήσει με τους συνομιλητές του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η πρωτοβουλία να μείνει μυστική μέχρι την κατάθεσή της. Ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε: «Βουλευτές από τα δύο κόμματα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου θα πάρουμε νομοθετική πρωτοβουλία για προστασία της κύριας κατοικίας».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμηση των εμπνευστών αυτής της κίνησης είναι ότι μια τέτοια τροπολογία μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από εκατό υπογραφές, από όλα τα κόμματα, κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αλλωστε, κατά της κυβερνητικής πρόθεσης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών έχουν ήδη μιλήσει δημοσίως ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Κ. Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ και οι Νικήτας Κακλαμάνης και Σοφία Βούλτεψη από τη Νέα Δημοκρατία, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι αν φέρει μία τέτοια διάταξη στη Βουλή, δεν πρόκειται να περάσει.

 

Ταυτόχρονα, μεγάλος αριθμός βουλευτών της πλειοψηφίας φέρονται αποφασισμένοι αφενός να μην ψηφίσουν μια τέτοια πρόταση και αφετέρου να συμμετάσχουν σε μια κοινή πρωτοβουλία βουλευτών προκειμένου να αποτρέψουν την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή μία διάταξη που θα προκαλέσει τρόμο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς ενημερώθηκε για αυτή την πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και τους έχει καλέσει στο γραφείο του για διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

 

Ποια είναι αυτή;

Η τελική λύση να είναι η κατάθεση τροπολογίας μόνο από την κυβέρνηση, με αλλαγές που θα εκτόνωναν το σημερινό κλίμα και θα υποστηρίζονταν από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο κ. Σκορδάς, πάντως, στις συνομιλίες που είχε μέχρι προχθές με βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που του έθεσαν το ζήτημα εμφανίστηκε δεκτικός σε αλλαγές που θα μπορούσαν να πείσουν την τρόικα, υποστήριξε ότι η πίεση της τρόικας για πλήρη κατάργηση, και χωρίς προϋποθέσεις, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών είναι αφόρητη και πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να αποτελέσει «βόμβα» στα ήδη σαθρά κυβερνητικά θεμέλια.

 

Βουλευτές της πλειοψηφίας συλλέγουν ήδη στοιχεία ώστε η τροπολογία που προτίθενται να καταθέσουν να μην είναι «πρόχειρη» και επί της ουσίας -όπως λένε- να μην περιοριστεί μόνο στο αίτημα για παράταση της απαγόρευσης του πλειστηριασμού για ένα χρόνο, αν και το σημερινό πλαφόν των 200.000 ευρώ, κάτω από το οποίο απαγορεύονται σήμερα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ στην τροπολογία -εφόσον κατατεθεί- θα προτείνεται και η μείωση από το 30% στο 20% της υποχρέωσης που έχει σήμερα ο πολίτης να καταβάλλει από το μηνιαίο εισόδημά του στην αποπληρωμή δόσεων.

 

«Το θέμα είναι να προστατευθεί ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος, όπως και ο μεσαίος ιδιοκτήτης. Να μην κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία. Δεν πάμε να προστατεύσουμε τα μεγάλα πορτοφόλια ούτε τους φοροφυγάδες» λέει βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην «Ε», εκτιμώντας ότι αν η κυβέρνηση δεχθεί την απαίτηση της τρόικας και δεν διαπραγματευθεί μία άλλη διάταξη, τότε «θα πέσει, επειδή δεν αντιλαμβάνεται την τεράστια κοινωνική σημασία του θέματος».

 

Τροπολογία και από Λοβέρδο, Αηδόνη

Τροπολογία για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών θα καταθέσουν και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης. Σε ανακοίνωση της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» αναφέρεται ότι στην τροπολογία θα προτείνεται η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2014.

 

Του Γιάννη Καμπουράκη από enet