Της Μίνας Αφεντούλη
Ζήτημα της κατοχής της αγροτικής παραγωγής από την Τράπεζα Πειραιώς θέτει ανοιχτά ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung, την στιγμή που κανείς δεν λέει την αλήθεια.
Ο ίδιος κάνει λόγο “στρέβλωση” του συστήματος της ελεύθερης οικονομίας, μιας και τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό της Τράπεζας Πειραιώς.
Προχώρησε, μάλιστα, και λίγο παρακάτω μιλώντας για την δράση στην Ελλάδα μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών που κυβερνούν την χώρα και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα». Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία απορρόφησε την Αγροτική Τράπεζα.
«Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ: «Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».
Η κυβέρνηση καταστρατηγώντας την προγραμματική συμφωνία που αποτέλεσε τη βάση συγκρότησης της και στην οποία αναφερόταν ρητά ότι η Αγροτική Τράπεζα θα επανακεφαλαιοποιηθεί και εξυγιανθεί, προχώρησε στο διαχωρισμό της ΑΤΕ σε καλή και κακή τράπεζα. Την καλή τράπεζα την εκχώρησε αντί ευτελούς τιμήματος στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ στην κακή Τράπεζα περιήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι μετοχές των θυγατρικών επιχειρήσεων της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, ΕΒΖ). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει δραματικά το περιβάλλον της χρηματοδότησης των παραγωγών και της στήριξης του μεταποιητικού τομέα του αγροτικού χώρου.
Στρατηγικής σημασίας γεωργικές βιομηχανίες είτε έχουν πωληθεί (ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΚΑΠ) είτε βρίσκονται ενόψει οριστικοποίησης της πώλησης (ΕΒΖ) και ο αγροτικός κόσμος της χώρας ήδη βιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις.
Η αδυναμία πρόσβασης των μικρών και μεσαίων αγροτών σε χρηματοδότηση και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος γεωργικών εισροών οδηγούν σε μείωση της γεωργικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφεται πτώση 24.8% της χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα (Φεβρ. 2012-Φεβρ. 2013). Η χορήγηση πιστώσεων και εγγυήσεων ακόμα και για τις υγιείς αγροτικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές ή συνεταιριστικές) έχει παγώσει επ’ αόριστον, με αποτέλεσμα να καθίσταται σχεδόν αδύνατη ακόμα και η πιο απλή οικονομική δραστηριότητα.
Υπενθυμίζεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα εξαιρέθηκαν από προηγούμενα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη με ευνοϊκούς όρους δανειοδότησης, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, όσο και για την προμήθεια πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, το πολλάκις εξαγγελθέν από το 2011 «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» παραμένει απλώς στα χαρτιά.
Ο Γκάλμπρεϊθ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνεχίζοντας: «Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει» και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία σχετικά με τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους. «Η Ευρώπη βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση», είπε ο Γκάλμπρεϊθ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα κατρακυλούν βιώνοντας μία άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, το σύστημα υγείας καταρρέει, το κράτος πρόνοιας αποδεκατίζεται, η παιδεία απαξιώνεται οι ελάχιστες πλουτοπαραγωγικές πηγές αφήνονται στα χέρια των κορακιών, που ευθύνονται για αυτό το κατάντημα.
Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει ο διάσημος οικονομολόγος, η χώρα κυβερνάται άσχημα, τα ελλείμματα μεγαλώνουν, οι ελίτ προσπαθούν να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο. Ακόμα και η ελληνική πολιτική έχει χάσει προ πολλού τις ελπίδες της. Το “κερασάκι” το έβαλε στο τέλος: Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει:«Οχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει. Ο καθηγητής ξεκαθαρίζει ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν αξίζει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού. Θεωρεί ότι είναι βουτηγμένη στις αμαρτίες, και ότι δεν επιτρέπει να φθάσουν χρήματα στον ελληνικο λαό, για να ικανοποιηθούν στοιχείώδεις ανάγκες.Θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση αυτή εκτελεί εντολές αλλότριων κέντρων εξουσίας, και δεν δίνει σημασία σε όσου την ψήφισαν.
Μάλιστα, το παιχνίδι ήταν τόσο καλό οργανωμένο και εκτελεσμένο, που εκτός από το ότι η Τράπεζα Πειραιώς απέσπασε εύκολα το καλό κομμάτι της Αγροτικής, κέρδισε και την απαλλαγή της από την υποχρέωση καταβολής των φόρων μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, όταν απέκτησε την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας (ΑΤΕ).
Το θέμα της αγροτικής παραγωγής είναι τεράστιο. Χωρίς εξασφάλιση τροφής, αφού θα ανήκει σε ξένα χέρια, πως θα μπορούσε η χώρα ακόμα και να βγει από την ευρωζώνη, όταν την επόμενη μέρα δεν θα μπορεί να θρεψει τους πολίτες της.
Η χώρα ξεπουλήθηκε, αυτό είναι πλέον γνωστό, αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι το πόσο γρήγορα έγινε, και προπαντώς χωρίς αντίσταση.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.